07. dec. – Osborne 1 – Jul På Computermuseet

0
413
Osborne 1 er verdens første rigtigt bærbare computer selvom man nok ville kalde den for ”slæbbar” fordi den med sine 13 kilos vægt stadig var en sag for muskelmænd.

I 1981 var det i sig selv stadig ualmindeligt at have en computer, så at kunne tage den med sig, var nærmest uhørt og stod for mange som noget man forbandt med science-fiction film.

Skærmen var på 5” – svarende i dag til en smartphoneskærm – men havde ikke grafik, KUN text og det var så med 53 tegn på tværs, fordelt på 24 linier. Selve computeren var specifikt designet til at være håndbaggage i et fly og det satte en række begrænsninger for computerens hardware, herunder skærmstørrelsen.

Til gengæld var der indbygget ikke mindre end to diskettedrev og et modem, og tastaturet kunne klappes op foran computeren som et låg, der beskyttede dem. I lukket tilstand ville mange kunne forveksle den med en køletaske til sommerturens madpakker og kolde sodavand.

Prisen var ret vild men for målgruppen, var den lige i øjet. For 2.000 dollar fik man som journalist eller revisor nemlig pludselig en voldsom fordel når man kunne tage sin Osborne med ud til kunderne. Dels var det et godt værktøj til tekstbehandling, regneark, databaser og programmering og dels viste man tydeligt, at man gik ”all in” på det her med teknologi og at man var en af de få rå der virkelig var fremme på den teknologiske kant!

Uden at ville det, lærte Osborne os ikke blot at vi havde brug for at tage computeren med – vi lærte også hvordan nye produktlanceringer kan kvæle sig selv.

Salgsmæssigt blev Osborne 1 nemlig en kæmpe succes – ikke mindst til det amerikanske militær – og der gik ikke længe inden en endnu vildere model blev lanceret. For at kickstarte salget, fortalte Osborne pressen og forhandlerne om den kommende, meget bedre og meget dyrere model og alt så godt ud.

Desværre medførte nyheden at forhandlerne afbestilte den eksisterende model og at kunderne næsten øjeblikket stoppede med at købe den fordi den nye var SÅ meget mere attraktiv, og hullet i salget medførte at Osborne gik konkurs inden den nye model rent faktisk var klar til salg.

I dag omtaler man stadig denne forretningsfejl som ”Osborne effekten” og bruger betegnelsen om de negative konsekvenser der kan opstå i kølvandet på en tilsyneladende positiv nyhed om kommende produkter. I teknologiens verden balancerer man på en knivsæg og Osborne viste os, at det kan være livsfarligt for tech-firmaer at fortælle om kommende og bedre produkter så tidligt, at salget af det nuværende produkt vælter. Selv store firmaer som Sega spillekonsoller og Nokia mobiltelefoner har begået samme, klassiske ”osborne-brøler”.

Firmaet kom sig efter konkursen og blev købt af et finsk firma, der stadig, den dag i dag, producerer computere med Osborne-navnet på.

http://oldcomputers.net/osborne.html

http://www.atarimagazines.com/creative/v10n3/24_Osborne_Comptuer_Corporat.php