Købsrådgivning – 5 spændende objektiver til dit dSLR kamera

10
1260
Når man er blevet dus med sit dSLR, kan den medfølgende kitlinse få følgeskab af nye objektiver, der kan give flere funktioner og bedre fotos - se de 5 vigtigste her!
Når man er blevet dus med sit dSLR, kan den medfølgende kitlinse få følgeskab af nye objektiver, der kan give flere funktioner og bedre fotos – se de 5 vigtigste her!

Mange familier har anskaffet et digitalt spejlreflekskamera fordi det gør det muligt at tage bedre og mere kreative billeder.

Når man køber et dSLR, som man også kalder det, er det typisk som et startsæt med selve kamerahuset samt et objektiv eller det nogle omtaler som “linsen” i daglig sprog.

Det, der adskiller et dSLR kamera fra at bruge mobilen eller et kompaktkamera, er i særdeleshed at du kan skifte objektivet. Ikke fordi du som sådan skal skifte det ud, men mere fordi du kan skifte mellem forskellige typer af objektiver, som giver nogle fordele.

Hvis du har købt dit dSLR som et startkit, har du typisk fået et såkaldt kit-objektiv med. Typisk er det medfølgende objektiv ok at kommer i gang med, men dels er det normalt et all round objektiv, der kan bruges til alt lige fra sport over fest- og portrætbilleder til naturfotos men uden rigtig at være optimal til nogen af dem. Og så er de desværre ofte kun lavet i plastik og derfor ikke helt så robuste.

Her er det så andre typer objektiver kommer ind i billedet, sådan rent bogstaveligt talt.

Ved at skifte til andre typer objektiver, får du mulighed for at tilpasse dit dSLR bedre til den pågældende situation. Det kan være du har brug for at kunne zoome mere ind, hvis du sidder langt fra motivet (eks. Når datteren skal giftes). Det kan være du har brug for at kunne gå helt vildt tæt på, såsom hvis du vil tage billeder af små insekter eller blomster eller det kan være du gerne vil tage nogle virkelig skarpe portrætbilleder af børnene hvor baggrunden bliver lækker og blød.

Lad os prøve at se på de 4-5 vigtigste typer af objektiver.

Primes

En såkaldt prime er et objektiv med fast brændvidde, eks. 50mm. Derfor kalder man det også nogle gange for et “fastobjektiv”. Det betyder at du ikke kan zoome ind og ud ved at dreje på objektivet. Det gør det lettere og mere simpelt for producenterne og betyder som tommelfingerregel at du får skarpere billeder og at du kan tage billeder under dårligere lysforhold fordi primes ofte er mere lysfølsomme. Hertil kommer at de er lette og ikke fylder så meget. Der er 3 klassiske primes: en 35mm, en 50mm og en 85mm. Jo mindre tallet er, desto mere får du med på billedet. En næsten obligatorisk prime, som bør være i alle fototasker, er 50 mm. Det giver nemlig et billede meget lig det perspektiv vores øjne ser med. De vejer meget lidt og er ofte meget lysfølsomme, som du får dine billeder godt belyst og kan lave flot, sløret baggrund pga. muligheden for lav dybdeskarphed. Hertil kommer at 50mm objektiver også egner sig godt til videopoptagelse.

Tele

En tele er egentlig en kikkert til dit kamera. Når du ser dyreudsendelser i TV, kan du være næsten 100% sikker på at de har en kæmpe tele på deres kamera, så de ikke skal så tæt på løven at de bliver spist. I praksis har du brug for tele, selv uden løver – eks. til sport, fuglefotografering eller eks. når du står lidt diskret, bagerst i kirken når ungerne skal konfirmeres, hvor du helt naturligt har en vis afstand til dit motiv. En klassisk tele er 200mm. og det svarer til 4 gange forstørrelse af det, du tager billeder af. Ofte er teleobjektiver kombineret med zoom, som gør det muligt at variere hvor meget du vil zoome. De to mest populære zooms er 24-70mm og 70-200mm. Fordelen er stor fleksibilitet og større rækkevidde men ulempen er at de ikke egner sig til nærbilleder og så er de typisk også tunge og dyre pga. de store mængder glas, det kræver at lave.

Macro

En macrolinse – eller et macroobjektiv – er ofte det første helt specielle objektiv, fotointeresserede køber. Et macroobjektiv bruger du når du skal helt tæt på noget, typisk noget småt. Det kan være små insekter eller blomster og på grund af fysikkens love, er et macrobillede ofte ekstremt skarp og baggrunden er ekstrem lækker og sløret så dit motiv virkelig kommer, bogstaveligt talt, i fokus. Ret skal være ret: det ér ikke et objektiv du bruger til fastelavn i børnehaven eller til familiefesten, men NÅR du bruger det, får du tilsvarende ekstra lækre billeder, som IKKE ville kunne tages med de andre typer objektiver. Ud over myrer og vintergækker, kan du med held bruge macroobjektivet til portrætbilleder af børnene også fordi billederne er så ekstremt skarpe i eks. øjet af personen, mens baggrunden sløres væk på en flot måde.

