Danfoss Living Connect anmeldelse #2 – derfor returnerer jeg nu for 2. gang systemet

16
9005

Vigtig opdatering: efter nedenstående, vendte jeg tilbage til systemet efter 3 år, hvor både software og hardware var blevet opdateret og mange af “børnesygdommene” fjernet – læs i min “3. gang lykkens gang med Danfoss Connect?” og se videoen her:

Følgende artikel er fra 2012 og de fleste af de ting, jeg ærgrer mig over, er nu fikset.

For halvandet år siden købte jeg til vores private hus et sæt Danfoss Living Connect, som på det tidspunkt var et nyt og meget omtalt produkt til at give en intelligent styring af varmeforbruget til den mere teknologi-interesserede familie.

Tilsyneladende lige noget for mig som godt kan li’ at bruge moderne teknologi til at gøre min hverdag “smartere” men desværre viste det sig at jeg ikke kunne sige meget godt om systemet så jeg returnerede det og skrev 2 anmeldelser der gik i dybden med problemerne i systemet.

Danfoss Living Connect anmeldelse #2

Du kan læse “første oplevelser og erfaringer med Danfoss Living Connect” er og 2. del i form af en “anmeldelse af Danfoss living connect” her og kort sagt var min oplevelse at produktet nok var en god ide men ganske enkelt ikke modnet og færdigudviklet nok til at sende på markedet.

Efter sommerferien i år fik jeg besked om at Danfoss ville lancere nye versioner af hardware og software i serien og jeg valgte derfor igen at købe et komplet system. Desværre har det vist sig at det jeg har fået tilsendt, hverken er det nye hardware eller software idet det først kommer til november.

Til gengæld er softwaren jo udviklet nu i over halvandet år så nogen forbedring skulle man jo gerne kunne spore men efter at have brugt det i 14 dage, er mine erfaringer desværre blevet bekræftet igen: ideen er god, men udførelsen er ikke god nok.

Problemer med Danfoss Living Connect:

 • Systemet har kørt 14 dage og lærer på nogle dage hvornår det skal skrue op og ned i rummene for at ramme de ønskede / programmerede temperaturer. Efter 14 dage i drift rammer den stadig ikke hverken i vores køkken eller stue. Kl. 6 om morgenen skal der være 21 grader – kl. 9 er der stadig flere grader koldere.
 • Det tager ALT for lang tid at skifte fra drift-mode til opsætnings-mode, som man skal hver gang man vil ændre et rum. Det tager 6-7 minutter for styringsenheden at boote op i den anden mode og selvom det jo kun er et antal gange i starten mens man etablerer systemet, så er det unødvendig træls.
 • Når man sætter nye termostater op, tilføjer man et rum og et antal thermostater, rumfølere osv. og de fleste gange går det fint men ud af vores 11 thermostater, kan jeg ganske enkelt ikke få de 2 til at “connecte” på trods af at de er under en meter fra styringsenheden, som Danfoss foreskriver
 • At man stadig ikke kan tage hensyn til at det ikke er alle rum der skal have samme mønster hver uge, er mig ubegribeligt. Der er SÅ mange danskere, der har “delebørn” som ikke har varme på deres værelser hver anden uge mens de er hos den anden forælder og det er i mine øjne NETOP sådan nogle smarte funktioner der er med til at gøre det mere smart end de traditionelle systemer. Skal det være smart, skal det være mere end halvsmart.
 • Der findes stadig ingen styring eller kontrol af systemet med apps og når controlleren / styringsenheden er så dræbende langsom og vi er vant til supergod betjening via smartphones og tablets, gøres det bare endnu mere tydeligt at controlleren er 5-6 år for gammel teknologi.

Danfoss Living Connect anmeldelse er stadig “tommel ned”

Som sagt kommer der ny styreenhed i november og ny software generelt til hele systemet, men jeg må sige at min forventning til systemet ikke er særlig højt. Da jeg købte den 2. levering nu her, skrev flere af jer til mig, at I eks. i jeres boligforeninger havde store problemer med hundredvis af thermostater og det virker for mig som om systemet er blevet en lidt træls oplevelse for Danfoss. Hvis der vitterlig sidder hundredvis af problemramte enheder derude (iflg. de af jer, der skrev til mig)  og det efter halvandet år stadig ikke er noget Danfoss har formået at løse, så bekræfter det mig desværre måske mest bare i at systemet – på papiret – er smart men i praksis er opgaven ikke tilfredsstillende udført.

