Opsætning af den nye MacMini HDMI som mediecenter

0
1499

MacMini HDMI mediecenter – sådan gør du!

Efter den nye MacMini HDMI Unibody kom forrige mandag, besluttede jeg mig for at opgradere min AppleTV til MacMini i stedet.

I forvejen har jeg en MacMini Server, som primært bruges som filserver og kontorcomputer, så jeg kender MacMini “ud og ind” og vidste med det samme den nye Unibody-model kom med HDMI, at mange ville tænke:
“Er den nye MacMini så det ultimative mediecenter og er den bedre end AppleTV?” som nogen spurgte om her – se her:

Opsætning af den nye MacMini som tv- og mediecenter

Jeg har købt MacMini i den model med 2 gb. ram og 320 gb harddisk – jeg sætter nok 4 gb ram i senere, men jeg vil lige have nogle erfaringer med de 2 (om det er nok og om den sløver performance) så jeg har noget at sammenligne med.

Hertil en den nye remote (sølvgrå), en Magic Mouse og Apples lille, trådløse tastatur. Elgato EYE-TV havde jeg i forvejen og bruger bare dén samt en Elgato Turbo H.264 fordi tv-optagelserne så dels kan gemmes i iPad og iPhone format hurtigere og dels fordi den kan streame i tilpasset kvalitet, afhængigt af hvor meget ens netværk er belastet.

Et af de oftest stillede spørgsmål er: "skal man vælge Apple TV eller Mac Mini til stuen?"
Et af de oftest stillede spørgsmål er: “skal man vælge Apple TV eller Mac Mini til stuen?”
I løbet af dagen vil jeg sætte den op her og filme små klip undervejs, så jeg ender med at have en videopodcast om det!

Som udgangspunkt vil jeg gøre det så “u-hacket” og simpelt, som muligt, hvor jeg ikke lægger specialprogrammer ind (ud over Elgato EYE-tv) og uden at pille og rode i noget, man skal være raketforsker for at kende til. Så skulle alle gerne få et så godt indblik i, hvad MacMini kan “ud af æsken”.

Vi får signal fra vores lokale antenneforening, som får den fra YouSee. Derfor har jeg sat en antennesplitter med forstærker op, så signalet både kommer ind i YouSee-boksen og ind i Elgato på MacMini. På den måde får jeg også mulighed for at optage to ting sideløbende.

Mit mål er at det bliver familiens samlede mediecenter og herunder også iTunes server for eks. vores Sonos anlæg!

Mere følger…….

 • MikkelF

  Hva hulen…hvor har du fået fat i den henne? Jeg har ikke kunnet finde den på lager nogen steder…

 • Kenneth WedMore Lund

  Humac i Vejle 🙂

 • MikkelF

  de havde vel allerede bestilt en til dig inden den blev annonceret ;o)

 • Kenneth WedMore Lund

  Hahahah ja hvis ikke JEG skulle have en form for Apple-abonnement, så ved jeg sgu snart ikke 😀

 • Anders

  Hej Kenneth,

  Har du prøvet Plexapp (http://www.plexapp.com/) til at styre dit mediecenter med?

  Det er helt suverænt 🙂

  • Kenneth WedMore Lund

   Hej Anders

   Tak for tippet 🙂

   Jeg har prøvet Plexx, XMBC og Boxee og de er rigtig gode, ja 🙂

 • Anders

  Super 🙂

  Jeg overvejer også at udskifte min Mac mini til den nye model med HDMI.

  Som så mange andre, så oplever jeg også problemer med billedet ift. opskalering på TV’et. Som standard passer det ikke (med mini display porten), og jeg er derfor nødt til at ændre opsætningen på TV’et manuelt HVER GANG jeg tænder for mit mediecenter. Det er virkeligt irriterende!

  Jeg bruger forresten dette tastatur:
  http://www.edbpriser.dk/Product/Details.aspx?pid=420195

  Glæder mig meget til at følge dine indlæg vedr. Mac mini HDMI :O)

  God weekend!

