MITS Altair 8800 fra 1975 regnes for at være den første personlige computer hvis man definerer begrebet som en computer, almindelige mennesker havde råd til at anskaffe sig og som de også kunne finde ud af at bruge.

Mest af alt lignede den dog langt fra det, vi i dag forbinder med udseendet af en computer og lignede mest noget fra NASA med endeløse rækker af lysdioder og kontakter og faktisk VAR MITS leverandør af udstyr til raketter, så det er ikke skudt helt ved siden af.

I 1975 kunne man normalt ikke bare lige gå ud i butikkerne og købe en computer – enten måtte man designe dem selv eller købe færdige kits, som andre havde designet og så måtte man selv ud og købe de mange dimser og dutter til at lodde sammen.

11374MITS Altair 8800 kunne købes som samlesæt til gør-det-selv-nørderne for kun 439 dollars, svarende dengang til ca. 4.000 danske kroner og reklamen for Altair sparede ikke på opfordringerne til at komme i gang, for computeren blev solgt som citat ”den kraftigste computer der nogen sinde er præsentere som saml-selv-kit i elektronikmagasinerne”. Senere blev den dog sat til salg i færdigsamlet version også.

Blev man bidt af ideen, tog det adskillige dages non stop arbejde med at samle den og det kunne være ganske svært at finde fejl, hvis den i sidste ende ikke fungerede. Derfor var den forbeholdt en ganske lille gruppe mennesker – til gengæld solgte den efter datidens normer godt. På kun 3 måneder bestilte 4.000 mennesker en af dem – det var helt uhørt vildt, dengang. Husk på, i 1975 var selv en lommeregner fremmed for de fleste.

Hjertet i Altair 8800 er Intel 8080 CPU’en som den gang alene udgjorde den største enkeltudgift til computeren på ca. 500 kr. Computeren havde 256 bytes arbejds hukommelse (og jeg gentager lige – ikke gigabytes eller megabytes men bytes) – 256 bytes ram – man skulle altså have 4.000 af dem for at have samme ram som én iphone fra år 2012.

Man kunne ikke bare lige sætte skærm og tastatur på den, så man brugte den – eller programmerede den – via en række kontakter på forsiden og man brugte så LED-lysene til at se om man var på rette spor. Det kan man vist godt kalde for ægte oldschool programmering.

Bill Gates og Paul Allen, nu kendt for at have startet Microsoft, skrev hurtigt programmeringssproget Altair Basic for at gøre det lettere at programmere Altair-computeren men selve programmeringssproget kostede mere at købe, end computeren i sig selv – med mindre man købte begge dele i en samlet pakke. Altair Basic blev faktisk det første produkt fra det vi i dag kender som Microsoft og er derfor en af forfædrene til Windows.

På trods af stor succes blandt nørder, vandt Altair aldrig rigtig udbredelse blandt den brede befolkning og endte desværre med at forsvinde fra markedet igen efter et par år.

Se mere på :

http://oldcomputers.net/altair.html

http://virtualaltair.com/

http://www.obsoletecomputermuseum.org/altair/

http://rwebs.net/micros/altair/Default.htm

http://rwebs.net/micros/altair/1976Brochure/front.htm

http://www.syssrc.com/html/museum/altair.shtml

http://www.pldos.pl/bogus/hardware/komputery/mits/stanveit.htm

http://books.google.com/books?id=aj4EAAAAMBAJ&lpg=PT54&ots=mPU-12o9mI&dq=pertec%20altair&pg=PT54#v=onepage&q=pertec%20altair&f=true

http://www.atarimagazines.com/creative/v10n11/17_The_Altair_story_early_d.php