06. dec. – Sinclair ZX81 – Jul På Computermuseet

0
496
I 80erne kunne englænderne tre ting: fodbold, popmusik og computere!

I 1981 blev en af de mest klassiske computere nogensinde, Sinclair zx81, nemlig født i England og den mildt sagt komisk udseende computer skulle i årene herpå gå sin sejrsgang verden over, ikke mindst på grund af den rekordlave pris! ZX81 var den første computer i verdenshistorien til at blive solgt for under 100 dollars.

Til kun 500 kr. i England var den uhørt billig for en færdigsamlet og køreklar computer og Sinclair bogstaveligt talt SKOVLEDE kassevis ud til både private forbrugere, firmaer og ikke mindst skoler, som begyndte at få øjnene op for computere til undervisningsbrug.

ZX81 er bygget på den nu legendariske Z80 cpu og hele herligheden var bygget ind i en æske som lignede en mellemting mellem en lommeregner og en køkkenvægt. Tasterne var gemt under en plastikmåtte, så selv om den var let at rengøre, var den mildt sagt ikke særlig god at taste på.

På trods af at andre computere havde farvegrafik på skærmen, var ZX81 stadig kun sort/hvid, for det billige design bestod af kun 4 chips og ingen decideret grafikchip. Selve CPUen stod derfor også for skærmoutput og man kunne selv vælge om man ville have computeren til at udføre programmerne hurtigt ELLER opdatere skærmen hurtigt – det var enten / eller og lyd var der ikke noget af.

Selvom ZX81 var en mærkelig ”fætter”, svær at taste på, manglende farver og udvidelsesmuligheder, ja så blev den for mange faktisk den første computer både pga. prisen og fordi den var en oplagt mulighed for at lære computerprogrammering.

I England blev computeren kendt for at være den første der kunne købes direkte i strøgbutikkerne og det skrællede hele ”nørd-laget” af og gjorde den tilgængelig for den almene, teknologi-interesserede forbruger.

ZX81 blev også den første computer som andre – typisk fra fjernøsten – voldkopierede og der findes et hav af ulovlige efterligninger fordi designet var så simpelt og dermed let at lure af og det hjalp positivt til at øge mængden af software voldsomt – både fordi der var mange der kunne LAVE programmerne men også fordi der tilsvarende så var mange flere kunder end de fleste andre computere på daværende tidspunkt kunne mønstre.

En skov af computerblade, kun om ZX81, skød op og mange af dem havde ”tast-selv-software” trykt i bladene som man så kunne sidde og skrive af på computeren og der blev skrevet relativ avanceret software såsom flysimulatorer, på trods af ZX81s meget begrænsede væsen.

Faktisk er der også en anden side af sagen for ZX81 blev nemlig den første computer, der i stort omfang blev tilknyttet en person (ligesom Apple og Steve Jobs hænger sammen) for opfinderen, Clive Sinclair, er sidenhen blevet det engelske svar på Steve Jobs og da bølgerne gik højest, slog den engelske Dronning ham til ridder af det engelske empirie.

På mange måder blev ZX81 større end sig selv. Det blev computeren der for alvor gjorde det populært at programmere computere og det skabte en helt ny kultur blandt både teenagere og voksne mænd. Mange vil gå så vidt som til at sige, at ZX81 er den computer, der har skabt flest computerinteresserede nogensinde. Modsat mange af de andre hjemmecomputere, er det forholdsvist svært at finde en ZX81 i Den Blå Avis men der er store communities på nettet, hvor der – selv den dag i dag – stadig programmeres løs på den lille computer.

Folkecomputeren var blevet født.

http://oldcomputers.net/zx81.html

http://en.wikipedia.org/wiki/ZX81

http://www.nvg.ntnu.no/sinclair/computers/zx81/zx81.htm