Det kan godt være det hedder Living Connect, men det er ikke Living SMART. Endnu.

 • Thomas Jensen

  Det virker som, det nok er smartere bare sætte hånden på din datters værelses termometer og skrue op, når hun kommer. Så ved du hvad den står på 🙂

  Men jo, det ville være smart, hvis det altså virkede, hehe!

 • Bent Seehagen

  Første henvisning er til et forkert sted:
  “første oplevelser og erfaringer med Danfoss Living Connect”

 • Michael Jessen

  Gerne mange flere af disse “Living Smart @ Home / House” anmeldelser 🙂

 • Morten Borg

  Jeg har haft systemet i over et år nu, herunder sidste vinter.

  Om jeg ville anbefale det er jeg meget splittet omkring. Jeg startede med at købe termostaterne og controller. Det virkede af h. til. De kunne slet ikke holde den korrekte temperatur i rummet, og de mistede hele tiden kontakten til controlleren.

  Jeg overvejede at gå tilbage til de gamle termostater, men de var jo OGSÅ dårlige til at holde temperaturen. I stedet gik jeg planken ud og investerede i rumfølere i ALLE rum samt en signal repeater. Dét hjalp.

  Nu er temperaturen faktisk præcis de 21,5 grader jeg ønsker i alle rum, døgnet rundt! Faktisk ret flot i et gammelt hus fra 1927.

  Men systemet er på ingen måde intelligent. Det med at sænke temperaturen bare et lille smule om natten fungerer ikke, systemet tager evigheder om ramme den korrekte temperatur igen. Det skyldes nok også at det er et gammelt hus.

  Så alt hvad jeg har opnået er nok noget jeg kunne have opnået med en klassisk ekstern føler til de gamle termostater – til en meget høj pris. Men nu er det her, og det fungerer bedre end mine oprindelige termostater.

  Jeg synes det er smart at man kan slukke for varmen i hele huset ved ét par tryk når der luftes ud, men jeg savner at man kunne gøre det pr. etage i huset. Samtidig savner jeg at man på rumfølerne kunne slukke for termostaterne i et enkelt rum hvis man blot lufter ud dér.

 • Lau Nikolajsen

  Findes der nogen alternativer til Danfoss Living Connect på det danske marked, som gør det bedre end Danfoss og kan anbefales?

 • Morten Ranum Ringgaard

  Har du overvejet dette: http://evohome.wearegood.com

 • Christian

  Det ser yderst interessant ud, men hvor pokker kan man købe det?

 • Morten L

  Hej Kenneth
  Tak for din anmeldelse. Har du nogen ide om hvorvidt Danfoss har fået rettet op på fejlene i året der er gået siden dit sidste review? Princippet lyder jo umådeligt tillokkende men hvis det (stadig) ikke virker går ideen jo lidt af det…

  • Hej Morten

   Tak for din opfølgning!

   Desværre har jeg indtryk af at Danfoss ikke har foretaget sig meget andet end at anbefale at man køber flere af deres “repeatere” til at videresende signalet.

   Grundlæggende er systemet det samme endnu – softwaren er ikke opdateret væsentligt og hardwaren heller ikke.

   Desværre, for jeg ville RIGTIG gerne have sådan en styring i vores hus.

