iPad Air anmeldelse efter 6 måneders brug i Danmark (opdateret juni. 2016)

11
22466

Note tilføjet d. 23. juni 2016: Efter iPad Air udkom, har vi “fået” både den nye iPad Air 2 (som var en af de mest uenige produktanmeldelser, vi har lavet her) og de nye iPad Pro modeller men betyder det at Air (som stadig kan købes) er forældet? Det synes jeg ikke og selvom jeg ikke ville købe en i dag selvom de er billige, så har jeg gemt min oprindelige Air og har den fast monteret som GPS, musikstreamer osv. i min bil. Eneste ulempe er, at den hurtigere bliver varm, end Air 2 og iPad Pro og melder ud, at den ikke kan fungere før den er kølet ned. Air i 2016 er stadig en ganske, ganske fin iPad til ungerne.

Note tilføjet d. 16. november 15: Da iPad Air 2 udkom, var en af de store nyheder den ekstra RAM, som forøger brugshastigheden. Se videoen her, hvor vi sammenligner.

iPad Air anmeldelse

I oktober måned 2013 lancerede Apple deres seneste versioner af iPad familien – henholdsvis den store 9.7” iPad og den lille 7.9” iPad Mini Retina og til manges overraskelse kom den store ikke til at hedde iPad 5, som ventet, men iPad Air.

Vi har nu brugt en iPad Air i Living Smart TV studiet og privat i knap 3 måneder og føler os klar til at anmelde ud fra vores erfaringer om praktisk, daglig brug så hermed denne iPad Air anmeldelse på dansk 🙂

Specielt 2 spørgsmål melder sig for de der dels skal købe deres første tablet og dels for de, der allerede har en tablet, som de overvejer at opgradere:

1) “hvad gør at jeg skulle vælge en Apple iPad Air som min første tablet” og
2) “hvis jeg i forvejen har en iPad, hvad får jeg så ud af at opgradere til den nye Air-model?”
3) som tillægsspørgsmål kunne man overveje om der er konkurrenter til iPad, som er et bedre køb

iPad Air anmeldelse

iPad Air er Apples hidtil kraftigste tablet men modsat i 2010 hvor Apple overraskede alle med at lancere iPad 1 og dermed blive den første på markedet for tablets, ja så ser markedet markant anderledes ud i dag, så det er ikke nødvendigvis bare “godt nok” at være den hurtigste tablet.

Dels har Apple selv lanceret varianten iPad Mini Retina, den fikse lillebror, som bejler til mange af Apples egne kunder, men dels er der også kommet en sværm af tablets baseret på både Google Android systemet og dels i form af Microsoft Windows Surface. I dag er det ikke længere en selvfølge, at “en tablet = en iPad” og derfor er den almene forbruger i dag tiltagende mere i tvivl om, hvilken tablet man skal investere i.

iPad Air design

Forskellene på den nye iPad Air og de tidligere modeller er – bogstaveligt talt – til at tage og føle på, som vi vil vise i denne iPad Air anmeldelse.

Den måler stadig knap 10” diagonalt på skærmen og holder dermed den oprindelige størrelse, som vi har kendt helt fra da den oprindelige, originale iPad 1 blev født i 2010. Hertil kommer at vægten endnu en gang er barberet ned og faktisk er iPad Air blevet så let, at selv børn nu kan sidde med den uden at blive trætte i hænder, håndled og arme. Faktisk er iPad Air 28% lettere og 20% tyndere end iPad 4 og det er altså en del i praktisk brug og betyder meget mere i praktisk brug end tallene viser på papiret.

Udenpå er den blevet slankere end nogensinde før og Apples designer, Jony Ives, har lagt den gamle, organiske form fra de tidligere modeller på hylden til fordel for et mere moderne og en smule mere markant look med “kant”, som blev introduceret i form af iPad Mini i efteråret 2012.