Vidvinkel

Modsat telelinser, så er vidviklens opgave faktisk det stik modsatte, nemlig at få så meget med på billedet, som muligt. Helt klassisk vidvinkler er eks. 14-24mm og det egner sig specielt godt hvis du ikke kan få særlig meget afstand til dit motiv men gerne vil have en del med. Det kan eks. være gruppebilleder af børn, festbilleder eller fotos fra beboelse. Når ejendomsmægleren tager fotos af husene, bruger han typisk vidvinkel for at få hele rummet med på billedet. En af de ting mange rigtig godt kan li’ ved vidvinkler, er at der er mere med på billedet, end vores øjne fysisk ville se i virkeligheden – det gør at billedet får en special karakter, som også er enormt flot til naturfotografering.

Opsamling

Nu er det de færreste almindeligt fotointeresserede, der lige suser ud og køber hele arsenalet af specialobjektiver og som oftest er det noget der sker over flere år, efterhånden som man lærer at sætte pris på de fordele, det giver men også i takt med at man selv bliver så god til at tage billeder, at man opdager de begrænsninger, der er i ens eksisterende objektiver.

Personligt købte jeg selv et dSLR og følte mig hurtigt begrænset af det medfølgende kitobjektiv, så jeg købte først et rigtig godt all-round objektiv på 24-70mm. Herpå supplerede jeg med en tele på 70-200mm for at kunne komme tættere på og efter et års tid investerede jeg i en 14-24mm vidvinkel. Det kalder nogen for “den hellige treenighed” fordi det dækker lige fra 1/4 til 4 gange vores øjnes synsfelt. Herpå supplerede med med en 50mm til streetfografering og er i forbindelse med den her udsendelse faktisk blevet lidt hooket på sådan et macroobjektiv, så det vil jeg have fat i.

Hvis du sidder og tænker, at det hele lyder frygtelig dyrt, så skal du huske på, at selvom det måske er mange penge hvis du vil have det hele i høj kvalitet, så siger mange professionelle fotografer faktisk at du bør bruge pengene mest på objektiv og mindst på selve kameraet, fordi objektiverne kan bruges for evigt, hvor imod kameraerne løbende forældes og udskiftes. Godt glas er også godt glas om 30 år og det er ikke udsædvanligt at man bruger de samme objektiver i hele ens aktive fotokarriere.

 • Guest

  Hvordan fik er den så hurtig 🙂 Min er ikke engang sendt fra Apple endnu 🙂

  • Svend Birk-Hansen

   Hov denne skulle være under iPad Air 2, når man trykker på link til iPad Air 2 ryger man herind!

   • Hvor ser du det forkerte link? 🙂

   • Svend Birk-Hansen

    Link var forkerte da denne artikel stod øverst 🙂
    Købsrådgivning – 5 spændende objektiver til dit dSLR kamera

   • Svend Birk-Hansen

    Jeg kunne slet ikke komme ind på:
    Vores første indtryk af den nye iPad Air 2

   • Svend Birk-Hansen

    Hvis jeg oplever det igen optager jeg lige på video 🙂

 • Thomas

  Hej Kenneth jeg troede du havde solgt alt dit dslr udstyr og var gået mirrorless vejen med et fuji x100s. Er du gået tilbage igen?

  • Nej der er godt nok mange der har skrevet det samme 🙂

   Jeg forstår ikke hvis I forventer at jeg KUN kan snakke om eks. objektiver til dSLR hvis jeg selv har et? Den erfaring jeg har fået gennem mange år, kan jeg vel godt dele ud af, selvom jeg er skiftet til Fuji? 🙂

   Det er Brilles kamera vi bruger her og det jeg snakker om i forhold til at prøve en macrolinse selv (som jeg dog desværre kommer til at omtale som værende til “familiens dSLR”) var faktisk ment med henblik på en kommende opgradering til et Fuji der kan tage “løse” objektiver 🙂

 • Mads Foldager

  Hvad er forskellen på at købe et billigere Tamron objektiv (har tænkt på 18-200 mm) i forhold til et dyrere originalt objektiv til mit Nikon dSLR kamera? 🙂

  • Hvad er forskellen på en pizza og en dyr bøf?

   Kvaliteten…….. det samme her.

   De dyrere objektiver tager bedre billeder 🙂