24. dec. – Apple Newton – Jul På Computermuseet

0
487
I dag ved vi at tablets generelt og iPad specielt blev verdenshistoriens måske hurtigst sælgende forbrugergode. Fra iPad blev lanceret i 2010, gik der kun 1 år før den ene salgsrekord blev brudt efter den anden – men er iPad’en så egentlig den første tablet af sin art?

Nej, det kommer nok an på hvor meget man er villig til at gradbøje det. Efter Steve Jobs død i 2011, kom et gammelt videoklip nemlig meget på tale, idet selvsamme Jobs på klippet fortæller om iPad. Det spændende var bare, at det var 27 år før den blev virkelighed men der skete meget på de 27 år og iPad’en fik en forgænger undervejs, som var med til at vise retningen for computerne i 90erne.

I 1992 annoncerede Apple nemlig Newton – den lille tabletcomputer som dog skulle tage mere end 1 år om rent faktisk at komme i handlen. Med touchskærm og en pris på 700 dollar, kombineret med at den kunne holdes i én hånd og sagtens være i en lomme, ja, så troede mange faktisk at Apple med en trylleslag havde vendt computerbranchen på hovedet.

Ideen var at Newton gjorde det muligt pludselig at have alle sine kontakter, noter, navne, kalenderaftaler, lommeregner osv. med i ét og samme lille device, der lige kunne smuttes ned i en lomme. Husk på, i 1993 var det nærmest som taget ud af en uvirkelig sciencefiction film.

Men faktisk er den slet ikke lavet af Apple men af Sharp og regnes i dag for at være den første PDA. PDA står på engelsk for en personlig, digital assistent, som på daværende tidspunkt skød op som paddehatte i en våd skovbund. Palm Pilot og PSION blev nogle af de mest kendte men Newton var bare anderledes end de andre og anses i dag for at være nærmest et klenodie i Apples produktrække. Faktisk blev PDA-begrebet i sig selv opfundet af Apples CEO, John Scully, i slutningen af 90erne.

Newton skulle betjenes ved hjælp af en stylus – altså en lille tegnepen til at skrive med på skærmen – selvom Steve Jobs senere er kendt for at sige, at alle der bruger stylus til en tablet, har tabt fordi de ikke har forstået noget. Selvom tidligere produkter som Linus Write-Top kunne genkende håndskrift flere år før Newton, så var Newton alligevel først med at være brugervenlig, for Linus byggede på at du skulle lære den om din håndskrift før den kunne genkende den hvor Newton automatisk kunne genkende den uden træning. Sådan da.

I vanlig Applestil var Newton tænkt som en (citat) ”fuldstændig genopfindelse af computeren” og ligesom da Apple genopfandt telefonen, genopfandt tabletten og genopfandt alle mulige andre produkter, blev Newton også mobbet i mainstream-medierne. Den blev eks. gjort tykt til grin i selveste Simpsons hvor man gjorde nar af Newtons rimeligt løse fortolkning af hvad man skrev med håndskrift.

Ud over at man kan se Newton som en tidlig version af det, der skulle blive til iPad, så ved mange faktisk ikke at Newton også fik en andet ”barnebarn”. Da Apple stoppede med at producere Newton, opfandt to af Newtons udviklere nemlig det, der skulle blive til Apples iPod – Resten af dén historie må du få i næste års julekalender.

http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Newton

http://cdecas.free.fr/computers/pocket/newton.php

https://www.msu.edu/~luckie/gallery/mp100.htm

http://oldcomputers.net/apple-newton.html

http://www.newtonmuseum.com/