Ingen Touch ID på den nye iPad

Modsat hvad mange forventede, valgte Apple dog at lancere iPad Air uden fingeraftrykslæseren Touch ID, som iPhone 5S fik måneden før iPad’en udkom. Personligt har jeg ikke savnet Touch ID på iPad Air, da jeg heller ikke bruger det på min iPhone. Det fungerer rigtig godt men jeg bruger det bare ikke og savner det derfor heller ikke på iPad Air men forstår godt at de mange, der ER glade for det på iPhone 5S, er forundrede over at det ikke er på den nye iPad Air, specielt fordi den blev introduceret EFTER iPhone 5S.

iPad Air hastighed

Man kan spørge sig selv – måske mere med rette nu end nogensinde før – om “motoren” indeni betyder nok. Er vi rent faktisk ikke ved at nå til at teknologien i sig selv er ligegyldig, ligesom vi i dag heller ikke spekulerer over hvor mange megahertz vores bils indsprøjtningsdyser styres med, så længe vi kan køre bilen derhen, hvor vi vil?

I forbindelse med vores iPad Air anmeldelse oplever vi, at CPU’en er LYNhurtig og de fleste oplever at selv flere generationer ældre iPads er hurtige NOK. Forgængeren iPad 4 var hurtig nok for næsten alle – og forgængeren til iPad 4 var OGSÅ hurtig nok.

Apple har dog besvaret det på sin egen måde ved at lægge den hidtil hurtigste af Apples CPU’er, A7 chippen, ind i iPad’en og selvom den på papiret er fremtiden med 64 bit intern struktur, så er det ikke noget særligt mange vil opleve i hverdagen. iPad Air virker bare. Den er bare hurtig nok. Det er okay. Men man kan – om ikke andet – sove trygt om natten, velvidende at man har flere kræfter i den, end man har brug for og det giver jo en vis fremtidssikring efterhånden som styresystemet, iOS, og de forskellige apps, vil blive mere og mere krævende de næste par år.

Hertil kommer et nyt tiltag fra Apple i form af M7, hvor M står for motion idet M7 har til opgave at aflaste A7 for alle opgaver der handler om registrering af bevægelse – noget vi kommer til at se meget mere til, ikke mindste på iPhone, til motionsbrug, når udviklerne begynder at lave apps, der udnytter M7 chippen.

Ser man benchmarks, altså hastighedstest, for de forskellige tablets der blev lanceret i 2013, så ligger iPad Air næsten altid nr. 1 men i praksis er det lidt som sportsvogne: det er fint at de kan køre 250 km/t men vi har i daglig brug bare brug for at de er hurtige NOK – og det er iPad Air.

Retina skærm

iPad Air har Apples meget skarpe skærm med den såkaldte retina teknologi. Selvom det er en nu 4 år gammel teknologi, vil vi i denne iPad Air anmeldelse stadig fremhæve det! Det betyder at de enkelte pixels, altså prikkerne, som udgør skærmbilledet, er så små, at øjet ikke kan skelne den enkelte prik, hvilket gør at tekst står enormt skarpt og gør at man ikke bliver træt i øjnene.

iPad Airs skærmopløsning er på 2.048 x 1.536 pixels og er Apples eget, lidt “mærkelige” skærmformat. Der hvor vi er vant til at andre skærme (både fladskærme, computere og tablets) er 16:9 widescreen format, der fastholder Apple altså deres egen skærmstørrelse som eks. gør, at en 16:9 format film ikke fylder skærmen optimalt ud.

Til gengæld er skærmen drøn-skarp og har de måske flotteste og lækreste farver vi hidtil har set på en tablet og det sætter tingene lidt i perspektiv når iPad Air skærmpanelet har næsten samme skærmopløsning som de 30” (!) Apple-skærme vi skriver denne iPad Air anmeldelse på. Det er ikke langt fra at Apple har presset det, der svarer til deres 30” store skærme ned i iPad Air på 9.7” men det bliver aldrig for småt på iPad.

