09. dec. – ZX Spectrum – Jul På Computermuseet

1
599
Det europæiske svar på Steve Jobs, engelske Clive Sinclair, fik nærmest rockstjerne-lignende status da han i starten af 80erne lancerede en af de vigtigste computere nogensinde, den lille ZX81, som for alvor kickstartede computerkulturen i England.

På trods af millioner rullende ind på kontoen nærmest hver dag, var Sinclair dog ikke sen til at se muligheden for at forbedre ZX81 og lancerede allerede året efter storebroren, ZX Spectrum!

”Speccy”, som ZX Spectrum hurtigt blev dødt i folkemunde, havde to kæmpe fordele over lillebror ZX81: den havde et langt bedre tastatur og farver. Masser af farver – både på skærmen og selve computeren!

Tastaturet var lavet af bløde gummidutter, næsten i stil med et viskelæder, men var langt bedre end den hårde plastikmembran, man brugte tidligere, så oplevelse med computeren var også langt bedre.

Hertil kom at ZX Spectrum kunne udvides meget mere, man kunne købe den i hele 8 forskellige version med mere eller mindre ram og udstyr og endda diskettedrev.

Skærmopløsningen var banebrydende med 256 x 192 pixels og det gav helt uhørt flot grafik i forhold til konkurrenternes produkter og det banede vejen for en spilkultur uden lige.

Ud over at være lavet som en gummimåtte, var tastaturet ret unikt idet flere af tasterne have hele 5 forskellige funktioner eller tegn. Hver knap kunne have eks. et bogstav, en funktion, en programmeringskode og et grafisk tegn. Det gjorde det lynhurtigt at programmere fordi man simpelthen tastede kommandoerne direkte ind fra én tast af gange, frem for at skrive det hele selv. Rent faktisk KUNNE man slet ikke skrive det selv for man kunne kun vælge de foruddefinerede kommandoer via funktionstasterne.

Udbredelsen af ZX Spectrum blev enorm og det kan undre, at det i dag er forholdsvist sjældent at se en Spectrum til salg i eks. Den Blå Avis. Det er ikke fordi de er sjældne samlerobjekter, men noget gør åbenbart at de daværende ejere i stort omfang har valgt at holde fast på det lille vidunder og det kan man dårligt fortænke dem i.

Man troede på daværende tidspunkt at en ny computerprogrammeringskultur var startet med ZX81 og det var nok mere præcist beskrevet, end mange troede. Det var STARTET. Men med ZX Spectrum blev der skabt et gigantisk BOOM og softwareudviklere skød op her, der og alle vegne. Alle drenge med respekt for sig selv, skulle – og kunne – nu lære at programmere computere og der blev skabt mange millionformuer rundt om på de engelske teenageværelser hvor den ene spil-succes efter den anden blev hamret ud på Spectrums gummitaster.

I dag er mere end 24 TUSINDE programmer tilgængelig til ZX Spectrum og på nettet stortrives en retro-kultur omkring maskinen. Da succesbølgen var på sit højeste, blev der udgivet tykke bøger med programmer, som man kunne bruge dagevis på at sidde og taste ind og på den måde lærte man også indirekte at programmere og mere end 80 blade verden over handlede KUN om ZX Spectrum.

Det blev også starten på en musik- eller sportslignende fanatisme omkring computeren. Ligesom man enten var til pop eller rock, Liverpool eller Manchester United, ja så var man enten til Spectrum eller Commodore 64. Enten eller. Ingen gråtoner.

http://oldcomputers.net/zx-spectrum.html

http://en.wikipedia.org/wiki/ZX_Spectrum

http://www.old-computers.com/MUSEUM/computer.asp?c=223

http://www.worldofspectrum.org/

  • Min yndlingscomputer fra 1980erne, som jeg aldrig fik købt! – måske man skulle bruge et par juledage på eBay og finde en i god stand med alt tilbehør?