   Mvh Kenneth, LSTV

 • Kasper Hartwich

  Har du kigget på Danfoss Living Z udgaven? De kører Z-Wave og kan derfor indgå i et større system omkring hjemmestyring. Danske North Q har blandt andet lavet en pakke der kan styre dem. Måske du kunne snakke med dem omkring en anmeldelse?
  http://northq.com/pro-heating-kit/

 • Kasper Næss-Schmidt

  Lidt erfaringer med systemet. Som jeg har installeret i mit nye 2015 hus.
  Her styre det gulvvarmen i beton gulve.
  Det
  var meningen at det skulle styre ventilationsanlægget A2 (også fra
  danfoss) men da de fik lokket mig til at købe en forvaremeflade, kunne
  det ikke længere styres vha. living systemet. Øv, dårlig information og
  hvorfor kan living ikke håndtere en forvarmeflade?
  Nå næste problem, danfoss skriver i manualen at det kan styre natsænkning i tunggulvvarme
  (vandbårent indstøbt i betongulvet) sænkning 1 til 2 grader. Det kan det
  ikke her hos mig. Det resultere i overstyring, om aftenen er der for
  varmt og for koldt om morgnen.

  Med natsænkning slået fra, køre det bedre og fungere ved at lære hvor meget varme der
  skal til for at dine rum får den ønskede temperatur og analysere således
  de sidste 14 dage. Det fungere faktisk rigtigt godt, hvis du ikke har nogen vinduer,
  hvor der forekommer solidindfald. Forestil dig 3 dage med overskyet
  vejr og så en dag med sol. Når man kommer hjem den dag hvor solen
  skinner, er der for varmt grundet energitilførsel fra solen. Det er
  egentligt ikke så underligt, for systemet forventede jo ikke den
  energitilførsel. Næste morgen er der så lidt fodkoldt, for systemet
  forventer energitilførsel fra solen. Bliver det en fin dag, får du det
  knap så varmt som den foregående dag, bliver det derimod overskyet igen,
  så får man en hel dag hvor der er for koldt. Sidst på dagen går det så
  op for systemet at det ikke fik den energi det fik dagen før, og varmer
  så løs og skyder ofte omkring 1 grad eller mere over dit sætpunkt.

  En løsning kunne være en lysføler der informere systemet om, om solen
  skinner, eller ej. Kombiner evt. dette med brug af lokale vejrudsigter,
  så ville man kunne nå frem til et punkt hvor man ville have væsentligt
  flere dage med den rigtige temperatur.
  En ide mere, hvad med at programmere de enkelte rum, med arealet af vinduer, hvilken retning de
  peger i forhold til kompasretning.
  En anden mulighed kunne også være
  en føler på frem og returløb på varmekilden, det må også tilføre en del
  om information, i forhold til at optimere styringen.

  Jeg har gasfyr uden pumpeshunt, pumpen i fyret klare alt pumpearbejdet, i
  danfoss styringen er der mulighed for at forsinke fyrets start med 2
  min. Meningen med det her er først at tilføre varme, når termoventilerne
  til det/de rum der kalder på varme, har nået at åbne sig. Problemet er
  bare at mine først åbner efter omkring 4 min. Det betyder at mit gasfyr
  når op over max temp. og slukker og går i en form for vente stadie,
  inden det igen kan starte. Det betyder at nogle gange vil varme kaldet
  være slut, inden fyret tænder igen. U-smart hvorfor ikke bare lave det
  så man kan vælge det antal minutter der passer til ens system. Har
  kontaktet danfoss omkring dette problem, men blev informeret om at jeg
  skulle købe en timer, da det ville tage dem flere år at løse dette, hvis
  de nogen sinde fik det løst. Hvilket der beklagede meget og at de desværre ikke kunne gøre mere, da en evt opdatering skulle komme fra deres udviklingsafdeling.

  Skrev et meget mindre kritisk indlæg, til en youtube video, som danfoss fjernede efter mit indlæg, der kun handlede om skærmen til central styring, specifikt handlede det om
  bortrejst tilstanden, med den valgt, står der bortrejst hen over hele
  skærmen, når man vælger indstillingen. Det gjorde mig lidt bekymret i
  forhold til indbrud, i det mindste viser det sig at bortrejst
  forsvinder, efter et par minutter. Det betyder at en potentil tyv så
  lige skal give et lille klik på skærmen, for at finde ud af, at man er
  bortrejst… Måske er man heldig at tyven ikke kan læse, måske kunne det faktum at
  bortrejst er slået til, gemmes bare et par tryk inde i indstillingerne!

  Bortset fra det har jeg ikke nogen problemer med manglende forbindelse eller noget i den stil. 🙂