Videoguide: sådan optimerer du dit WIFI netværk til streaming af Netflix (opdateret juni 2015)

21
33338
Efter at have brugt disse tips, fik Kenneth optimeret familiens WIFI til at streame FULD HD Netflix uden problemer - hurtigt og stabilt!
Efter at have brugt disse tips, fik Kenneth optimeret familiens WIFI til at streame FULD HD Netflix uden problemer – hurtigt og stabilt!

Opdateret 15. juni 2015: Venligst bemærk, at nogle dele af dit streaming-setup muligvis kun kører 2.4ghz WIFI og at du derfor muligvis IKKE kan nøjes med at køre den hurtigere 5GHZ. Min Chromecast kan eks. ikke finde ud af automatisk at logge på min netværk, som kører BÅDE 2.4GHZ og 5GHZ på samme tid – derfor har jeg været nødt til at lave et 2.4GHZ net manuelt til Chromecast, så jeg specifikt kan bede den om at gå online dér.

Optimering af wifi til streaming?

I dag er vi vant til at netværk i stor stil er blevet trådløse vha. wifi-teknolgien og selvom der stadig kan være fordele at hente ved at trække fysiske netværkskabler, så kan man i mange tilfælde forbedre sit trådløse netværk markant med et par lette og billige tips – prøv at se med her!

Mange af os har en fået en gratis, trådsløs router fra vores internetudbyder og tænker måske ikke så meget over hvordan det kunne blive bedre, men i takt med at vi streamer mere og mere og samtidig forventer at kunne bruge vores mobile enheder frit i hele boligen, ja så kræver det tilsvarende mere og mere af dit netværk, og måske mere end din gratis og måske endda forældede, trådløse router kan håndtere i praksis.

Kablet eller trådløst netværk til streaming?

Dit hjemmenetværk er typisk en kombination af netværkskabler og trådløst udstyr og selvom der er et par fordele ved kablet netværk, så bruger de fleste i dag næsten udelukkende trådløst wifi.

Kablet netværk kan være hurtigere og mere stabilt: det er bare i med kablet og så er der maksimal forbindelse. Desværre medfører det jo også en række ulemper – du skal trække endeløse meter kabel, bore huller tværs gennem dine mure, sætte kabelbakker op for det ser pænt ud og så kan du alligevel ikke bruge det til alle dine mobile enheder som smartphones og tablets og det er ganske upraktisk at have sådan en “navlestreng” i sin bærbare computer.

SE OGSÅ: unboxing og første indtryk af lynhurtige Ubiquiti UNIFI accesspoints

Fordelene ved det trådløse wifi-netværk er derfor til at få øje på: vi vil være online overalt i vores bolig og i dag bruger vi ofte vores smartphones og tablets mere end vores computere. Derfor gælder det om at have en god, stabil og hurtig wifi-dækning.

Har du nogensinde tænkt over hvorfor den gratis router du fik med til din internetforbindelse fra teleselskabet er GRATIS mens andre lign. produkter koster mange penge.......... ?
Har du nogensinde tænkt over hvorfor den gratis router du fik med til din internetforbindelse fra teleselskabet er GRATIS mens andre lign. produkter koster mange penge………. ?

Streaming af Netflix på wifi?

Trådløse netværk benytter i dag ofte enten det man kalder 802.11N eller 802.11AC standard. Det er en betegnelse, som dækker flere ting men specielt hastighed hvor AC er den nyeste og i praktisk, daglig brug som tommelfingerregel dobbelt hurtigere end N-standarden. Er din trådløse router mere end et års tid gammel, er det med stor sandsynlighed kun en N-model (eller endnu dårligere) og du vil opleve MARKANT forbedring i hastigheden ved at opgradere til en AC-router. Det gjorde jeg selv i vores familie og har siden kunnet streame film og serier fra eks. Netflix i fuld HD uden problemer overhovedet. Det ku’ vi ganske ikke med vores gamle N-standard wifi.

En ting er den teoretiske tophastighed, en anden måske mere vigtig faktor er minimeret forstyrrelse fra andet trådløst udstyr. De fleste nyere routere understøtter 5Ghz frekvensbånd (Både AC og N), hvor de ældre kun understøtter 2,4Ghz.

SE OGSÅ: Sådan forøger du rækkevidden på dit trådløse netværk 

Alle AC routere understøtter 5Ghz og nyere N-routere gør det ligeså. Hertil kommer dog at AC-routerne har en lidt magisk egenskab for de ved hvor i boligen du har brug for det bedste signal. Da de målretter nemlig signalet mod den enhed du er online med, så den gode dækning følger dig hvis du eks. går fra køkkenet til stuen – det kalder man for “beamforming” og man kan sammenligne det lidt med at få fra at skyde med spredehagl til at sigte som snigskytte. Det kan den fordi AC-standarden bruger op til flere antenner på samme tid og kan derfor pejle sig frem til hvor signalet skal leveres i din bolig.

