Kamadogrill – hvad er en kamado grill god til og hvad koster en sådan keramisk grill

11
12347
kamado grill
En Kamado grill er den mest fantastiske grill hvis du kan li’ rigtig ild og RIGTIG grillmad!

En kamado grill er en helt speciel grill, som har ændret mine grill-vaner markant på bare et år. Sidste år udvidede jeg min i forvejen alt for store grill-samling med en keramisk grill fra dels Big Green Egg og dels fra Primo, begge er kamadogrill-mærker, der kan købes i Danmark.

Men hvad er en kamado grill egentlig og hvorfor er det at den ser ud til at have overhalet både gasgrillerne og kuglegrillerne ?

En kamado grill er en keramisk grill

Ligesom du garanteret kender en kuglegrill, så er ideen med en kamado grill, at den er “lukket” – altså, der er naturligvis luftgennemstrømning (som faktisk er din “speeder” til at styre varmen med) men ellers er den lukket tæt.

Hertil kommer at en kamado grill er lavet af tyk keramik, som dels gør grillen meget stabil i temperaturen og dels at den reflekterer varmen tilbage mod din mad, så det bliver grillet på en rigtig god måde. Jeg tror mine kamado grill’er er over 2 cm. på de tykkeste dele af “skallen” og derfor vejer en kamado grill let både 30 og 50 kg. og kan derfor med stor held placeres nedsænket i specielle borde eller stativer. Det er ikke nogen man sådan lige slæber med i campingvognen 🙂

Faktisk er kamadoerne flere tusinde år gamle og blev brugt som komfurer i fjernøsten for 3.000 år side og efter at specielt mærket “Komodo Kamado” slog hul i markedet i USA, er kamadoerne ved at gå mainstream og mange hundrede danskere er allerede i gang.

kamado slow grill
En Kamado er meget stabil til at holde varmen, så det er faktisk rigtig let selv for begynderen!

Hvorfor er en kamadogrill god at bruge?

Der er både noget praktisk, men bestemt også mentalt, der gør en kamadogrill superlækker at bruge. Lad os starte med det mentale:

Det er rigtig, hulemands-agtigt at tænde den op med gammeldags trækul, der kun styres af luftgennemstrømning. Det LUGTER GODT og er virkelig oldschool på en måde, der taler til hulemanden i mange af os drenge. Når jeg bruger min kamado, er jeg lige så “tændt”, som den er – det er en følelse jeg aldrig får ud af min gas-grill, som så til gengæld har en masse andre fordele.

Det med briketter er jeg aldrig faldet for – jeg gider ikke vente på at de tænder op, kan ikke li’ at jeg skal bade min mad i os fra tændvæske og jeg synes nogle gange de “smitter af” på madens smag på en ulækker måde. Trækul….. så bliver det ikke mere naturligt!

Den praktiske “kokke-side” af sagen er at mad, tilberedt i en Kamado, er en unik oplevelse. Det er utrolig let at styre stegningen og saften bliver i stort omfang i kødet – det er noget jeg ellers kun oplever i køkkenet når vi steger eks. i en Römertopf.

kamado pizza
Til grillning af pizza får du bare ikke bedre grill end en Kamado. Basta 🙂

Hvad er kamadogrillerne specielt gode til?

Jeg bruger min kamado ved to typer grillning:

 1. Pizza, hvor grillen skal være 4-500 grader varm (se her hvordan du styrer det med en pizzasten!)
 2. Langtidsstegning (specielt pulled pork, flæskesteg, hele kyllinger osv.)

Punkt 2 er ikke mindst til jul, hvor jeg – uanset vejr og vind – griller to økologiske ænder til familien og altså….. jamen åh, jeg bliver helt sulten nu!!

Mange er også vilde med at bruge en kamado grill til at bage i – man starter i det små med pizza og hjemmelavede burgerboller men så tager mange skridtet videre og bager franskbrød, småkager, rugbrød, flutes, boller, pølsebrød og sågar te-birkes fordi en kamado grill og evt. med en pizzasten eller en bageplade fungerer sådan at du oplever nogle af de samme fordele som med en stenovn !

Her til kommer at mange kamadoer har et stort grill-areal og derfor er nogle rigtig sociale griller – der er plads til hele familien(s mad) og naboerne med.

hvad koster en kamado grill
En Kamado er typisk lidt dyrere end eks. en gasgrill, men så holder den formentlig også 25 år.

Hvad koster en keramisk kamado?

Desværre koster selv en lille kamadogrill let 3-4.000 kr. og de er faktisk for små for de har ofte ikke engang plads til en pizza.

Du skal nok forvente at starte ved 5-7.000 kr. for mellemstørrelserne og 8-10.000 kr. for de store – men jeg garanterer dig, at har du først prøvet en kamado…… så vil alle andre grilltyper for evigt være 2. valg.

Det er klart, at hvis du ikke griller mere end 2 pakker pølser om året og ikke har nogen som helst passion for grillning, så er det at skyde gråspurve med en kanon at købe en kamado, for det er også en grill, der kræver at man lærer at bruge den – det er jo fuldstændig manuel styring, så det kræver at du kommer ind under huden på den.

Jeg har selv været utrolig bidt af Weber men i takt med at det pludselig nærmest blev standard at ALLE skulle have en Weber for et par år siden, synes jeg det blev sjovt at finde andre griller og fik så øje på kamadoerne. Weber ér godt, men min Weber Kuglegrill har stået ubrugt i 2 år nu og jeg bruger så min Q300 gasgrill i ny og næ når det lige er lettest og godt nok. Kamadoerne er altid førstevalg.

Hvilke kamadoer er gode?

Personligt har jeg kun prøvet Big Green Egg og Primo Kamado og deres særlige egenskaber er at BGE ser sjov ud (ligner et stort, grønt, æg) og Primo Kamado er oval og har derfor et ekstra stort grill-areal.

 • Pingback: Pizzasten guide: din grill bager verdens bedste hjemmelavede pizza | Living Smart TV()

 • Sebrina

  Hej Kenneth

  Jeg er i gang med at samle stof ind, til en artikel om kamado grillen, til et skolemagasin. Må jeg bruge tekst og billeder fra din artikel?

  Mvh Sebrina

 • Denis

  Hej Kenneth, jeg mangler lidt dekoration til min nye slyngelstue. Du har ikke et højt opløseligt billede af din kamado, vel? Jeg synes det er en super lækker grill.

  • Ideen er god, men jeg ved ikke hvor billederne er, så det kan jeg desværre ikke hjælpe med 🙂

   • Denis

    Pokkers også..
    Har du evt. nogle andre gode ideer til udsmykning?
    Keywords er naturligvis: Grill, røg, gløder og varme-varme-varme.

   • Denis

    Kenneth, er der hul igennem?

 • Stella Lykke Breilev

  Hej Kenneth, jeg har lige købt en primo kamado til min kæreste til jul, jeg ville gerne købe “kul” og tilbehør så vi kunne lave en and i den juleaften, har du nogle fif til hvordan den bliver grillet bedst og hvilket tilbehør/kul jeg skal købe?
  Mvh Stella.

  • Hej ! Mht kul vil jeg personligt altid vælge rigtig trækul til en kamado. Det rammer lige ind i hulemandens hjerne 😀 Mht grillning, så er jeg lige ved at sige “jo længere ved lav varme, desto bedre”. Dvs. jeg ville ikke have noget problem i at sætte anden i grillen eks. allerede om formiddagen – så har man det også at gå og snuse til hele dagen – og stegen bliver fantastisk 🙂