04. dec. – Texas Instruments TI99/4 – Jul På Computermuseet

0
356
For mange står firmaet Texas Instruments for lommeregnere men tilbage i 1970erne lavede de en af de mest markante computere i historien.

I 1979 udgav Texas Instruments nemlig modellen TI99/4, og set i bakspejlet var en klassiker født omgående. Alene det at den var 16 bit, mod nærmest alle andres 8-bit maskiner, gjorde at TI/99 stod ud fra mængden med det samme.

TI99 havde mange nyheder i ærmet – stor skærm, tonsvis af muligheder for udvidelser og så kunne den snakke! Via et udvidelsesmodul kunne computeren simpelthen læse højt fra tekst med kunstig computerstemme.

Den den kom ud, var det med den største computerskærm man nogensinde havde set – og så i et væld af farver og høj skærmopløsning på 192 x 256 pixels. Skærmen var på hele 13 tommer og husk på, det var lige så stort som mange fjernsyn dengang og mere end dobbelt så stor som nogle af de konkurrerende modeller, ja nogle af konkurrenterne HAVDE slet ikke skærm men blev styret via lysdioder, såsom Mits Altair 8800.

TI99 var også designmæssigt foran konkurrenterne – den lignede en science fiction-skrivemaskine. Flot grå og sort finish med et par orange knapper og køleribber!

Man kunne lægge software ind på TI99 enten via en båndoptager eller via kapsler og det meste færdigkøbte software var tilgængelig på disse kapsler og båndoptageren brugte man så mest til at gemme hjemmebryggede programmer, lavet i det BASIC programmeringssprog, der fulgte med på computeren.
11389
Tilbehørsmæssigt var TI99/4 som fra en anden planet – man kunne få et tale-modul, så den kunne snakke, man kunne få en thermoprinter der varmede teksten frem på papiret og man kunne få et vildt smart modem og selv en diskettestation og det hele var designet til at stå ved siden af computeren i en såkaldt ”sidecar”, hvor den ene udvidelse efter den anden blev sat sammen i en kæde.

Man kunne købe forskellige keyboard overlays, altså skabeloner til at lægge oven på tastaturet, så man så andre former for layouts – eks. til grafiske opgaver og som noget helt uhørt i slut-70erne, kunne man også styre en videobåndoptager med TI-99 – via kabel til videomaskinen, kunne man starte, stoppe, afspille og hoppe til bestemte tider på et videobånd – måske en forløber for nutidens, computerbaserede videoredigering.

Da salget var på sit højeste, var mere end hver 3. solgte computer i USA en TI99 – og husk på, der var MANGE andre på markedet så TI99 sad på en forholdsvis stor andel! Desværre blev TI99 hurtigt udkonkurreret af Commodore 64 og i løbet af 1-2 år måtte Texas mere end halvere prisen på TI99 men markedet gled stille og roligt ud af deres hænder.

Texas nåede at lange knap 3 millioner eksemplarer over disken før man stoppe produktionen i 1984. Igen et godt eksempel på at det ikke altid er den bedste, der vinder – Commodores computere var ikke lige så gode i manges øjne, men til gengæld var der meget mere software end til TI99 og det fik mange forbrugere til at fravælge Texas.

Texas TI99 er en af de få historiske computere der stadig i dag har en stor fanskare og der findes adskillige steder på nettet, hvor fans stadig deler begejstringen for denne ”lommeregner på speed” og der er stadig private der hygger sig med at udvikle nye kapsler og udvidelser til TI99eren.

http://www.ti994.com/

http://oldcomputers.net/ti994.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Texas_Instruments_TI-99/4A

http://chung.yikes.com/~leonard/mirrors/ti99/9900story.html

http://www.robpatton.com/ti994a.htm

http://99er.net/ti.shtml