Uanset om man bruger sin iPad i lys eller mørke, er skærmen godt afstemt og er tydelig læsbar uden at “stresse” øjnene i praktisk brug. Desværre er den modtagelig for fedtede fingre, som tydeligt ses på den blanke overflade.

En ting der er værd at fremhæve med skærmstørrelsen, er at iPad Air med 9.7” skærm er lettest at skrive på. Den lille iPad Mini Retina har i sin 7.9” størrelse dermed også et markant mindre tastatur på skærmen og voksnes fingre passer langt bedre til tastaturet på en iPad Air. Skriver du meget, er det i vores øjne derfor helt oplagt at du ser bort fra iPad Mini Retina til fordele for den større Air-model.

ipad air musik streaming
iPad Air egner sig godt som musikafspiller – her ses en 16GB Apple iPad Air sammen med Sonos Play 1 streaming-højttalere!

Lyd og musik fra iPad

Desværre har Apple ikke flyttet iPad Airs højttaler om på fronten, som vi ser på HTC One, Samsung Galaxy Note 10.1 og Google Nexus 10. Det betyder at iPad Air har lyd ud af højre side når du holder den, som de fleste, på tværs når du eks. ser en film og det er ikke giver ikke en god stereolyd. Lyder kommer ud ud af højre side og spiller væk fra dit øre, hvor eks. HTC One er i stereo og spiller op MOD dine ører.

Til gengæld lyder den okay, så du kan sagtens bruge den som “køkkenradio” for lydkvaliteten er tilstrækkelig god. Til tale, såsom hvis du bruger din iPad til Apples Facetime videoopkald eller lignende videosamtaler såsom Skype, er den også rigtig fin, men i de fleste tilfælde får man det bedste resultat ved at tilslutte nogle rigtige højttalere, hvad enten det så er via kabel (eks. hovedtelefoner) eller trådløse streaming-højttalere såsom Sonos og lign.

Kamera og foto

Når snakken falder på kamera og billedkvalitet på tablets generelt, har mange en oplevelse af at det er ligegyldigt, fordi man næsten aldrig ser nogen der tager billeder med deres tablet. Det er som reservehjulet til en bil – det skal bare være der til nødstilfælde men i dagligdagen glemmer man for det meste at man har det.

En 9.7” skærm er en lidt akavet størrelse at stå og tage fotos med og de fleste bruger kun kameraet i deres tablets til eks. videosamtaler, hvor billedkvaliteten allerede på tidligere modeller var helt tilstrækkelig. Det samme her. iPad Air kamera er bare fint nok og bruges, for de flestes vedkommende, praktisk talt aldrig. Ikke mindst fordi vi i større stil bruger vores smartphones til opgaven da de er mindre og typisk filmer video og tager fotos i markant flottere kvalitet alligevel.

Til gengæld ser fotos ekstremt flotte ud på iPad Air, så måske er den bedste kombination at bruge iPad til at NYDE og ikke til at SKABE indhold, sådan som Steve Jobs oprindeligt planlagde det?

iPad Air strøm og batteri

En rød tråd gennem alle iPads er, at Apple har udstyret dem med et batteri der samlet set giver ca. 10 timers brug. Dette er også tilfældet med iPad Air, som i praktisk brug for den typiske bruger, holder strøm til en lille uges tid mellem hver opladning. I forhold til iPad 3 er den dog markant hurtigere om at lade op, når det endelig er.

Bruger du din iPad meget – eks. timevis til studiebrug hver dag – vil du have behov for at lade den måske hver eller hver anden dag dag. Ser du film, bruger du hurtigere batteriet end hvis du bruger den til emails, Facebook og spil.

Er du på farten, kan det anbefales at du køber en såkaldt “powerbank”, som er et lille genopladeligt batteri, du kan bruge til at lade din iPad op med i nødstilfælde.

4G / LTE / WIFI

iPad-modellerne fås generelt i to versioner: WIFI (som kun er online på internet når du har trådløst netværk til rådighed) og 4G LTE modellerne (som også er online via mobildata fra dit teleselskab).

