Forsiden Alt indhold Tør øjnene, PC-folk : PC koster 20% MERE end tilsvarende Mac Pro

Tør øjnene, PC-folk : PC koster 20% MERE end tilsvarende Mac Pro

42 1332

pro-130614Jeg har arbejdet med Mac-computere siden 2004 og hvis jeg skal pege på én rød tråd, så er det følgende faktum:

Lige gyldigt hvad Apple har lanceret i perioden frem til i dag, står PC-folk i kø for at argumentere for at Apple er for dyr i forhold til samme ydelse på en Windows PC.

I mange år har der været forskellige undersøgelser med henblik på at kortlægge det “alt i alt” når man tæller både software, driftudgifter osv. med og der viser det sig altid, at der ikke er den store forskel og at Mac i mange tilfælde er billigere når man ser på en computers “livstid”.

Disse – tilsyneladende – endeløse og meget subjektive diskussioner er igen blusset op i kølvandet på Apples lancering af den nye Mac Pro computer.

Her har mange PC-folk nemlig været ude med argumenter om at det ville koste dem ca. det halve at bygge en tilsvarende PC.

Nu har mange hardcore PC-folk så fået julemaden i den gale hals for en nøje gennemarbejdet rapport fra amerikanske BRG.com har nemlig vist, at det er ca. 20% DYRERE at bygge en PC med tilsvarende specifikationer, som den nye Mac Pro.

“Det koster ca. 20% mere at bygge en PC, som matcher ydelsen på den nye Mac Pro, end det koster at købe en Mac Pro”

Hvad er dyrest – PC eller Mac Pro?

I forsøget tog man udgangspunkt i en Mac Pro med 12 kerner, 64 GB ram, 1TB SSD og to AMD D700 grafikkort, som på den danske Applestore koster ca. 75.000 kr.

Herpå gik man i gang med, styk for styk, at finde tilsvarende hardware til en PC-version, som kunne matche de hastigheder, Mac Pro’en tilbyder.

Her nåede man frem til at indkøbene ville lande på ca. 90.000 kr. og altså dermed 20% MERE for en hjemmebygget PC end for Mac Pro’en.

Mange PC-fans vil givet vis stikke hovedet i jorden som en struds og lade som om det ikke sker ELLER argumentere for at regnestykket ville falde ud til fordel for PC’en hvis ellers man sammenlignede med en billigere Mac.

Sorry guys, men også her giver Mac Pro totalt tudekiks til de PC-ramte.  Vælger man den billigste Mac Pro til ca. 20.000 kr., yder den nemlig SÅ meget, at en tilsvarende PC koster ca 33% mere – og det er endda uden at regne arbejdslønnen med.

Morale? Ja, du kan bygge en billigere PC og nej, den har ikke samme ydelse.

Hvad tænker du om dén opdagelse?

KILDE FutureLooks.com
 • Ajes
  • http://www.livingsmart.dk Kenneth WedMore Lund

   Det er billigere end den PC vi bruger i Living Smart TV til redigering – sådan er prisen altså når tingene skal virke, være prof. og køre stabilt. Her nytter en Aldi PC til 1.600 ikke meget :)

   Ps: du burde nok læse artiklen inden du tror dit 14.000 kr. forslag yder mere – hele pointen er at de nøje har gennemgået hvad man skal købe og det er dyrere end Mac’en ……. hvis man lige på 5 minutter kunne finde det til 14.000 kr., ville de jo overhovedet ikke have argumenterne i orden i artiklen.

   • Ajes

    Nu er det heller ikke lige en Aldi PC jeg har sendt links på, men Asus, Intel Corsair dele osv. :)
    Jeg tager hatten af for Apple for at lave brugervenligt software og innovativt design.
    Men når det kommer til stabilitet og især ydelse (i forhold til prisen), så har de virkelig intet at skulle have sagt.. det er ihvertfald min konklusion af at have samlet utallige PC’er osv de sidste 15 år.. :)

 • Nysgerrig

  Må vi ikke se listen med udregningerne?

