Hvad er en SSD – og hvad er forskellen på ssd og harddiske?

2418

ssd-vs-hdd2

En af de ting, der virkelig kan øge hastigheden ved en gammel – eller ny – computer, er at vælge en SSD i stedet for en traditionel harddisk

Hvad er en SSD?

SSD står for Solid State Disk og er en erstatning for din nuværende harddisk. Fordelen ved SSD’er er, at de er meget hurtigere, er mere holdbare og går generelt ikke i stykker ligeså let som harddiske gør.

Se også: NAS forklaret – hvad kan du med en netværksharddisk?

Måden en traditionel harddisk på er jo, at der er en fysisk bevægelse og en læser, der fræser rundt på disken og indsamler de forskellige data. Efterhånden som du installerer flere programmer og har flere data liggende på disken, bliver den ligeså stille fragmenteret og dataen ligger spredt ud på disken – og så skal læseren altså rundt mange forskellige steder for at finde alt dataen for at starte eksempelvis Chrome eller Photoshop. Denne fysiske rotation gør også, at disken meget let kan gå i stykker af et slag eller generel brug over flere år.

En SSD er egentlig en videreudvikling af det, du har i et USB stik. Det er flash-baseret – det vil sige, at der ikke er nogle fysiske ting som en læser, og der er heller ikke nogen rotation eller fysiske dele på samme måde, der kan gå i stykker. Dataen bliver læst lynende hurtigt. Da der ikke er nogle bevægelige dele går de sjældent i stykker.

Se også: Samsungs nye SSD disk er over 10 gange så hurtig

Harddisken er det langsomste i din computer

I løbet af de seneste år har PC-branchen været utrolig fokuseret på at ville sælge dig en hurtigere computer, ved at tilbyde dig mere RAM, processorkraft, hurtigere grafikkort og meget mere. Faktisk har de ting indhentet den traditionelle harddisk, og der er derfor god chance for at denne er det langsomste du har i din PC.