Er man meget på farten og bruger man sin iPad som primær “computer”, så kan det anbefales at købe et simkort fra sit teleselskab og vælge iPad i LTE-modellerne. Så er man online altid, uafhængigt af wifi / trådløse netværk. Dog er der både større faste og variable udgifter forbundet med det. Ved selve købet er LTE-udgaverne ca. 800-900 kr. dyrere end WIFI-modellerne og derpå har du så også typisk omkring 100 – 150 kr. i dataforbrug om måneden til et 4G simkort fra dit teleselskab.

De fleste vælger en mellemløsning og køber de billigere WIFI-modeller og bruger så deres smartphone til at danne et trådløst netværk, altså et såkaldt hotspot, som iPad så er online via. Har du en iPhone er det så let som at gå ind i indstillinger og slå internetdeling til. Ulempen er at det bruger strømmen på din smartphone og at mange oplever ligeledes at de hurtigt bruger de forholdsvist få mobildata der er med i et typisk mobiltelefon-abonnement.

En interessant erfaring vi har gjort os, er i øvrigt at iPad ser ud til at have en markant kraftigere antenne, end eks. iPhone. Det betyder at den trækker mere stabil og dermed hurtigere mobildataforbindelse, så kompromisløsningen i form af at bruge din smartphone som hotspot vil ikke give dig så god forbindelse, som den større antenne på iPad magter.

Note Du skal være opmærksom på at det kun er 4G / LTE modellerne, der har indbygget GPS, så hvis du vil bruge din iPad til navigation, bliver du ikke tilfreds med wifi-modellerne.

AirPlay

Airplay er Apples måde at streame (afspille / overføre) musik, billeder og film på. Mange bruger det eks. til at afspille film fra Netflix eller videoklip fra YouTube fra deres iPad over på eks. en fladskærm via et Apple TV.

iPad Air har Airplay og da den også har meget hurtigt, trådløst netværk, vil du opleve helt problemfrit og uden hakker at kunne afspille selv meget høj kvalitet. Med helt op til 300mbps datahastighed er iPad Air dermed dobbelt så hurtig som den foregående iPad og det gør at du aldrig vil opleve din iPad Air som en flaskehals på det område.

Lagerplads

iPad Air fås med 4 forskellige mængder lagerplads til dine apps, billeder, musik og film.

16, 32, 64 og 128 gigabyte lagerplads er valgmulighederne i dag.

Er man den helt almindelige, gennemsnitlige forbruger, vil 32GB dække behovet og faktisk kan de fleste nøjes med 16gb i dag, fordi meget af det vi er vant til sat have på vores computere, smartphones og tablets, i dag ligger i “skyen” frem for lokalt på vores enhed.

Film og musik streames ofte i dag fra Spotify og Netflix frem for at have egne filer med rundt og dokumenter ligger i dag ofte i cloud-løsninger som Dropbox, Google drev og Apples egen iCloud.

64GB og specielt 128GB tiltaler kun den niche blandt forbrugerne, der har brug for at have egne filer med, såsom sælgeren, der har præsentationsfilm med ud til kunderne eller musikelskeren, der sætter pris på at have hele sin musiksamling med i høj kvalitet. I skrivende stund udnytter vi ca. 12 af de 16 GB lagerplads der er på den iPad Air vi har i Living Smart TV-studiet.

Du skal være opmærksom på at en del af lagerpladsen går til iOS styresystemet, så en 16Gb iPad giver dig ikke effektivt 16GB lagerplads til frit brug. Derfor oplever mange at være lige den tand bedre dækket ind i praksis med 32GB modellen.

Et minus ved iPad er at du ikke kan sætte ekstra lagerplads i, når først du har købt din iPad. Vælger du eks. 16 gb, fanger bordet, modsat tablets fra flere af Apples konkurrenter, som let udvider lagerpladsen med billige SD-ramkort.

iOS 7 styresystem og apps

I forbindelse med opdateringerne af såvel iPhone som iPad modellerne i 2013, lancerede Apple også deres nyeste version af styresystemet til deres i-enheder, iOS 7.