  • http://www.livingsmart.dk Kenneth WedMore Lund

   Linket til udregningerne er i artiklen her, jo :)

 • Casper

  Tror gerne at Mac er billigere når det drejer sig om computere der virkelig skal yde, men hr. og fru Danmark kan sagtens nøjes med en WIndows-pc til 4.000 kr.

  • http://www.livingsmart.dk Kenneth WedMore Lund

   Men nu er en MacPro jo på ingen måde en “Hr. og Fru Danmark PC”, så hvorfor sammenligne på den måde? :)

   • Casper

    Det kan du have ret I, men måske kan vi konkludere at PC er godt til almindeligt brug, og Mac er bedre til tunge programmer :)

   • John Andersen

    ARGH Casper, her bliver jeg simpelthen nød til lige at rette dig. Mac er på ingen måde bedre til håndtere tunge programmer end en pc.

    Jeg er uddannet multimedie Animator, og har speciale i 3D og jeg vil heller arbejde med en PC end en Mac til dette. Det kommer helt an på hvilken hardware der sidder i maskinen. Og nogle gange kan det ikke betale sig at bruge sindsygt mange penge på at købe det vildeste hardware. Faktisk er det ofte minimalt hvor meget man kan mærke i ydelse.

    Det vil for mig ikke kunne betale sig at købe en maskine til 75.000,- Jeg vil nok heller bruge 20.000 på en god solid maskine, og så købe en lille farm af computer til at beregne billederne. Så det kommer helt an på hvad du skal bruge det til, kan måske som Kenneth siger, godt se det til video redigering. Men igen, man kan komme langt for langt mindre.

    se fx. denne artikel http://dylanreeve.com/computers/2013/building-the-mac-pro.html Der sammensætter de en ligne pc, til mindre. Så det kommer helt an på hvilke briller man har på.

    Men du har helt ret i at det ikke er en maskine til hr. og fru Danmark. Sådan en maskine er faktisk ikke rigtig til nogen. Der er nok nogen der vil påstå andet, men realistisk set, så er det at skyde gråspurve med en kanon.

 • Nikolaj S

  Det var dog en usmagelig tone i en artikel… Tal om at puste til den ild, som man normalt brokker sig over brænder udover ens side, og ødelægger alt for en…

  En om’er… Især fordi at det er lidt kækt at være så fremme i skoen på baggrund af én artikel/undersøgelse…

  • http://www.livingsmart.dk Kenneth WedMore Lund

   Vi puster gerne til ilden – så må du jo vurdere om det giver for meget røg :)

   • Jeppe Gade

    Hvem i himlens navn har brug for en PC til hjemme/kontorbrug til 75K ???

    Det kan da vist KUN være en AFB vi med at gøre så… (Apple Fan Boy)

   • Nikolaj S

    Og nu har jeg så læst artiklen igennem.. Tal om en gang subjektivitet..

    Man har taget enkeltdele, og så har man set hvad de koster enkeltvis uden nogen former for rabat overhovedet..

    Derudover sætter man den præmis op, at PC’en skal være lille og lækker.. Hvorfor? Hvis vi taler en computer til så mange penge, så taler vi også om folk der sgu er ligeglade med, at den fylder lidt mere end normalt.. Så der vælger man dyre dele, for at de skal være små.
    Hvis man taler ydelse, så taler vi ydelse, og ikke udseende og design.

    Og hvis jeg lægger over 50.000 kroner for en PC, så kan du bande på, at jeg får store rabatter på delene, og betaler ikke retail-pris.

    Jeg er sådan set ligeglad, fordi jeg er af den holdning, at så længe folk er glade for deres køb, så er det lige meget om det er MAC eller PC..

    Men jeg synes det er en pinlig tone i en artikel, der er baseret på en anden artikel, hvor man har taget nogle beslutninger, der lugter af, at man på forhånd havde besluttet, hvad det var man ville nå frem til..

