Hvad er en SSD – og hvad er forskellen på ssd og harddiske?

8
11727

ssd-vs-hdd2

En af de ting, der virkelig kan øge hastigheden ved en gammel – eller ny – computer, er at vælge en SSD i stedet for en traditionel harddisk

Hvad er en SSD?

SSD står for Solid State Disk og er en erstatning for din nuværende harddisk. Fordelen ved SSD’er er, at de er meget hurtigere, er mere holdbare og går generelt ikke i stykker ligeså let som harddiske gør.

Se også: NAS forklaret – hvad kan du med en netværksharddisk?

Måden en traditionel harddisk på er jo, at der er en fysisk bevægelse og en læser, der fræser rundt på disken og indsamler de forskellige data. Efterhånden som du installerer flere programmer og har flere data liggende på disken, bliver den ligeså stille fragmenteret og dataen ligger spredt ud på disken – og så skal læseren altså rundt mange forskellige steder for at finde alt dataen for at starte eksempelvis Chrome eller Photoshop. Denne fysiske rotation gør også, at disken meget let kan gå i stykker af et slag eller generel brug over flere år.

En SSD er egentlig en videreudvikling af det, du har i et USB stik. Det er flash-baseret – det vil sige, at der ikke er nogle fysiske ting som en læser, og der er heller ikke nogen rotation eller fysiske dele på samme måde, der kan gå i stykker. Dataen bliver læst lynende hurtigt. Da der ikke er nogle bevægelige dele går de sjældent i stykker.

Se også: Samsungs nye SSD disk er over 10 gange så hurtig

Harddisken er det langsomste i din computer

I løbet af de seneste år har PC-branchen været utrolig fokuseret på at ville sælge dig en hurtigere computer, ved at tilbyde dig mere RAM, processorkraft, hurtigere grafikkort og meget mere. Faktisk har de ting indhentet den traditionelle harddisk, og der er derfor god chance for at denne er det langsomste du har i din PC.

 • Pingback: hvad er ssd harddiske | nyhedsverden()

 • Kenneth Lund Andersen

  Sonne forklarer det så alle er med. og der er ikke nogen laser i en SSD disk 😉 http://youtu.be/ZZ5j73Xh0pE?t=41s

 • Bent Seehagen

  MEN Andersen, der er løbet meget vand i åen siden 2010. Han tester på Vista og hvis jeg husker rigtig var det først Windows7 der rigtigt understøttede SSD. XP gjorde slet ikke.
  Jeg har læst mig til at hvis styresystemet ikke supportere SSD teknologien får man ringe ydelse ud af den og den “slides” hurtigere op i cellerne.
  Har selv prøvet på en XP og synes da det hjalp lidt men ikke så meget som da jeg prøvede med win7.

  • Kenneth Lund Andersen

   Der er løbet meget vand i åen, det var mere konceptet jeg henviste til. Altså måden der søges efter data på.

   • Bent Seehagen

    Jeg er ikke uenig med dig, men når Sonne viser et SF drev i stedet for et SSD drev og nævner Vista som OS sår får det alle lamper til at blinke….. 😉

 • Felix K.

  ” Da der ikke er nogle fysiske dele går de sjældent i stykker.”

  Det lyder næsten for godt til at være sandt – ingen fysiske dele – og det er det også. SSD indeholder fysiske dele, men det du mener er vist “bevægelige dele”.

  • Kenneth Lund Andersen

   Levetiden for SSD består i antal læsninger/skrivninger. De bliver slidt ned med tiden. Det med de fysiske dele er jo en stor fordel specielt i bærbare, kan nemt lave et “headcrash” på en almindelig harddisk hvis man taber den, eller bare er lidt hårdhændet.

   • Felix K.

    Min pointe var at der er forskel på at tale om “fysiske” dele og bevægelige dele. Det giver ingen mening at sige SSD ikke består af nogen fysiske dele – hvad består den så af? luft? 🙂

    Men det vil være korrekt at sige den ikke består af bevægelige dele.