[Året der gik] Technyhederne 4. kvartal 2016

0
346
Så gik der endnu et år i “cirkus tech” og vi fået en stribe spændende produkter, et par skandaler, helt nye regler for Samsungtelefoner på fly og en række spændende og medrivende udviklinger inden for moderne teknologi.

HUSK AT TILMELDE JER VORES ÅRET DER GIK LIVEUDSENDELSE SOM STUDIEPUBLIKUM HER !!

Lad os her prøve at give et kort, opsummererende overblik, fordelt med de vigtigste technyheder 2016, måned for måned.

Missede du de første 3 kvartalers bedste technyheder, er de her: januar til martsapril til junijuli til september.

[Året der gik] Technyhederne 4. kvartal 2016

Oktober

 1. Alt startede godt i oktober – specielt for Google, som lancerede både deres nye Pixel mobilserie, en Home-dims og en ny, trådløs router. Den eksisterende Chromecast blev opdateret til 4K og vi så endnu et bud på hvordan VR for alvor skal fange hr og fru Blomkål.
 2. Balladen om oktober måneds technyheder blev for alvor kickstartet af Samsung, som endegyldigt lagde Note 7 serien i graven på grund af brandfare. Om det samtidig blev punktum for selve Note-konceptet, får vi sikkert mere at vide om i 2017.
 3. Dog måtte et vist frugtfirma, der lancerede et af de mest kontroversielle produktopdateringer i nyere tid, også stille op til øretæver. Ikke siden afskaffelsen af CD-romdrevet, har der været så meget ballade. Men over hvad, da? Jo, denne gang har Apple opdateret MacBook Pro til kun at have USB-C porte. Ingen laderstik med magsafe. Inden HDMI-output. Inden SD-kort læser osv. De professionelle brugere raser og føler sig ladt i stikken og pøblen jubler med over at der igen er kritisk fokus på Apple. Den nye touchbar kunne ikke rigtig opveje den massiv surmulen over portene, så tilbage står Apple med et par reklamesår, der skal slikkes godt og grundigt hen over julen.
 4. Sammen med de nye MacBook Pro-computere, valgte Apple også at skrinlægge deres meget succesfulde serie af computerskærme. Oprindeligt kendt som Cinema-displays, elsket af de fleste i den grafiske branche og sidenhen omdøbt Thunderbolt-display. Det er slut nu og LG er udnævnt som hofleverandør af egne skærme i 5K.
 5. Sideløbende gik det mere roligt og positivt for sig i Microsoft-lejren, som fik et par spændende produktnyheder på hylderne – herunder blandt andet den nye Surface og et massivt fokus på 3D. I husker sikkert 3D, ikke? Det var meget moderne for 10 år siden. Nu er Microsoft så også kommet med – måske bliver de næste B&O?
 6. En af oktober måneds sidste men for mange måske den bedste nyhed, er at BBC og Sir David Attenborough er tilbage med Planet Earth 2. Den oprindelige serie står stadig som et mesterværk inden for dyreudsendelser og 2eren bygger videre på den absolut sublime filmning af dyr og natur, så godt, at mange spår, at serien i sig selv vil få mange til at købe et 4K TV med HDR.

November

 1. En af årets helt store serienyheder, er HBOs Westworld. Serien er et spinoff på den oprindelige film fra starten af 1970erne og tog en del rekorder hen over efteråret. Blandt andet blev Westworld den mest sete HBO-serie og slog selveste Game of Thrones.
 2. Apple trak i november måned endnu et produkt fra markedet. Denne gang er det den brugervenlige men teknologisk forpustede router, Airport, som fik dødsstødet. Flere butikker meldte ligefrem om hamstring af Airports i dagene derpå og mange, som har fulgt Apple de sidste 10-15 år, undredes over denne udvikling, da det er endnu et træk væk fra den komplette Apple-oplevelse.
 3. Selvsamme Apple trak også en del hånlige kommentarer, da man udgav en bog med produktfotos af sig selv til 300 dollars. Det virkede til at ramme lidt skævt på de fleste og de få, der havde interesse i bogen, kunne med det samme finde en håndfuld gennembladringer af den på YouTube.
 4. Om GoPro blev ramt af dårlig karma, må vi lade være usagt – men deres nye kæmpesatning, Karmadronen, faldt til jorden. Bogstaveligt talt. Efter en håndfuld droner var drattet ned fra den blå himmel, måtte GoPro tilbagekalde dronerne.
 5. Den danske mobilbetalingsapp, Swipp, viste sig at være lige så dødfødt, som den blev spået. Reelt var det kampen mellem Danske Banks Mobilepay og alle andre bankers Swipp og med en katastrofal pinlig opstartsreklamekampagne, fik Swipp bare aldrig det nødvendige momentum. Mange har oplevet at blive ringet op af deres bankrådgiver for at blive spurgt om de ikke nok ville være søde at installere app’en, men lige lidt hjalp det.
 6. Den legendariske pladespiller, Technichs SL-1200, er i øvrigt tilbage – og faktisk sælger vinylplader lige nu mere end CD-skiver, så noget er helt galt ……… eller også er hipsterne bare for alvor kommet i flertal!

December

 1. December blev indledt med et tragisk dødsfald i smartwatch-branchen: Pebble, som vel nok var det første smarte ur, der gik næsten mainstream, måtte efter nogle års økonomiske problemer se sig købt og lukket af konkurrenterne fra Fitbit.
 2. Månedens helt positive store nyhed, var dog, da danske David vandt over Goliath i form af Apple. Nu siger byretten i Glostrup at Apple IKKE må udlevere de såkaldte refurbished telefoner og iPads, når kunden har krav på en ny enhed. Mange er dog overbeviste om, at det vil have så godt som ingen indflydelse på måden, Apple reagerer på i den type sager.
 3. HDMI-standarden er endnu en gang blevet opdateret, så alle nye skærme nu kan få flotte HDR-signaler……. og alle eksisterende skærme igen, med et trylleslag, blev en tand mere forældet igen
 4. Og så blev Spotify og Sonos gift – i hvert fald så vidt, at man ikke længere behøver gå via Sonos app’en for at høre musik fra Spotify – nu kan man bare sende direkte fra Spotify til Sonoshøjttalerne.
 5. TV2 lukker igen deres businesskanal da der ganske enkelt ikke var økonomisk fornuft at hente i denne konkurrent til Børsen TV og Bloomberg-kanalen. Indeholdet bliver fremover indlemmet i TV2 news, som efterhånden vel er parallelforskudt fra business til SE&HØR-agtigt breaking news-materiale. TV2 er i øvrigt så lidt i tråd med onlinekulturen, at man nu arbejder på at tilbyde et billigere abonnement……. fyldt med reklamer. Hmm…
 6. Danske Viaplay blev kåret til Årets App i Skandinavien på Apple TV – kunderne ser ud til at være enige, da tilstrømningen har været på enorme 134% på bare ét år.
 7. Ligesom Apple, dropper Google i øvrigt nu også at bygge selvkørende biler. Begge firmaer oplyser, at de hellere vil hjælpe eksisterende bilmærker med at komme til at køre automatisk – det må altså stå hen i det uvisse, hvor mange der reelt havde lyst til at købe sig en Jony Ives-designet Appledyt!