Anmeldelse af Dell Ultrasharp – professionel 1440p skærm

1
1973

Dell Ultrasharp

Dell Ultrasharp U2713H er en super flot skærm henvendt til professionelt brug

Jeg har nu haft Dell Ultrasharp til test i en måned og anvendt den som min primære monitor, og jeg må bare sige, at det har været en fed skærm at arbejde på. Farverne er korrekte og behagelige at kigge på – der er slet ikke så overdrevet meget kontrast og saturation som på mange andre skærme – og den store opløsning er overraskende god at benytte.

Specifikationer

Dell Ultrasharp U2713H
27″
AH-IPS LED
6 ms responstid
2560 x 1440 @60hz
Pris: 4.869,-

1440p er overraskende godt

Større opløsning – og hvad så? Det var i hvert fald sådan jeg tænkte, lige indtil jeg prøvede at arbejde på en 1440p skærm. Den højere opløsning gør meget mere, end man lige umiddelbart skulle tro – udover at billedet står knivskarpt (den hedder jo også Ultrasharp..) så giver den store opløsning meget mere plads til at have flere vinduer på skærmen. Det er meget nemmere at bruge flere Explorer vinduer på samme tid, håndtere filer og ikke mindst redigere video, fordi man har meget mere plads til ens tidslinje, preview af det der sker og filer der skal hives ind.

Der var dog enkelte gange hvor jeg synes opløsningen gjorde blandt andet tekst ret småt, så jeg på hjemmesider var nødt til at zoome ind. Det er ikke et større problem, så et stort minus er det ikke – bare lidt besværligt til tider.

Hvorfor ikke 4K?

Samsung er netop kommet med en 4K skærm, som stort set er samme pris som Dell Ultrasharp, men her er det vigtigt at huske på, at opløsningen ikke er alt; valg af skærmpanel og gengivelse af farver betyder langt mere for mig end en høj opløsning, og både det, at 4K ikke er bredt understøttet endnu og det at 1440p i forvejen er så vanvittig skarp, så kan jeg ikke endnu se behovet for en 4K skærm.

Kenneth derimod mener, at alt andet end 4K er “so last year” og at han – hvis skærmene koster det samme – klart ville vælge 4K skærmen. Jeg er slet ikke enig 🙂

En god 1080p/1440p skærm vil altid være bedre end en billig 4K skærm. Da jeg ikke har set Samsungs skærm med egne øjne endnu kan jeg ikke sige, at det er en dårlig, “billig” 4K skærm, men jeg går ud fra at farvegengivelsen og responstiden på Dell Ultrasharp er bedre. Den konklusion må vente til jeg får en Samsung 4K til test.

Sammenlignet med en normal 1080p skærm

Jeg sidder til dagligt og arbejder ved 2 skærme – én primær skærm, som i denne måned har været Dell Ultrasharp, og en sekundær skærm, som er en helt generel 1080p no-name skærm. Og det var en utrolig stor forskel i oplevelsen, jeg fik, da jeg prøvede at bruge begge skærme på samme tid.

Hvis jeg eksempelvis sad og redigerede video på Ultrasharp og lavede korrekte farver her – en af fordelene ved Ultrasharp er nemlig, at den gengiver ret korrekte farver – og flyttede billedet over på den anden skærm så det helt skidt ud. Alt blev fladt og for lyst, og billedet så trist og gråt ud. Med det samme jeg trak billedet tilbage på Ultrasharp fik jeg en “aaah” fornemmelse – for her så det bare skide godt ud!

Det skal siges, at no-name skærmen var kalibreret med dedikeret udstyr hertil.

Fleksibilitet og design

Skærmen kan vendes og drejes som man ønsker det – skråt, højkant og normal vandret. Det kan være fedt at kunne vende skærmen på højkant til grafisk brug, men i mit tilfælde fik jeg ikke brugt det mere end “bare for at gøre det”. Det er en fed mulighed dog, og jeg kunne sagtens se det være anvendeligt i professionelt grafisk brug til Photoshop, Illustrator og animationsprogrammer.

Skærmen ser lidt kedelig ud og er en meget typisk Dell-skærm. Den er tyk bagpå og farverne er kedelige sort og grå. Den er af plastisk og føles lidt billig i materialet. Det er ikke en flashy skærm og det er bestemt heller ikke her, din grund til at købe Dell Ultrasharp skal være – det er selve billedkvaliteten der her er vigtig.

Konklusion: Jeg vil ikke af med den igen

Dell Ultrasharp har været en fornøjelse at arbejde på. Mange tænker, at det da kan være ligegyldigt, hvilken skærm de sidder på – men det er det bare ikke, når man sidder 8 timer foran den om dagen. Det er vigtigt, at den til mit arbejde med videoredigering giver korrekte farver, men ligeså vigtigt er det, at den er behagelig at kigge på og man hverken skal anstrenge sine øjne for at fokusere på blurred tekst eller blive irriteret over dårlig farvegengivelse.

Skærmen er dyr og lavet til professionelt brug, men har du brug for en generel monitor der bare står knivskarp og er behagelig at sidde ved, så er Dell Ultrasharp U2713H ikke et dårligt valg. Det er ikke en skærm jeg ville vælge til gaming, da responstiden på 6ms er for høj samtidig med at opdateringshastigheden på 60hz er for lav, men til generel brug, billed- og videoredigering samt en generel god all-around skærm er Dell Ultrasharp super god.

Tak til Komplett for lån af skærmen. Den kan købes på Kompletts hjemmeside her

  • Nu er det jo Brille, der har testet og anmeldt skærmen, men jeg prøvede den også i testperioden på mit setup.

    Når jeg sammenligner med de to Appleskærme jeg bruger til daglig, oplevede jeg:

    1. at mine 30″ Cinemadisplays var anderledes men ikke dårligere (dog koster de 3-4 gange så meget)
    2. at mit 27″ Cinemadisplay er stort set identisk (dog mere blanke) og koster ca. det dobbelte