App-udbuddet er i dag noget man ikke længere behøver tale om på samme måde, som tidligere, hvor det hele handlede om hvilken platform, der kunne tilbyde FLEST apps. I dag er der de apps de fleste har brug for – ud over de medfølgende email, kalender, internet osv. så er nærmest alle de mest populære 3. parts apps (altså apps udviklet af andre end Apple selv) såsom sociale netværk, nyhedsapps, streaming osv. let tilgængelige i god kvalitet.

Mange argumenterer for at man ikke behøver at købe den nye iPad Air fordi mange af fordelen ved årets opdatering også ligger i selve softwaren, altså iOS7, som godt kan bruges på iPad 2, iPad og iPad 4. Dog skal du være opmærksom på to ting:

1. iOS7 kører mærkbart langsommere på iPad 4, mindre godt på iPad 3 og utilfredsstillende på iPad 2 fordi de er for langsomme til at trække iOS7
2. Apple forælder typisk den ældste iPad / iPhone hver gang de opdaterer iOS. Dvs. ved at købe en ny Air i stedet for at nøjes med iOS7 på din gamle, har du altså en løsning der holder flere år frem i tiden.

Konkurrenter og alternativer til iPad Air.

På Living Smart TV-redaktionen har vi i 2013 prøvet to andre tablets som reelt (!) kunne være alternativer til iPad Air.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014

Dels har Samsung opdateret deres Galaxy Note 10.1 til det, de allerede i efteråret 2013 kaldte for deres 2014-model. Fordelen over iPad er at Note har en en såkaldt stylus pen, som kan bruges til håndskrevne noter, tegninger og generel betjening (noget du kun kan med fingrene på ipad og det er meget mere upræcist end en pen). Til gengæld er Samsung baseret på Android som stadig i dag opleves som lidt mindre brugervenlig men også lidt mere fleksibel / “nørdet” (hvilket foretrækkes af nogle) og det gør at mange førstegangskøbere vil opleve at en iPad er en mere skudsikker løsning end Galaxy Note 10. Har du ikke brug for pennen i Note 10.1, er der ingen grund til at overveje den, da den både er langsommere og mere plastikagtig end iPad men kun lidt billigere. Når Living Smart TV-seer, Thomas Lund, er skiftet fra Apple iPad til Samsung Galaxy Note 10.1, så skyldes det netop fordelene omkring pennen.

Google Nexus 7 HD 2013

Dels har Google opdateret deres 7” Nexus og selvom den er noget mindre end selv iPad Mini Retina, så er den så billig (under 2.000 kr.) at den er svær at se bort fra som alternativ. Google Nexus 7 er dog stadig, til trods for den lave pris, ikke særlig udbredt og byggekvaliteten samt finishen er en del under iPad Air, men til gengæld kører Nexus 7 den grundlæggende Android-version, som betyder at den hele tiden har det nyeste styresystem fra Google som flere og flere foretrækker. Igen vil mange dog opleve at den med Android er lige en tand mindre brugervenlig og specielt til skolebrug mangler Android-baserede tablets mange af de danske skole-apps, som findes til iOS-platformen hos Apple. Da vi lavede vores Google Nexus 7 anmeldelse tidligere på året, oplevede vi faktisk at den på daværende tidspunkt var årets bedste tablet.

Microsoft Surface 2

I 2013 opdaterede Microsoft deres Surface serie og de to ting der primært gør at mange tiltrækkes af Surface, er at den kører Windows og dermed Officepakken fra Microsoft. Det gør iPad ikke. Desværre virker den generelle opfattelse til at være, at Apple har fået det bedste ud af at lave en hybrid mellem smartphone og bærbar, hvor Microsoft omvendt har lavet en produkt med Surface 2 der ikke har slået an. Vi kom til en lign. holdning i vores Microsoft Surface 2 anmeldelse og det korte af det lange er, at selvom Microsoft Surface ER en nyere og mindre populær tablet, måske ligefrem et “forvirrende” produkt, ja så er den milevidt foran iPad når det handler om integration med kontoropgaver på studier og arbejdspladser.

