11. dec. – HP 75C – Jul På Computermuseet

0
337
Allerede i 70erne, hvor computere kunne være så store som køleskabe, vidste de mere fremsynede, at det kun var et spørgsmål om tid, inden markedet ville efterspørge HÅNDholdte computere.

Hvad der for mange ingeniører og designede virkede som en håbløs opgave, blev påduttet mange udviklingsafdelinger fra ledelsen: lav en computer vi kan tage med i en lomme!

I starten af 80erne kom HP ud med det man dengang udråbte som den første håndholdte computer selvom man i dag måske kan argumentere for, at det muligvis mere var en stor lommeregner, end en lille computer. Ikke mindst fordi man kunne mistænke C’et i 75C som værende forbogstavet for ”calculator”! HP påstår dog selv at det står for ”continuous memory”.

Under research til disse udsendelser har vi forsøgt at finde ud af, hvad man dengang rent faktisk brugte HP 75C til – desværre leder alle svar hen på at man brugte den som programmerbar og dermed hyper-avanceret lommeregner og ikke særlig meget til de vi kan kalde for computer-agtige formål.

Fiks var HP 75C dog uden tvivl og enhver matematikprofessor med gadgetstil måtte eje den ! Om det var et scoretrick overfor kvindelige studiner dengang, kan vi måske nok sætte spørgsmålstegn ved for ord som ”basic”, ”cartridge”, ”ram” og ”rom” klingede på daværende tidspunkt ikke HELT så hypnotiserende som Ferrari, Hollywood og Dom Perignon champange!

Prisen på den nette sum af 1.000 dollar gjorde den til en dyr spøg og selvom den kun havde én linie i sit display, kunne alle med et hjerte der banker for gadgets, hurtigt gennemskue pointen: det her var for vildt. Det var et must have dengang på niveau med iPhone da den blev udgivet i 2007.

HP 75C kunne også bruges med en lille dock – dvs. en ekstra bordholder, der både kunne lade den op, give mere hukommelse OG havde et modem til dataopkobling. Man kunne ”beame” sine data over på en stationær computer, ligesom man i dag synkroniserer indholdet på eks. sin tablet med en laptop.

På trods af at den kunne mindre end en rigtig computer (ja faktisk havde den kun præcis 50 funktioner) så skrev HP i sit presse-materiale dengang, at HP 75 henvendte sig til de mere tekniske brugere, end deres computere gjorde. Faktisk VAR den ret avanceret i sit filsystem, hvor man kunne lave mapper og havde flere forskellige dokumenttyper – noget vi først så meget senere på flere af andre computere på daværende tidspunkt.

Mange endte med at bruge den til regneark og databaser på trods af det lille display men den var også forløberen for de PDA’er vi så blomstre op 10 år senere, for den kunne også bruges til kalender og aftaler.

Gadgets har altid haft en blanding af Georg Gearløs-opfinderstil og så det her grænsebrydende med at det nogle gange er fedt, bare fordi man kan – og HP 75C…… DEN kunne!

http://oldcomputers.net/hp75.html

http://en.wikipedia.org/wiki/HP-75

http://www.rskey.org/CMS/

http://www.hp.com/hpinfo/abouthp/histnfacts/museum/personalsystems/0027/

http://www.fortitudine.com/~coryc/html/hp75c.shtml

http://www.hpmuseum.org/hp75.htm