[Året der gik] Technyhederne 2. kvartal 2016

2
233
Så gik der endnu et år i “cirkus tech” og vi fået en stribe spændende produkter, et par skandaler, helt nye regler for Samsungtelefoner på fly og en række spændende og medrivende udviklinger inden for moderne teknologi.

HUSK AT TILMELDE JER VORES ÅRET DER GIK LIVEUDSENDELSE SOM STUDIEPUBLIKUM HER !!

Lad os her prøve at give et kort, opsummererende overblik, fordelt med de vigtigste technyheder 2016, måned for måned.

Se også [Året der gik] Technyhederne 1. kvartal 2016 her og 3. kvartal kan du finde her.

[Året der gik] Technyhederne 2. kvartal 2016

April

 1. Alle vidste det men i april måned fik vi tallene: Microsofts salg af mobiltelefoner styrtbløder. Alt tyder på at vi er ved at se slutningen på en æra, som primært nok må ses dræbt af sætningen: “Jamen den har jo ingen apps”.
 2. Til gengæld er engelsk historie i form af tv-serier er altid store hits – og lanceringen af The Crown på Netflix skulle vise sig at give fødsel til en moderne klassiker. Med fantastiske anmeldelser trak historien om den engelske Dronning Elisabeth enorme seertal og ratings på IMDB og lign. websites.
 3. I børnehøjde går det også godt herhjemme. Den populære børnestreaming-app, MIN BIO, udkom nemlig med stor succes til Apple TV. Faktisk er den efterhånden blevet nordens største og har knap 1.000 danske titler til de mindste af os.
 4. DR trak også store overskrifter men af knap så glad karakter. Man fik nemlig den ide på statsradiofonien, at hele landet skulle glæde sig over jobs hos DR og man valgte at flytte det, der svarer til 165 “årsværk” arbejde ud fra DR i Københavnstrup og helt ud i til Maren i Kæret i udkantsdanmark. Herunder måtte bla. klenodier som Sporten, Vejret og Kontant se sig slået hjem til Århus, blandt andet.

Maj

 1. TV-stavnsbåndet skulle én gang for alle løses nu og maj måned kom ind i historiebøgerne ved at markere vedtagelsen af en lov om frit valg af TV-leverandør. I praksis betyder det, at de mange af os, der i årtier havde været bundet af kollektive aftaler i lejligheder, husstandsforeninger og lign. kunne hoppe fra det. Mange snakkede om at det nok mest var princippet i det og at det reelt sikkert ikke ville få særlig mange til at hoppe fra, når det kom til stykket.
 2. Et andet monopol blev også tøet lidt op i maj måned – nu kan biograferne nemlig konkurrere på billetprisen. Tilsyneladende fuldstændig uden effekt, da det stadig koster det, der efter skat svarer til en dagsløn at komme ind og se Far til 4 med ungerne.
 3. Forskere fra Københavns Universitet brugte også maj måned som platform til at fortælle os det, vi allerede vidste: altså at Matador er den populæreste, danske TV-serie nogensinde. Men hvad er der ellers på listen ? Jo, på de følgende pladser har vi Borgen, Rejseholdet, Badehotellet, Forbrydelsen og Arvingerne. Ud af top 15 står vores licensbetalte DR for de langt flertallet, så måske får vi mere for pengene end vi lige går rundt og hysser over.
 4. Foråret bød på rigtig mange nye smartphones, men hvilke solgte egentlig bedst? Den ældste, som slet ikke var ny – nemlig Apples iPhone 6, som stadig lå øverst for gud ved hvilken måned, med så kom nyhederne ellers derned af, anført af Samsung Galaxy S7 på 2. pladsen….. og så en masse discountfræs fra Huawei og Sony – ingen HTC, ingen LG, ingen Nokia, i et marked, der bliver mere og mere polariseret.

Juni

 1. WWDC er traditionelt set et meget spændende arrangement fra Apple i juni måned, fordi det giver efterdønninger hele det næste år. Specielt nyheder inden for Mac-styresystemet, som i år droppede en del af titlen og nu bare hedder macOS. Også Apple Watch fik en del spændende opdateringer men om det er nok til at få den almindelige dansker til at hoppe på smartwatch-bølgen, det er nok tvivlsomt.
 2. Anmelderne af smartphones er igen ude med jubel og klapsalver til discountmobilerne fra OnePlus. Efterfølgerne til OnePlus 1 og 2, som vildt nok kom til at hedde OnePlus 3, faldt i rigtig god jord og de store hunde i flokken, fik endnu engang sværere ved at argumentere for, at topmodeller altså skal koste 7-8.000 kr.
 3. Og ikke siden DK4 kunne sole sig gratis i succes på grund af sendefladens darling, Living Smart TV, har kanalen fået så meget omtale, som i juni måned 2016. Både politikere, pornostjerner og svedlugtende campister stod i kø for at kræve DK4 bevaret i YouSee grundpakken. Det var en pludselig ophævet til en menneskerettighed, så efter megen tumult og nærmest Beatles-agtige tilstande, måtte YouSee give efter og DK4 kan sutte videre på patten for mediestøttet bankofjernsyn
 4. På moderskibet DR er der godt gang i restaureringen af Matador, som er ved at blive digitaliseret til HD. Alle pånær et enkelt afsnit er færdige nu i moderne, digital kvalitet med bedre farver, kontrast og…….. ja hvem ved, måske har de ligefrem fundet den ualmindeligt meget omdiskuterede scene, hvor de fleste danske hårdnakket påstår at de altså HAR set Lærer Andersen stå ude på balkonen og hamre på altandøren for at komme ind og vride missen lidt.
 5. På månedens andensidste dag, fik vi i øvrigt en markant milepæl inden for streaming. Sidste afsnit af Game Of Thrones blev nemlig én stor rekord. 15% flere så denne sjette sæson og sæsonafslutningen blev kæmperekord på antal streaminger – for slet ikke at tale om piratkopiering.

Hop videre her til 3. kvartals gennemgang af de vigtigste technyheder i 2016.