10. dec. – Grid Compass – Jul På Computermuseet

0
317
Den første. Den største. Den hurtigste. Den mindste. Computere har altid været præget af disse olympiske ord og specielt ”den første” er der jo af praktiske årsager kun én, for hver type computer, der kan opnå.

Titlen som den første LAPTOP, i hvert fald i den stil vi kender laptops i dag med sammenklappelig tastatur og skærm, tilhører amerikanske GRID Compass 1101 – et design man i dag kalder for ”clamshell” fordi det ligner en musling der klapper sammen.

Født i 1982 til næsten 10 TUSINDE dollar, var det på daværende tid den ultimative drøm, der gik i opfyldelse for computerinteresserede topchefer med tegnedrengen i orden. Rent faktisk siges det, at den blev udviklet på bestilling af selveste USAs president og på daværende tidspunkt var det den suverænt dyreste computer til personligt brug, man overhovedet kunne investere i. Ikke købe. Investere.

Og investeret, dét blev der – ikke mindst blev den udbredt i det amerikanske militær fordi den både var hurtig, holdbar og utrolig transportabel. Derfor blev den også brugt på flere af NASAs rumfærge-missioner i 80erne Grid holder for evigt nu på titlen som ”den første computer i rummet”.

Som taget ud af Star Wars, ville den passende kunne udgøre IT-verdenens svar på Darth Vader med sit sort/gule stealthfly-agtige look! Batteri var der dog ikke meget af, så hvis man skulle bruge sin superhemmelige spacey Gridcomputer, måtte man altså stadig lige forbi en jordisk stikkontakt. Senere opfandt Grid dog en æske med udskiftelige batterier som så kunne drive computeren og efterfølgeren, Grid 1530, blev den første laptop der kunne køre på et udskifteligt batteri, som vi kender det i dag.

Grid Compass 1101 brugte en ny type hukommelse ved navn ”bubble memory” og det var forløberen for nutidens SSD-diske. Modsat disketter og senere harddiske, havde Bubble Memory nemlig ingen bevægelige dele og huskede stadig indholdet ved strømafbrud, modsat RAMkredse. Desværre var teknologien dødført, for med seriel læsning af indholdet betød det nemlig, at hele boble-hukommelsen skulle læses komplet igennem for hver gang den skulle bruges.

I dag har Grid specialiseret sig i at lave militærcomputere og er derfor en af de kun ganske, ganske få computer-fabrikanter fra guldalderen i 70erne og 80erne, der rent faktisk er produktiv den dag i dag. Grid Compass 1101 blev ganske enkelt farfar til den type bærbar du med stor sandsynlighed ser denne udsendelse på lige nu !

http://oldcomputers.net/grid1101.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Bubble_memory

http://www.old-computers.com/museum/computer.asp?c=900

http://en.wikipedia.org/wiki/GRiD_Compass

http://pages.total.net/~hrothgar/museum/Compass/