 • André Stæhr

  Nu er der jo flere steder på nettet man kan læse om den nye macpro og hvad det ville koste at bygge en pc udgave, der kan det samme… F.eks. Her

  http://www.technightowl.com/2013/12/the-mac-pro-Report-the-apple-tax-is-a-tax-refund

 • André Stæhr

  Samlet set, sige de forskellige undersøgelser at skal det være samme kvalitet, så er Mac billigst (hvis markant kalde det billigt, når maskinen koster plus 70.000)

  Og så vil jeg også lige smide min gamle kæphest: en Mac koster ikke mere end en mærkevarer pc, der kan det samme. Priserne er stort set de samme. Nogen gange er det billigere at købe stumperne selv og samle en maskine selv, men det kan ikke sammenlignes – for det samme vil jo kunne siges om en mærkevarer pc – stumperne er ofte også billigere at købe i løs vægt.

  At det så i den nye macpro’s tilfælde ikke er muligt at købe stumperne selv og spare penge, er så bare interessant….

  Og slutteligt, så er der jo ingen virksomheder der stiller en kasse stumper på medarbejdernes borg og siger tillykke med din nye maskine: der er det altid en samlet maskine man får….

 • Skie77

  CPU: Intel Xeon E5-2697v2 2.70GHz 30M LGA2011 (17.500kr)
  MB: Asus Z9PE-D8 WS (3.300kr)
  HDD: Samsung 840 EVO MZ-7TE1T0 (3.800kr)
  RAM: Kingston HyperX Predator 8 x 8 GB (5.000kr)
  GFX: NVIDIA Quadro K6000 12 GB (43.000kr)
  PSU: SilverStone Strider Series ST1500 (2.200kr)
  Kabinet: (2.500kr)

  Totalt: 77.300kr

  Der har man så en maskine der kan udviddes med endnu en CPU til 24 cores/48 threads vs Mac’ens 12/24 og med mulighed for op til 256GB ram vs Mac’ens 64GB.

  Dertil kan den også udviddes med adskillig ekstra storage og grafikkort kan skiftes efter behov.

  Check hvor meget Apple tager for en Xeon 6-core til 12-core upgrade – 22.000 kr. i MERPRIS !!

  En Intel Xeon E5-2697v2 koster i handlen 17.500kr og det er når mellemled har tjent på den. Apple tager altså ca 10.000 kr. mere for selv samme processor, og det selvom de kan få disse til til favorable priser.

  For ikke at tale om den ublu pris på 9000 kr. for en 16GB -> 64GB memory upgradering.

  • http://www.livingsmart.dk Kenneth WedMore Lund

   Ublu priser på enkeltdele eller ej, så må du bare erkende at den samlede pris er lavere for Mac Pro end for en tilsvarende ydende PC og det er bundlinien og ikke de enkelte priser isoleret set, der betyder noget for erhvervskunder.

   • Skie77

    Jeg har lige listet en PC som matcher både pris og ydelse på en Mac Pro.
    En PC der endda har plads til yderligere opgraderinger hvis/når behovet opstår.

 • Peter Olsen

  Nu har jeg så ikke lige en Mac, men har da tit tænkt på at
  sku købe en, og det bliver da forstærket af denne undersøgelse, + de mange gode
  tips fra Kenneth Lund…

  Man kan jo altid finde en masse stumper, og bygge en bambus computer,
  og her er da en masse eks. på det kan jeg se, og prisen er jo også i bund når
  man samler dem selv..

  Nu er den atikkel jo nok ikke baserer på at man gør det selv,
  men at man betaler et firma for det, og jeg er ikke i tvivl om at hvis man skal
  have et firma til at samle den herlighed i så fint kan finde så billigt på
  nettet, ja så kommer i også til at betale kassen for det…..

  • Keld Daugaard

   Du kan bygge en hackingtosh, det er ikke så dyrt.!
   http://www.tonymacx86.com/home.php

  • Filip Steg

   Jeg har som så mange andre selv bygget mine pcére, siden midt 90,erne.
   man blev aldrig rigtig tilfreds, der kom jo altid et nyt bundkort,nyt cpu, nyt grafikkort, og ja det skulle jo skiftes, for at få bambus computeren til at køre optimalt. Og det kom den aldrig til. for windows var fyldt med driver software mm der sløvede pc’en.
   idag køre min kone med hp, og jeg med imac. de køre som de skal, ikke mere roderi med motor rummet(selvom jeg kan)(min mac fik skiftet hd ud med ssd)
   gud hvor er det befriende. du kan ikke samligne priser med gør det selv(lort)

 • Slayie

  Hvad jeg tænker på den opdagelse?

