12. dec. – IBM PC 5150 – Jul På Computermuseet

0
621
”Ingen er nogensinde blevet fyret for at købe IBM computere til firmaet”!

Sådan lød mantraet blandt computeransvarlige i mange firmaer verden over i både 1980erne og 1990erne når de nymodens, såkaldte DATAMATER skulle indkøbes til firmaet. Den karakteristiske grønne glød fra forsforskærme gik sin sejrsgang verden over og alle firmaer med respekt for sig selv, ville have del i computer-festen.

IBMs computere var blevet defacto-standarden, det sikre valg og den flinke dreng i klassen. Det var dyrt udstyr men man havde ryggen fri – mærkevaren kunne man ikke bebrejde nogen for at købe så det var business as usual når man valgte IBMs maskiner til kontoret.

Prisen var til at få øje på – 75.000 kr. danske kroner. Pr. STYK! Men så havde den også en 5 MEGABYTE harddisk. Vi snakker altså nærmest science fiction-agtige tilstande for husk, at det er 30 ÅR siden.

Det startede dog ikke for godt – IBMs første model fra 1981, model 5150, var nemlig slet ikke lige så ”kraftig” som konkurrenternes computere, så hvordan kan det være at IBM alligevel skulle gå sin sejrsgang verden over de næste 15-20 år ?

Jooo, det blev den fordi den skabte en ny standard. En åben standard, hvor alle kunne lave nyt tilbehør til IBMs maskiner men også fordi andre kopierede IBMs firmware, så man selv kunne bygge en langt billigere”IBM-kompatibel” computer.

Derfor oplevede man at mange etager lynhurtigt blev bygget op på korthuset, hvor der hele tiden kom nye maskiner fordi der var mange brugere – så kom der flere brugere fordi der var mange maskiner og sådan kørte den positive spiral op for IBM og hele den industri af grafikkort, harddiske, kabinetter, strømforsyninger, skærme, printere osv. som IBM trak med sig op!

I løbet af få år blev det en ren blåstempling at være IBM-kompatibel, hvilket betød at der var et enormt marked at sælge til – for erhvervskunderne ville have IBMs originale computere og de private kunder købte i stor stil de billigere ”bambus”-maskiner, som IBM-kloner fra fjernøsten blev døbt.

Bambusmaskinerne blev bygget sammen af et hav af forskellige komponenter, et grafikkort fra hist, ramklodser fra pist og limen var så, at de havde en kopi af IBMs bios chip og vupti havde man mulighed for at køre den samme software som ”alle de andre” men bare til en brøkdel af prisen. Kvaliteten var bare nogle gange OGSÅ kun en brøkdel.

Derfor oplevede mange også at det var så som så med stabiliteten, for der var nærmest uendeligt mange ting, der kunne gå galt og lige så uendeligt mange ting, der skulle passe sammen – grafikkort, ram, cpu, bundkort, skærm, harddisk osv. – og ville man senere skifte noget ud, kunne det være sin sag at finde den brik til puslespillet, som fik maskinen til at køre videre som intet var hændt. Husk på, vi snakker om nærmest en menneskealder før ”plug ’n play” og automatiske drivere.

En af de ting mange baksede med, var netop opgradering af maskinerne. Når man købte en IBM 5150, var der kun tekst-baseret grafik men ved at udvide maskinen med et Herkules grafikkort, fik man skarpere tekst OG pixel-baseret grafik men oven i hatten kunne man brugte hele TO skærme til computeren på samme tid – til gengæld kostede grafikkortet dengang så alene mere end en voldsom computer koster i nutiden.

En anden ting der også hjalp gevaldigt på udbredelsen af netop IBMs computere, var, at IBMs maskiner hele tiden forsøgte at være bagudkompatible. Dvs. man kunne købe en ny og kraftigere maskine og fortsætte med samme software og stadig have adgang til alle ens dokumenter, hvilket i starten af 80erne var ret unikt. Konkurrenternes nye maskiner startede nemlig ofte helt forfra med ny software, nyt tilbehør osv. fordi de var så markant anderledes ved hver ny opgradering.

Mange tror den dag i dag, at det var IBM, der opfandt Windows, fordi de to begreber hænger så godt sammen i vores opmærksomhed når vi snakker om en ”windows pc”. Men oprindeligt brugte man MS-DOS til at betjene computeren, altså en kommandoliniestyret betjening og først op i 90erne udviklede Microsoft så Windows som grafisk platform til IBM og alle de mange kompatible computere.

IBM er computerhistoriens måske bedste eksempel på at det kan være en afgørende fordel at lade andre kopiere dit produkt – uden de mange kloner og billige ”bambus”-maskiner, var IBMs skæbne måske blevet en helt anden.

http://oldcomputers.net/ibm5150.html

http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_PC

http://www-03.ibm.com/ibm/history/exhibits/pc25/pc25_intro.html

http://da.wikipedia.org/wiki/IBM_PC

http://en.wikipedia.org/wiki/Hercules_Graphics_Card