Den DEFINITIVE guide: MacBook Air eller MacBook Pro Retina – hvilken er bedst og hvilken bør DU vælge?

9
39704

Et af det oftest forekommende spørgsmål til Apples MacBook computere er: hvilken skal jeg have, MacBook Air eller MacBook Pro?

Det er én ting at sammenligne tal og data på papiret, men vi har her på redaktionen brugt både AIR og PRO i over 2 år i daglig brug og der er en mængde forskelle, som man ikke lige kan læse sig til men først oplever, når man får produkterne “ind under huden”.

Det er dé erfaringer vil vi dele i denne “shootout” hvor vi sammenligner fordele og ulemper mellem de to serier, men først en lille historielektion.

Apple har i mange år lavet MacBook Pro serien og de har været kendt for at være højtydende, bærbare computere. For nogle år siden kom AIR-serien, som er et kompromis mellem ydelse og størrelse.

Nogle vil derfor sige at en MacBook AIR er en tyndere og lettere MacBook Pro uden den gode skærm og høje ydelse, men helt så simpelt er det ikke.

Lad os tage specs her først

MacBook Air og MacBook Pro findes i 2 størrelser hver. Air er i 11″ og 13″ mens Pro er i 13″ og 15″ skærmstørrelser.

For at gøre sammenligningen kort og præcis har vi valgt at tage udgangspunkt i Retina-modellerne i MacBook Pro-serien.

Vi har med udgangspunkt i https://www.apple.com/dk/mac/compare/notebooks.html “oversat” tekniske begreber til hvad det rent faktisk betyder i hverdagen i følgende skema:

MacBook Air 11-13"MacBook Pro 13-15" Retina
GrundprisFra 7.779 til 8.599 kr.Fra 10.099 kr. til 15.399 kr.
HastighedMediumHøj
Egner sig tilNormalt brug som internet, skriveopgaver og lign.Krævende opgaver som foto- og videoredigering
SkærmkvalitetMediumHøj
StørrelseTynd og lav vægtMedium tykkelse og vægt
Batteritid på en fuld opladningCa. 9-12 timers normalt brugCa. 8-9 timers normalt brug
TilslutningsmulighederFå (usb3, Thunderbolt)Flere (usb3, Thunderbolt, HDMI)

Betydning i praksis?

Det der tilsyneladende er to meget ens produkter, henvender sig altså til to forskellige målgrupper og valget mellem dem, afgøres af dine behov.

Vi er dog nede i detaljer som måske ikke betyder så meget i hverdagen. Om man har en 13″ MacBook air på 1.35 kg. i tasken eller man har en MacBook Pro på 1.57 kg. i tasken er nok noget kun de færreste vil tillægge den store betydning.

Det samme med Retinaskærmen: de fleste helt almindelige mennesker kan stå og se på en MacBook Air og en MacBook Pro Retina skærm uden at kunne se særlig stor forskel.

En ting der er blevet fremhævet med Air er den længere batteritid på en opladning hvor den holder op til 12 timer og dermed 3 timer længere end MacBook Pro, men det er stadig så meget mere end de fleste har brug for og er i forvejen i omegnen af det DOBBELTE af andre bærbare computere, så heller ikke det, er noget mange vil opleve en STOR forskel med i dagligdagen.

Konklusion

Har du behov for lang batteritid og en meget transportabel computer og kan du omvendt godt acceptere at du ikke kan udføre tunge opgaver som videoredigering og lign. med høj hastighed, så er MacBook Air et godt valg.

Hvis du vil have den bedste skærm og den højeste ydelse, og kan du acceptere at den er lidt tykkere, vejer lidt mere og ikke holder helt så lang tid på en opladning, så er MacBook Pro serien et godt valg.

Så hvad ER egentlig forskellen – sådan i daglig, praktisk brug?

Et par cases

Case 1: studiecomputer => MacBook Air 13″
Case 2: fotograf => MacBook Pro 13″ Retina
Case 3: videoredigering => MacBook Pro 15″ Retina

De to computerløser 95% af de samme opgaver på den samme måde til næsten samme pris. De sidste 5% handler om design, hastighed og motorkraft). Langt, langt de fleste ville blive fuldt ud tilfredse med begge maskiner, så uanset hvilken der vælges, er man så godt som sikker på stor tilfredshed.

 • Lars Sejerup

  Er det mig der har misforstået noget under hans konklusion hvor der nævnes, at MacBook Pro vejer mindre end MacBook Air?
  “Hvis du vil have den bedste skærm og den højeste ydelse, og kan du acceptere at den er lidt tykkere, vejer lidt mindre og ikke holder helt så lang tid på en opladning, så er MacBook Pro serien et godt valg.”

 • Jakob

  Har et kæmpe dilemma, havde egentlig besluttet mig for “13 Pro modellen, men er kommet i tvivl om den er kraftig nok til at redigere klip af omkring 10 min varighed fra Go Pro video?
  Kan du hjælpe her? Humac siger 15” Pro stor version med nvidia grafikkort, men er det nødvendigt kan grafikkortet i den “store” 13″ Pro ikke gøre arbejdet uden at det bliver en hakkende oplevelse?

  • Kenpachi Zaraki

   Jeg har en baseline Macbook pro med retina 13”, 8 GB ram og 256GB SSD.. Jeg bruger min til at redigere go pro full HD 1080p film på over 30 minutter hele tiden. Og det klarer den som en fryd, også selvom den kører 2 skærme på samme tid, hvilket er dens egen og en 27” 1080p skærm.

   Intel Iris er helt fint til den opgave eller skal man kalde det Intel HD5100, samt processoren på 2.6 GHz.

 • Pernille Højer

  Jeg skal her snart have en macbook, men jeg er i tvivl om jeg skal hav en 13″ Air eller en 13″ pro retina. Den skal bruges til undervisning på efterskole, redigering af billeder og lidt spil en gang i mellem. Hvilken ville i anbefale?

  • Andreas Pedersen

   Hvis der skal spilles, så vælg en pro. Det skal være nogle meget små spil du spiller, hvis en air skal håndtere det… Snakker af erfaring… Men husk at macbooks ikke er de bedste at spille på… Men så længe det er mindre spil så går det. Så gå med en pro, som også er et bedre valg hvis du skal redigere billeder/video på den.