De to vigtige frekvensområder for streaming

Så du bør være opmærksom på at mange nye routere, herunder specielt også i AC-standarden, kan sende trådløst på flere forskellige frekvenser – hvor du bør vælge den mindst befærdede (5GHz). Mange af de gamle N-routere (og endnu ældre g-routere), som en del danske familier har fået udleveret fra deres internetudbyder, står i dag i RIGTIG mange villakvarterer og boligblokke og slås om pladsen på det såkaldte 2.4ghz-frekvensområde.

Omvendt har boliger med 5Ghz router frekvensen mere for sig selv, fordi der ikke er så mange af dine naboers routere, der bruger dén frekvens. Du får altså en bedre og mere stabil forbindelse for dig selv og fordelene ved AC-standarden træder derfor i særdeleshed frem når man har en familie, der streamer eller spiller meget online i et område hvor mange andre trådløse netværk overlapper hinanden.

Der er KÆMPE forskel i praksis på om dit netværk streamer Netflix via 2.4GHZ båndet eller 5GHZ båndet - skift til 5GHZ hvis du har muligheden!
Der er KÆMPE forskel i praksis på om dit netværk streamer Netflix via 2.4GHZ båndet eller 5GHZ båndet – skift til 5GHZ hvis du har muligheden!

5GHZ er bedst til wifi streaming

Det bedste er altså at benytte en router, som har understøttelse af 5Ghz, hvad enten det er en N eller AC router, men vil du have den ekstra overførselshastighed, så er AC-standarden ikke til at komme udenom.

Det er heldigvis ganske let at skifte til en AC-router – det kræver INGEN teknisk viden og du kan gøre selv på under 10 minutter men hvis du interesserer dig lidt for teknik, kan du med en god router ofte også optimere den til eks. at flere personer får lige meget “hul igennem” så én person ikke sidder og “beslaglægger” hele familiens net med tunge downloads eller omvendt netop prioritere visse computere eller medieafspillere i boligen så de altid har fortrinsret fuld “hul igennem” til streaming.

 • Niels Jørgensen

  Lidt ulden reklamevideo I har lavet der.
  1)
  Din internetforbindelse bliver aldrig hurtigere end det du køber fra din udbyder. Hvad har folk typisk – 20/2 Mbit? Alle WiFi standarderne g, n og ac er hurtigere end det En dårlig adsl forbindelse bliver ikke bedre med en ny router.
  2)
  Det, der er vigtigt, er placering og afstand. Det kan et ekstra accesspunkt hjælpe meget på. Det nævner I ikke.
  3)
  Det er lige nu ikke så meget udstyr, der understøtter ac standarden lige nu. F.eks. Apple TV. Så det må ligesom 4k tv sælges som ‘fremtidssikring’?
  Egentlig et et meget hurtigt wifi netværk vel kun interessant hvis, der er behov for lokal overførsel af store filer, f.eks. videoredigering hvor data trækkes fra en NAS.

  Øv.

  • Claus Hansen

   Hej Niels.

   mht 1), så har du ret i at G er hurtigere på papiret end 20Mbit (G standard er 54Mbit)
   Men reelt på G skal du maks regne med halvdelen i effektiv overførsel.
   Og dette er i optimale tilfælde lige ved siden af routeren.
   Mange har deres udstyr et stykke væk fra routeren og måske derfor kun havner på 5-10 Mbit eller lavere i effektiv overførsel. Så hvis man kun har A/B/G så er der en fordel i at investere i en bedre router eller access punkt med N eller AC.

   Udover dette er B/G/N accesspunkter mere udsat for eventuel støj fra naboerne,
   da man reeelt kun kan anvende kanal 1, 6 og 11 uden at de overlapper hinanden på B/G/N (2,4Ghz)
   Så hvis man investerer i et accesspunkt / router med A/N/AC og kun bruger 5ghz båndet, hvor der ikke er overlap mellem kanalerne, så har man bedre mulighed for at finde en støjfri kanal og få meget bedre performance.
   De nyeste routere/accesspunkter sørger tillige for at finde den kanal med mindst støj og benytte den

   Anyways, blot til info fra netværksnørden

   • Niels Jørgensen

    Hej Claus.
    Du har ret i det du skriver, især i at B/G standarden ikke rækker mere, min fejl. Min pointe var egentlig mest at placeringen af accesspunktet så enhederne kan ’se’ hinanden er meget vigtig og at det altså ikke bliver hurtigere end det langsomste led. Jeg er så også lidt lunken på 5 GHz båndets fortræffeligheder. Jeg har enablet begge bånd på min router og må konstatere at 5 GHz signalet, som forventeligt, er mere sart overfor fysiske forhindringer end 2.4 GHz signalet. (Jeg er ikke plaget af ‘nabostøj’, men har et pokkers langt hus). Jeg har til gode at prøve AC standarden, da jeg ikke lige har så meget udstyr, som understøtter den – det var også en pointe.
    Til gengæld har jeg meget glæde af et ekstra accesspunkt for enden af et kabel – ikke noget med trådløse repeatere/extendere, som kun kan gøre tingene værre.
    Lad det være svaret fra en som nok mest syntes at videoen var lidt slap i argumentationen.