Hertil kommer naturligvis Apples egen iPad Mini Retina, som er konkurrent til iPad Air for så vidt at du skal tage stilling til om du ønsker iPad i den lille eller store størrelse. Ganske enkelt, for de kan og gør det samme og er i praksis lige hurtige, holder strøm lige meget osv. at det kun er størrelsen, der adskiller dem. Vi har lavet en sammenligning så du kan se om du skal købe iPad Air eller iPad mini her!

Tilbehør

De fleste køber et cover for at beskytte deres iPad og grundlæggende har du to muligheder: du kan købe et af Apples to originale covers eller du kan vælge en af de utallige men uoriginale covers der findes fra 50 kr. og op.

Apples egne hedder enten Smart CASE eller Smart COVER og foretrækkes af mange netop fordi det er originalt Apple-tilbehør. En Smart Case er et lædercover, der pakker hele din iPad ind (dvs. både forsiden og bagsiden) og koster ca. 600 kr. Smart Cover, til gengæld, er et skummateriale der kun dækker forsiden.

Fælles for Smart Case og Smart Cover er at de kan foldes rundt til en lille trekant, der kan få din iPad til enten at stå op i en skrå hældning eller ligge ned på bordet i en kileform.

Fordelen ved Smart Case er at den er mere beskyttende – Smart Cover beskytter nemlig ikke bagsiden mod ridser. Ulempen er at den gør din iPad Air lidt tykkere og lidt tungere, men vi er ude i marginaler der gør at vi mest af alt vælger cover ud fra udseendet og vi valgte at købe Smart Case i den sandfarvede, brune model ganske enkelt fordi vi synes dét var flottest.

Ekstra lader og hovedtelefoner kan være en god ide men er mere i “nice to have” afdelingen, hvor mange oplever et beskyttende cover som “need to have”.

Farver

Da Apple lancerede iPad Air, introducerede de også en nye farver. Væk var den sorte og den hvide model og i stedet kan man nu få dem i sølv og “space grey”.

Den sølvfarvede er primært hvid men har en markant “chrome” kant og lysegrå bagside og den mørke, “space grey”, er dyb sort / mørkegrå.

Modsat iPhone 5S, kan iPad Air 2013 ikke fås i guld.

Pris i Danmark

iPad Air fås i 8 kombinationer i Danmark og dermed til 8 forskellige priser. Dels er der 2 udgaver og dels 4 mængder lagerplads, så tilsammen giver det 8 varianter.

Den billigste udgave er wifi-modellen som starter ved 3.699,- for 16GB og slutter ved 5.799 kr. for 128GB

Med 4G / LTE koster de tilsvarende modeller fra 4.699,- for 16GB til 6.799 kr. for 128GB.

Mange har en holdning til Apples pris på iPad som går på, at produkterne er for dyre i forhold til hvad man ellers kan få for pengene. Problemet i de vurderinger er desværre ofte bare, at der reelt ikke er et 100% sammenligneligt alternativ og oplevelsen af pris bliver derfor et meget subjektivt anliggende. Måske sammenligneligt med Mercedes, B&O og lign. “premium produkter”.

Det er ikke “same same” som kildevand fra producent A og producent B og personligt oplever jeg at prisen for en iPad ikke er FOR meget for mit vedkommende for man FÅR meget for pengene men man KAN få billigere alternativer, som vil tiltrække andre købemotiver end mit. Apple leverer meget. Andre leverer meget FOR PENGENE og det er en væsentlig forskel. Det bliver ikke automatisk godt af at man får meget for meget for pengene, selvom det er det, mange foretrækker.

Kvaliteten af Apple iPad Air er som en restaurantbøf, hvor specielt de koreanske tablets mere opleves som en pizzabuffet. Pris og kvalitet er forskellig selvom du bliver mæt at begge.