  Det må man sgu da bare grine af. Du kan faktisk bygger en bedre PC til en mindre beløb.
  Og når det er Windows vi taler om. Så behøver vi kun betale for OS. Resten kan vi bare surfer lidt rundt og tage de bedste programmer som vi kan finde.

  Og den første artikel I brugte til at bygge jeres op med. Den er faktisk meget “biased”. I burde også tjekke hvornår den er fra.

  • Lars Henrik Olsen

   Nu var denne artikel om hardware ikke Windows OS vs OSX, der er iøvrigt intet som forhindrer dig i at køre Windows på en Mac Pro. Med hensyn til software tror jeg du har fuldstændig ret i, at det er mere udbredt at betale for software som Mac bruger :-)

   • Slayie

    Ja. Denne artikel er om hardware. Men det jeg prøver at sige er.
    De har bygget denne artikel på basis af en anden artikel som sammenligner Windows og Mac på deres software og hardware specs. Og de har begrundet deres software valg med dette:

    “PC software, however, is totally customizable and you can pick and choose what you want in order to get to a price you’re happy with. But adding and expanding software can be expensive, too. If you add the same high-quality software and multimedia tools to a base-model PC that comes standard on a Mac, the cost of that PC would jump [source: Hesseldahl]. Plus, you’ll need to invest in good antivirus software if you purchase a PC, which is another factor that can ratchet up the price [source: Hesseldahl].”

    Og hardware?
    http://s9.postimg.org/u8fb1syhb/Untitled.jpg

    Man skal bare kunne udforsker lidt. Så kan man får meget mere end det. :-)

  • Bent Seehagen

   Hvis du skal købe en ny bil sammenligner du så med hvad det vil koste at bygge en selv??

   Hvis der skal sammenlignes på priser så skal men sammenligne færdige varer og der mener jeg så også at US-artiklen kører lidt ved siden af. Men tjek edbpriser.dk og find en tilsvarende PC og du vil opdage at Apples priser i mange tilfælde er billigere for tilsvarende specifikationer.

   Når det så er sagt, kan vi godt lige vende den med softwaren også. Nå du nu har Windows er du jo nok ikke den der surfer efter Mac-programmer, men jeg kan fortælle dig at dem findes der tonsvis af på nettet, næsten i lige så stort et udvalg som til Windows og også gratis som til linux. Og så har vi jo Appstore hvor hele udvalget ligger tilgængeligt.

   Bare et lille eksempel: Office 2011 til mac koster 999 i Appstore, mens Microsoft skal have 1999. UPS
   Det man køber een gang i Appstore har du opdatering på altid. Her bliver man ikke bedt til kassen mere. Det er Apple’s betingelser til softwarefirmaerne. Det ved kun Applefanboys.

   Jeg har lig installeret Windows 7 Pro for en nabo. Først 131 opdateringer, så 31 og til sidst 14 hvoraf den ikke ville installer 4. Efter 4 forsøg måtte jeg blokkere disse. Det oplever vi ikke på Mac.
   PS. Jeg har skam også en Win-pc men bruger den faktisk ikke mere.

   • Slayie

    “Det koster ca. 20% mere at bygge en PC, som matcher ydelsen på den nye Mac Pro, end det koster at købe en Mac Pro”

    Det er jo lige det som artiklen prøver at går ud på. At bygge en PC med tilsvarende specifikationer og sammenligner prisen.

    Jeg ved godt at Windows har dårligere support i forhold til Apple. Har hellere aldrig været stor Windows fan. Men det kan lade sig gøre at bygger en PC med tilsvarende beløb eller lidt mindre.

   • Bent Seehagen

    Du skal ikke bygge en PC – gå nu ud og køb en ved et mærkevarefirma og se hvad du så får.
    Du går sku da ikke over til naboen og siger til ham at du kan bygge en Mercedes 20% billigere end det han har givet for den færdigkøbte, vel!