  • Jesper Thorius

   Hej Niels

   Er meget enig med dig. Det fremgår slet ikke af videon, at man selvfølgelig skal være sikker på at ens udstyr understøtter ac standarden eller N samt 5 ghz. Ellers har man igen glæde af det. Det er vigtigt at få denne info, idet denne video vel henvender sig til Hr. og Fru Dk. For hvis det ikke er tilfældet så er videoen i sig selv lidt tynd. Kan fx se at en Ipad mini retina ikke har ac. Og som du nævner Apple Tv. Nexus 7 2013 og jeg kunne blive ved.

   Har I (LSTV) tænkt over det, før I lavede videoen?

   • Både og – naturligvis tænker vi før vi laver en udsendelse og du kan have ret i at det kunne være relevant at sige det.

    Omvendt synes jeg da det virker som en selvfølge – altså det er jo helt oplagt at man ikke får noget ud af det, hvis man i forvejen ikke har udstyr til det og det er vel også et spørgsmål om hvor mange “helt oplagte” oplysninger man skal give – det er jo altid en afvejning 🙂

    De forskellige produkter bliver løbende opgraderet – den nye iPhone er lige udkommet og har AC – så lige så stille får folk jo mere og mere brug for det, og det var så nok netop dén sætning vi lige kunne have haft med, så tak for tippet.

 • frimanns

  there is no such thing as a free lunch

 • Esbenta

  Jeg har personligt problemer med mit fjernsyn på det trådløse netværk som hopper af og generelt har dårlig forbindelse, hvorfor denne video har gjort mig opmærksom på mim gamle router (fra TDC).

  Men i henhold til mit fjernsyns model som har velkendte problemer med trådløst internet, er jeg nysgerrig hvordan dette håndteres? Kan man købe en trådløs modtager som leder signalet videre via et netværkskabel?

  • Ja desværre gælder det jo også her, at kæden ikke er stærkere end det svageste led og hvis dit TV driller, kan du jo sætte det vildeste netværk op ……. dit TV driller stadig 🙂

   Som tommelfingerregel sætter jeg selv kabel i alt der ikke flytter sig, for kabel ER bedst, mest stabil og mest simpelt – det virker bare – og kan dit TV køre med ethernetkabel, vil det måske kunne løse det hele for dig !

 • Carsten Kjær Rasmussen

  Hej Kenneth,

  Tak for en fin video

  • Rasmus S

   De fleste routere, som man køber som privat person, fungere ikke som modem.

   • Carsten Kjær Rasmussen

    Okay, tak for hjælpen. Det var jeg ikke klar over.

  • Tommy

   Du skal stadig have dit modem fra yousee . og derefter tilkoble den router du har T

   • Carsten Kjær Rasmussen

    Ja, det kan jeg forstå. Damn!…en mere kasse der fylder med ledninger alle vegne

   • frimanns

    ..og bruger strøm

 • Nej du er faktisk varen – når man ikke vil betale, bliver man selv til varen – det er egentlig sjovt at tænke på 🙂

 • Andreas Jensen

  det bør måske også nævnes at man ikke skal kører med to router på samme netværk og hvis man har et modem med indbygget router og wifi skal man hvis man køber en ny kraftig router så sin DHCP server fra i den gamle det kan også hede at slå den i brige mode. Jeg havde selv mange problemer på mit arbejde da vi koblede en ny router til det modem/router vi har fra vores internet udbyder da vi jo så havde to router der tildelte ip adresser. Så det at sige det ikke kræver den store form for teknisk viden er måske ikke helt korrekt for man skal kunne finde ud af at logge ind i sin router/ modem og fortælle den at. U skal du kun være modem. Det skal man i hvertfald i de fleste tilfælde:)

  • Ja nemlig, Andreas – hvis du har to enheder på samme net, der opfører sig som router, så får man problemer 🙂

   Derfor har du helt ret i at vi burde nævne det i forbindelse med forklaringen om at det kun tager “10 minutter” men faktisk tog jeg som udgangspunkt at folk bare ringer til deres udbyder og beder dem sørge for at slå modemmet over i bridgemode (men det kunne vi så have nævnt at man i det mindste skal være opmærksom på).

   Tak for reminderen – det er et godt tip 🙂

 • Søren Damgaard Jensen

  Er det kun mig, der ikke kan se videoen? Hvis der da skulle være en video, hvilket jeg må formode, for artiklen giver overhoved ingen tips eller tricks?

  • Søren Damgaard Jensen

   Den video, der er i toppen viser noget om Netflix i bilen, hvilket artiklen slet ikke handler om???

 • Pingback: Året der gik på Living Smart TV part 3 af 3 - de bedste tutorials - Living Smart TV()

 • Ole Olsen

  Hej Kenneth.
  Tak for en god guide, selvom den er lidt teknisk 🙂

  Hvad mener du om, at fibernet-udbyderne udleverer dårlige routere og dermed også ødelægger deres eget produkt en lille smule?
  Jeg har tilføjet en ny (og ret billig) router fra TP Link (750 mbps) til min router fra Stofa. Det har mere end fordoblet med Download og Upload. Indlægget kan ses her: https://langsom-pc-computer.dk/wifi-forstaerker/

  Er du enig i at Stofa, TDC, YouSee osv. har et problem?

  Ole