Apples økosystem

En ting der er værd at nævne omkring iPad Air, er at du køber dig ind i Apples økosystem, hvor du vil opleve at din iPad arbejder gnidningsfrit sammen med din Apple computer, din Apple medieafspiller og din Apple smartphone.

Deraf udtrykket “det virker bare” som mange ynder at sige om deres Apple-produkter.

Din iPad kan trådløst streame musik og film til Apple TV uden at du sætter dig ind i teknik overhovedet. Din iPad kan i nærmest alle tilfælde bruge de samme apps, som din iPhone og det ser så ens ud, at du ikke skal lære nye ting at kende på tværs af de to platforme.

Ulempen er til gengæld, at brugervenligheden sker på bekostning af åbenhed, tekniske spidsfindigheder og fleksibilitet så de der fravælger Apples system, gør det ofte med henvisning til at de gerne vil kunne “pille” mere i tingene og ikke vil lade Apple bestemme.

Den generelle opfattelse er dog, at Apple i næsten alle tilfælde vælger brugervenlighed frem for teknik og derfor er langt flertallet af tablet-brugere glade for de valg og den brugervenlighed man oplever i iPad (og resten af Apples produkt-univers).

Apple iPad Air anmeldelse: konklusionen

Som nævnt i starten vil der formentlig være to typer spørgsmål til den nye iPad. Hvis du IKKE har en tablet og vil købe din første, er det så iPad Air, der er den bedste tablet på markedet nu – og spørgsmål 2 vil så være for alle de, der i forvejen har en tablet fra enten Apple eller andre producenter og derfor naturligt kan spørge sig selv, om det er tid til en opgradering af den gamle model.

I praktisk hverdagsbrug gennem 3 måneder har vi oplevet at iPad Air ikke bare er den bedste iPad hidtil men den bedste tablet på markedet i det hele taget hvis man kan leve med de valg og begrænsninger Apple har i deres “univers”.

Mange vil foretrække den lille iPad Mini Retina fordi den i daglig brug er og kan det samme, bare med en mindre skærm og derfor er mere mobil, mens salgstallene stadig viser, at 9.7” stadig foretrækkes af mange, ikke mindst fordi skærmens tastatur passer bedre til voksenfingre.

Det er svært at forestille sig hvordan en iPad skulle kunne blive bedre, selvom vi givetvis vil se en ny opdatering i løbet af 2014, hvis Apple følger det hidtidige “én-ny-model-om-året-princip”. Den kan blive lidt tyndere, lidt hurtigere og få et lidt bedre kamera, men betyder det reelt noget i praksis?

Jeg tror det ikke. Men det sagde vi også om iPad 3 …

For mig at se er Apple nået til vejs ende med udviklingen og forædlingen af iPad-serien. Det kan dårligt blive meget bedre og vi har med iPhone tidligere brugt det eksempel, som vi ser hos Porsche, som i 50 år har forædlet og finpudset, optimeret og finjusteret deres 911 model. Den bliver marginalt bedre for hvert år men grundlæggende er den allerede for årtier siden anerkendt, som en af de bedste sportsvogne til praktisk brug og det ændrer en facelift af forlygterne i 2014 ikke meget på.

Sådan er det også med iPad serien i det hele taget. Den er med Air-modellen forædlet dertil hvor det for selv den mest kræsne er svært at pege på områder, der stadig halter. Små justeringer og forbedringer i 2014 er ikke noget der vil ændre markant på den samlede brugeroplevelse mere, som eks. lanceringen af retina-skærmen gjorde i 2012.

Svaret på de 2 spørgsmål er derfor i vores øjne:

1) Hvis ikke du har en tablet i dag, får du en nærmest skudsikker løsning i iPad Air (eller lillebror iPad Mini Retina) og du vil som gennemsnitlig forbruger opleve at få dækket alle dine tabletbehov med en iPad Air.