   • Slayie

    Jeg bygger bare en selv. Den er bedre :-)

   • Bent Seehagen

    “Enhver er salig i sin tro”

 • Kenneth Jørgensen

  det skulle handle om teknik og nye ting og den nye pro er os bare et monster men hele tiden apple bedst apple apple de kan det bedre bla bla bla hver sin smag og bruger flade og at tale ned til folk fordi deres bud ikke er så stærkt holder jo hellere ikke nu kommer der en masse ballade fordi folk begynder at skændes hvad der er bedst jeg hverken kun pc man eller apple kan li begge delle men helt ærligt du skulle snakke med sharkgaming og spurgt dem hvad det ville koste at matche proen så havde folk nok kunne se det at det slet ikke er så tosset

 • Keld Daugaard

  Se denne :Mac Pro er kun 8% hurtigere end Imac http://bgr.com/2013/12/23/mac-pro-benchmarks-performance-tests/

  • http://www.livingsmart.dk Kenneth WedMore Lund

   Der er MANGE flere nuancer i det end du ser der – Mac Pro er markant hurtigere end iMac til videoredigering. Eks. kan den afspille 16 stk. 4K videoer på en gang uden at hakke – en iMac kan ikke engang afspille 2.

   Du linker til benchmarks der endnu ikke tager højde for den specialisering der ligger i MacPro / Final Cut Pro-samarbejdet.

   • Nikolaj S

    Nuancer… Hvad er det nu for noget… Jeg troede det hele var sort og hvidt…

    Men det er jo også BGR.com Keld linker til, og ikke en velanset side som den som den her artikel er baseret på… Hmmmm, hov, står der BGR.com som kilde herover.. Nu er jeg forvirret..

   • Keld Daugaard

    Ja, skulle bare se om jeg kunne få dig op og ringe.:-) og tillykke med igår og godt nytår.
    .

 • LukasMig

  “[...]nøje gennemarbejdet rapport fra amerikanske BRG.com[...]”
  Kildekritik?! Har du hørt om det

  Bundkortet og CPU’en i den der rapport kan ikke engang bruges sammen

 • Kristian Theo Sørensen-Boll

  Intel Xeon E5-1620v2 ## €270 (Samme som MacPro)
  ASUS RAMPAGE IV GENE, Sockel 2011, mATX, DDR3 ## €250
  16GB-Kit Corsair Vengeance Pro Silber PC3-14900U CL 9-10-9-27 (DDR3- 1866) ## €160 (Bedre end MacPro)
  2x (CrossFire) ASUS R9290X-4GD5 – 4 GB GDDR5 ## 1000€ (Markant bedre end MacPro)
  OCZ RevoDrive 3 X2 PCI-Express SSD 240 GB ## €510
  Fractal Design Define Mini ## €75
  http://images.bit-tech.net/…/fractal…/define-min-3-l.jpg
  Fractal Design PSU 800W Tesla R2 (80+) ## €100 (Bedre end MacPro)
  €2365 ~ 17700DKK
  Sammenlignet med MacPro’en til 23500DKK

  Synes ikke HEEEELT det stemmer. Og der er rigeligt råd til at smide et par tusinde i costum cooling. Kan ikke se den ikke skulle sparke RØV på MacPro’en.

  • Kristian Theo Sørensen-Boll

   Faktisk vil jeg mene at 1x r9 290x GPU er nok til at tangere (endda “slå”) de 2 FirePro D300 kort der sidder i en MacPro. Så man kan godt cutte yderligere 4000DKK af prisen. Så det lugter af en besparelse på MIN. 7-8000 kroner… (“33% dyrere” .. .. tsktsktsk)

   Skal man så til at argumentere for at OSX er bedre end Windows, så fair nok, MEN PC er ikke lig med Windows, så når man basere det hele på hardware, er PC langt bedre og billigere.

   Design ? Ja, okay. Mac har sans for design og brugervenlighed, men for de 7-8000 kroner ekstra kan man bygge PC’en ind i muren, så den slet ikke kan ses! (;D). Samtidig giver costum cooling adgang til en række overclocking muligheder, som jeg ikke umiddelbart kan se en MacPro håndtere, med deres kompakte design.

   Støj ? “Jamen, Mac larmer ikke”. Det gør PC heller ikke hvis du får lavet costum watercooling.

