Status: bør du opgradere din computerskærm til 4K nu?

3
1384
En af de mest omdiskuterede ting på TV-fronten er i dag er jo 4K skærmopløsning – men hvad med computerskærme i 4K til eksempelvis gaming og billederedigering?

Lad os prøve at kigge på hvilke muligheder og måske også hvilke begrænsninger der er, hvis du vælger at koble din computer på 4K bølgen allerede i dag.

Selvfølgelig er den helt store fordel skærmopløsningen. Et 4K billede ser utrolig flot ud, og hvis du først har set demoer af spil eller film i 4K, ja så kan du næsten ikke være andet end enig i, at det simpelthen bare er flot.

Specielt på 2 områder kan 4K være en fed oplevelse på din computer og det er gaming og grafisk arbejde!

Gaming i 4K

Det første du skal overveje er, om din computer overhovedet kan trække det.

Selv med de nyeste grafikkort – eller endda selv hvis du kobler 2 grafikkort sammen – ja, så kan du have svært ved at køre spillene i de helt høje framerates, for dét kræver i forvejen meget af computeren, og hvis du kan køre et spil på ultrasettings, og vil gå op i 4K, skal din computer beregne 4 gange så mange pixels for at kunne levere det samme spil i højere opløsning.

Hvis du spiller mindre krævende spil – såsom Counter-Strike eller League of Legends – så kan en computer med et godt grafikkort sagtens køre det i 4K. Men netop dén type spil har så bare ikke de vilde fordele ud af at gå op i 4K alligevel fordi det ikke rigtig giver noget til oplevelsen.

Der er naturligvis også gode ting at sige: modsat TV, hvor det store problem er manglende indhold i 4K, så er der i dag rigtig mange spil, der er optimeret til at kunne køre i 4K.

Hvis du spiller eksempelvis Bioshock eller Battlefield, så kan du virkelig nyde den ekstraflotte grafik i 4K.

4K computerskærme er "nice to have" til gaming, men til foto- og videoredigering er det tæt på "need to have"!
4K computerskærme er “nice to have” til gaming, men til foto- og videoredigering er det tæt på “need to have”!

Billed- og videoredigering

Fordelene ved 4K til billedredigering er, bogstaveligt talt, til at få øje på. Sammenlignet med en fuld HD skærm får du lige pludselig 4 gange så mange detaljer at redigere i og så godt som alle digitalbilleder kan udnytte 4K skærmopløsning i dag.

Lidt mindre rosenrødt er det med videoredigering, hvor det stadig mere må betegnes som nice-to-have for det er de færreste der optager i 4K, så det er slet ikke sikkert at du KAN udnytte en 4K skærm – men hvis du kan, er det – præcist som med foto – en stor fordel, at du får en langt højere detaljeringsgrad.

Men hvad så med helt almindeligt computerbrug?

Hvis du kører Windows 7, kan det være, at en 4K skærm slet ikke er nødvendigt for netop Windows 7 er ikke særlig godt optimeret til 4K og så bliver tingene lidt for små på skærmen.

Windows 8 klarer opgaven bedre ved at skalere opløsning korrekt og så får du den fordel at tekst på eks. hjemmesider står mere skarpt på en 4K skærm.

Men er det så NU, du skal have en 4K computerskærm?

Hvis du i dag skal ud og købe en 4K skærm skal du regne med at komme af med 3-5.000 kroner, alt afhængig af mærke og kvalitet. 4K er ikke særlig udbredt endnu, og der er stadig områder hvor du ikke vil udnytte den 100%, men der er ingen tvivl om, at det er fremtidens standard indenfor skærme til både TV og computere. Om ikke andet, så skader det jo heller ikke at købe en skærm der kan bruge i flere år frem i tiden.

 • Benny Pedersen

  Hent en 8k skærm i japan ?

 • bzndk

  Tror altså også 4k er noget der bliver hoppet elegant over på nuværende tidspunkt, og tror mere på 8k bliver fremtiden!

  Danske tv stationer sender stadig kun i 720p eller 1080i, så er dumt og tro det ændre sig sådan lige, når de ikke engang er kommet på 1080p aka Full HD bølgen endnu.

 • Hej
  Er der nogle markante ulemper ved almindelig brug af Windows programmer word, excel, powerpoint mm. på Windows 10 med en 4K skærm på en 15,6″ laptop?

  Mvh. Anders