2) Hvis du i forvejen har en iPad eller en anden tablet og du overvejer at opgradere, så vil du opleve så stor forskel i vægt og tykkelse alene, at selv en iPad 4 vil være egnet til opgradering, hvis du har pengene. Har du konkurrerende tablets fra eks. Samsung, Microsoft eller Google, vil du selv ved nyere modeller af disse opleve at iPad Air giver en bedre oplevelse i praksis.

Apple sidder stadig med trumfen inden for tablets og konkurrenterne har stadig svært ved at “knække koden” men de er tættere på end nogensinde før. Indtil da, er iPad Air stadig ikke bare årets bedste tablet, men den måske samlet set bedste tablet vi nogensinde har set.

Du kan læse mere om iPad og bestille dem direkte til laveste pris på Apples webshop her.

iPad Air sammenlignet med tidligere modeller

FunktioniPad 1iPad 2iPad 3iPad 4iPad Air
Udgivet20102011201220122013
CPUA4A5A5XA6XA7
RAM256MB512MB1024MB1024MB1024MB
Lager16-64GB16-64GB16-64GB16-128GB16-128GB
Skærm1.024x768 pixels 132ppi1.024x768 pixels 132ppi2.048x1.536 pixels 264ppi2.048x1.536 pixels 264ppi2.048x1.536 pixels 264ppi
KameraIngen720p1080p1080p1080p
Forbindelse3G og Wifi3G og Wifi4G og Wifi4G og Wifi4G og Wifi
Batteri10 timer10 timer10 timer10 timer10 timer
iOSHøjest iOS5Højest iOS8iOS8 og nyereiOS8 og nyereiOS8 og nyere
Afløst2011201420122013Nyste model nu

 • Per

  God anmeldelse . Tak for en Nice kanal.

 • Tias Henckel Holtse

  Der er gået rygter om at der måske kommer en ipad Pro? Måske erstatter den macbook air da ipad Pro ville få tastatur? Måske i kunne lave en artikel eller video for at få samlet op på rygterne hvis det er:) ellers en rigtig fed anmeldelse

  • Thomas Jensen

   Jeps, Kenneth ville kunne den villeste video om iPAD Pro!

   Og Kenneth, “Pip” “Brille” og Mille, tak for gode udsendelser.
   Fortsæt 🙂

 • Pingback: Steve Jobs fik ret: salgstal viser at de små tablets var "dead on arrival" | Living Smart TV()

 • Pingback: Apples magtdemonstration: 5 måneder gammel iPad vandt som "bedste tablet" på MWC | Living Smart TV()

 • Gerrith

  God anmeldelse og mange spennende aspekter. Vi har to iPad som begge fik først en revne i glasset da nogen satt sig på dem og den ene fald så yderliger på stengulvet og hjørnet splintret af, udenfor San Francisco Lufthavn. Store folk derover med store bagdeler og dårlig syn 🙂

  Begge iPad virket ubeklagelig siden, men det frister med de nye iPad. Vi bruger dem i bedrifter, i skoler og Universitetet her eller når vi er undervejs. Vi åbner alle de Worddokumenter på iPad vi har lyst til. Ellers har vi brugt mere og mere Pages, Numbers og Keynotes, som er langt mere stabil end Office pakken oplever vi i det daglige. Det eneste program i hele vores administration som har svigtet i alle de år med Appleudstyr er faktisk Word – hvor skærmen plusselig fryser og iMac’en vil hverken det ene elle anden. Ingen Appleprogram gør dette ellers. Jeg savner ikke disse gammeldags Microsoft Programmer fra sidste århundred. Lige så lidt som min gamle 9 nåls printer… 😉

 • Per

  Rigtig god anmeldelse

 • peter

  For dælen da, der havde jeg købt en Air hvis jeg ikke havde haft en – rigtig god anmeldelse

  • Hej Peter!

   Tak for din kommentar – det glæder mig at du kan bruge det vi laver 🙂

   Mvh Kenneth, LSTV

 • Pingback: Anmeldelse af covers og cases til iPhone 6 og iPad Air 2()