13. dec. – Lambda Power 3000 – Jul På Computermuseet

0
872
Kært barn har mange navne og Power 3000 er blot ét af mange navne som én og samme computer fik.

Lambda 8300, Power 3000, Marathon 32k, Your Computer osv. var i bund og grund nærmest kopier af Sinclair ZX81 som derpå blev stillet til rådighed som en såkaldt ”white label computer”. Dvs. butikskæder kunne få den lavet med deres navn på og eks. den danske legetøjskæde, Fætter BR havde på dén måde déres udgave mens andre butikker havde déres version – men i bund og grund suppe kogt på samme sten.

Fabrikken i Hong Kong havde dog en lidt skæv fortolkning af det med at være en clon – for cloning er jo normalt en 100% identisk kopi men da snydepelsene kopierede løs i det fjern Østen, kunne de ikke rigtig greje hvordan englænderne havde skruet BIOSen sammen på ZX81, så de måtte i noget omfang gætte sig frem og ramte ikke helt plet. Det betød Power 3000 rent hardwaremæssigt var nærmest identisk med ZX81 (ja og rent faktisk forbedret) men havde så lige det lille men, at den ikke kunne køre samme software, som ZX81.

Man kunne så hacke eller opgradere sin kopi-computer med forskellige ROM-versioner så på den måde kan man sige at den var forløberen for den rooting og jailbreaking mange laver af deres smartphones, tablets og eks. Apple TV. Senere blev det populært at modificere firmwaren i computerens BIOS så den på samme tid kunne køre de velkendte ZX81-spil uden dog at komme i uføre med sager om ophavsret fra Sinclairs side. Senere har det dog vist sig, at man nok i bedste bandit-stil voldkopierede ZX81 BIOSen i det man formentlig må kalde ”går den, så går den”-stil og gik, dét gjorde den !

Power 3000 blev nemlig ikke bare solgt, men SKOVLET ud i et meget større netværk af butikker end ZX81, for hvor ZX81 var målrettet computerfolk, så var Power 3000 på hylderne i eks. Fætter BR, Lambda 8300 i Bilka og boghandlerkæderne havde så en helt tredie udgave, såsom Sord M5.

Der var uhyggelig meget software til computeren og Fætter BR kunne knapt nå at fylde nye kassettebånd med spil på hylderne, før de blev revet ned til kun 49 kr. pr. styk af alle os, der bare ikke kunne få nok af de i øvrigt VÆLDIG simple spil – næsten FOR simple.

Power 3000 har faktisk flere fordele som i sidste ende gjorde den mere eftertragtet for nogle forbrugere, end den originale ZX 81. På flere punkter var kopierne faktisk at foretrække frem for originalen ZX81. Ikke mindst det bedre tastatur og at den havde lyd, tiltalte mange, men bestemt også den lavere pris, hvilket man næsten ville have forsvoret kunne være muligt idet ZX81 var pivbillig i forvejen.

Som noget nyt begyndte vi også her i Danmark at skabe computerBRUGERgrupper. Eks. havde danske B&O en offentligt kendt brugergruppe der så stod for hyggenørderi og fællesindkøb af software og tilbehør til clonerne samt, naturligvis, at få trukket flere kolleger ind i kulten.

http://www.old-computers.com/MUSEUM/computer.asp?st=1&c=1168

Gode fotos : http://www.2kb.dk/lambda_historie.html