   “Morale? Ja, du kan bygge en billigere PC og nej, den har ikke samme ydelse.”
   -Morale? Ja, du kan bygge en bedre og LANGT billigere PC og nej, MacPro har ikke samme ydelse.

 • Bent Seehagen

  Jeg ønsker mig som nytårsforsæt, at hvis vi skal diskutere og argumentere, skal det være på et sagligt niveau.
  Det er tydeligt at de fleste her og på Fjæs der har en mening, ALDRIG har ejet en Mac og kommer med deres kasse med reservedele som de mener kan flyve til månen og tilbage igen på ingen energi men med 100.000 km i timen.
  Bliv nu på jorden sammen med os andre og hvis du ikke har eller har haft en Apple-computer, så er der kun din forudindtagede mening – og det samme gælder omvendt. For Windows kan stort set det sammen som en Mac, bare ikke så simpelt, men til gengæld kan man ikke NØRDE med en Mac på samme måde som Windows. Os fra DOS-dagene er til tider glade for at kunne gå i en DOS-promt og gøre ting som Windows ikke kan finde ud af.

  Og det spændende ved Windows at sidde og vente på tilslutning af et USB ting, om den finder drivere eller ej og hvis det ikke lykkes af surfe rundt på nettet for at finde en mulig løsning og efter 10 forsøg med forskellige drivere endelig af få det til at virke – se det er jo en tilfredsstillelse af de helt store – så læner vi os tilbage i stolen og ser ganske tilfredse ud og ikke mindst at kunne fortælle drengene hvilken bedrift man har været igennem.
  Hele den oplevelse har Apple taget fra os Applefanboys. Isæt dit USB-stik og der sker intet – ingen beskeder ingen søgning efter drivere, ingen anmodning om isættelse af CDskive, men skal du bruge den er den der. Pisse træls.
  Bare at installere et program er en verden for sig. Windows stiller en masse spørgsmål og bagefter bliver man underholdt med alle de filer der smides over det hele og som ikke altid er lige lette at slippe af med igen for processen skal den modsatte vej – men der er som at være i biograf og se film.
  Apple vise bare ofte et programikon som den beder dig flytte over i programfolderen som så er vist. Ved afinstallering tages programikonet og flyttes i skarldespanden – puf væk er det. DET ER SKU DA FOR NEMT – det kan alle jo finde ud af, ingen at prale overfor.

  Jo jo, der er skam nostalgi i at køre Windows

  • Ajes

   Jeg er også med på at hvis vi skal diskutere og argumentere, skal det være på et sagligt niveau.

   Men hvorfor er det så at du skriver om software (Windows vs. OS X), når artiklen handler om hardware ydelse vs. pris? :)

   • Bent Seehagen

    Jo, men det bedste hardware er jo ikke en dyt værd uden noget software og en windows og en mac maskine skal altså sammenliges med deres OS. ellers nytter det jo ikke, vel ?!
    Og mange tror desværre at der ikke findes software på det store net ud over hvad Apple vil lave til sine egne maskiner og det er fuldstændig forkert. Der et hav af firmaer der udvikler software til OSX. Der er bare ikke så mange skodfirmaer der laver lortereklamer du lige får med ved installation som på windows – og alt skal vel med når der skal sammenlignes, ik……

   • Ajes

    Hvis man hellere vil bruge OS X end Windows på en købt/samlet PC, så er man vel velkommen til at installere det derpå? :)

 • Dan Vikkelsø

  Det er vanvid at sammenligne en skræddersyet maskine som Mac Pro’en med et tilsvarende køb af samle-selv PC. Det giver overhovedet ikke mening, og endnu et bevis på du så ihærdigt favorisere Apple at du ikke kan holde et objektivt niveau i en debat/anmeldelse/whatever.

  Jeg er sikker på at hvis en producent som f.eks. Asus valgte at lave et lignende produkt med specieldesignet indmad til en lille form-faktor så kunne det gøres billigere end det Apple præstere her.

  Det kan man tage som man vil, men den her artikel og den artikel den er baseret på har ingen hjemmel i debatten om Apple vs. PC.