Hvad er AirPlay? Alt du skal vide om Apples løsning til streaming af video og lyd i hjemmet

9
7289
Airplay
Dette er AirPlay ikonet, som du skal kigge efter på din enhed, når du vil sende noget fra din iPhone, iPad, Mac og lignende.

AirPlay er Apples løsning på streaming af indhold i hele hjemmet. Det muliggør, at du fra din iPhone, iPad iPod Touch eller Mac kan afspille dit indhold på et AppleTV, højttalere der understøtter tjenesten og højttalere der er tilsluttet en AirPort.

Det virker også i begrænset form fra Android og Windows. Med AirPlay kan du blandt andet se Netflix, høre Spotify og meget mere ved hjælp af et AppleTV eller en AirPlay højttaler.

Hvad er Airplay?

I “gamle dage” – for blot et par år siden – kunne det være en ret teknisk opgave, hvis man ville sende eks. en film trådløs fra én enhed til en anden. Der var en hel del “nørdede” ting man skulle vide og Airplay er i bund og grund bare et brugervenligt lag, der pakker hele teknikken ind i en mere brugervenlig løsning, som ALLE kan finde ud af. Du kan sammenligne det lidt med en bil – i dag behøver du ikke vide noget om hvordan motoren er lavet – du skal bare koncentrere dig om at køre den. Samme med Airplay – væk er tekniklaget.

Yderligere er det gode, at der ikke er nogen installation – begge enheder (eksempelvis iPhone og AppleTV) skal blot være tilsluttet samme netværk. Eks. ved at være på det samme trådløse netværk. Du skal ikke stille noget, pille i noget eller rode rundt i endeløse menuer – blot vælge at du vil have din musik til at afspille FRA enhed A (eks en iPhone) TIL enhed B (eks. Apple TV).

Se også:

Apple TV sammenligning af de forskellige modeller

Vigtig note: mange snakker om at Googles konkurrerende produkt, Chromecast, sparer mere i strøm på enheder, der sender (eks. din smartphone) fordi det ikke kontinuerligt står for at sende hele tiden men blot, kan man sige, giver stafetten videre til afspilleren/modtageren. Mange har troet at Apple teknologisk set var blevet slået på det punkt, men det er ikke tilfælde. Når du starter eks. en film på din iPad, via Airplay til Apple TV, ja så overtager Apple TV selve “forsendelsen” og din iPad bruger kun batteri i det omfang til bruger den eks. til at hoppe i filmen, starte, stoppe osv.

Hvilket indhold kan jeg afspille via AirPlay?

  • Video
  • Fotos
  • Musik
  • Deling af skærm

Bemærk, at det kræver, at den app du benytter understøtter AirPlay for at det fungerer. Det gør Apples egne apps selvfølgelig – video, fotos og musik appen, og mange tredjepartsapps såsom Spotify, Netflix og lignende understøtter også funktionen.

Skærmdeling til eksempelvis AppleTV sætter du til ved at vælge det når du slår AirPlay til.

Hvordan AirPlay’er jeg indhold fra iPhone eller iPad?

Meget simpelt – inde i den app, du vil afspille indhold fra, vil der automatisk komme et AirPlay symbol – hvor på skærmen dette symbol er afhænger af appen. Klik på dette symbol og vælg den enhed, du vil AirPlay’e til.

Hvis du vil skærmdele åbner du Control Center (swipe op fra bunden af din iOS enhed), klik på AirPlay og vælg at den skal dele skærmen.

Hvordan bruger jeg AirPlay på Mac?

Oppe i højre hjørne, hvor du også kan se klokken og andre apps der kører i baggrunden, vil AirPlay symbolet komme frem. Klik på dette og vælg din enhed for at skærmdele. Du kan også gøre som tidligere nævnt på iPad og iPhone – blot åben en app, eksempelvis iTunes, og klik på AirPlay symbolet i denne app for kun at AirPlay’e lyd.

Hvordan bruger jeg AirPlay på en Windows-PC?

Hvis du vil bruge AirPlay på en Windows-PC skal du benytte programmet AirParrot. Dette program giver dig mulighed for at skærmdele og sende lyd til et AppleTV eller en højttaler der understøtter det. Læs mere om AirParrot og download det her!

Hvordan bruger jeg AirPlay på en Android enhed?

Tjenesten er desværre meget begrænset fra en Android enhed. For det første skal det gøres via en App, der hedder AirAudio, som KUN virker hvis du har rooted din Android telefon (hvilket er meget langhåret – du kan læse mere om rooting her) og for det andet virker det kun med lyd.