  • Kenneth WedMore Lund

   Ja, den er ret snild, den der lille diNovo 🙂

 • Anders

  Ja…. jeg mangler bare at finde ud hvordan man laver et @ på det…. :O)

 • Mads

  Plex er okay, det jeg bare ikke kan lide ved det, er at hvis man har mange danske film, og har lagt dem ind på sin mac, og har bedt Plex om at skaffe informationer om filmen og plakater, så er det bare langt fra hver gang at Plex kan finde ud af at skaffe de rigtige oplysninger.

  Hvis jeg fx. har lagt en film ind, det kunne være De Grønne Slagtere, så vil jeg ikke have at Plex skal lave plakaten om til den engelske udgave og vise filmens titel på engelsk, jeg vil have den på dansk.. Og dette kan jeg bare ikke få den til at gøre.

 • michael

  Hej Kenneth

  Mere følger…. er det mig der ikke kan finde det?

 • Kenneth WedMore Lund

  Jamen, Michael ….. Det er jo fordi det følger ….. Mere …… Når der ER mere 🙂

 • Dan Kronholm

  Hej kenneth
  Jeg er ny læser på din blog og sikke et flot arbejd du gør i din blog.
  Jeg har selv købt den nye mac mini i mandags, dog uden Elgato EYE-tv. nu har jeg set din video, men jeg syntes ikke du viser så meget om Elgato programmet og hvad det kan. så mit ønske er at du ku lave en lille fremvisning af programmet.
  Jeg har også et par spørgsmål:
  – kan Elgato køres i Front Raw eller skal man bruge musen til at åbne Elgato hver gang man skal se fjernsyn?
  – vil du så kun bruge Elgato som tv-tuner, (se fjernsyn på) eller vil du bruge dit fjernsyns tv-tuner, til at se fjernsyn på?

 • Morten G

  Hej Kenneth!

  Først må jeg sige at der sjældent går mere end en dag uden jeg lige er inde og tjekke hvad du nu har testet/prøvet/købt eller hvilke tips der er på div apple sager :o) Nu har jeg læst og set dine indlæg omkring elgato, og har været inde på deres side for at se mulighederne når man har Viasat parabol… Ved du noget om dette? Jeg er mægtig tændt på en macmini med noget elgato eyetv sat… Men kan det lade sig gøre, og hvordan?

 • Kenneth WedMore Lund

  @Dan: Tak for opmuntringen – der skal HELT klart komme en Elgato screencast (altså hvor jeg optager skærmbilledet med Elgato og demoer de vigtigste funktioner) ! Front Row kan afspille alle de udsendelser, du optager i Elgato og automatisk smider over. Du kan sætte Elgato op til at den skal starte i “musefri” fuld skærm, hvis du vil – det kræver blot den lille Apple remote til 148 kr. (som i øvrigt er forbavsende god!). Jeg bruger NETOP Elgato til at se TV på / med 😉

  @Morten: også tak til dig for skulderklappet 🙂 Jeg har en kammerat, der netop har købt Sat-udgaven af Elgato og jeg vil lige sende ham det her og spørge om han vil kommentere det og evt. svare dig med de erfaringer, han formentlig har gjort sig nu!

  Daniel: har du mulighed for at svare Morten her?

 • Daniel Duvald

  Hej Dan

  Jeg har en Elgato EyeTV Sat, og selvom mine erfaringer endnu er relativt begrænset, så kan jeg godt sige et par ord om den. Jeg bruger udelukkende den til at se TV – jeg har ikke andre tunere. Den er koblet til min Mac Mini som står under TV’et.

  Grundlæggende virker det som sådan fint, og der er nogle funktioner som f.eks. streaming af TV til iphone og iPad som er rigtig fede, men der er også andre punkter hvor oplevelsen ikke er helt på niveau med en alm. sat receiver.

  Interfacet er ganske nydeligt, men jeg savner en direkte knap til mine favoritter. Jeg har heller ikke fundet ud af hvordan jeg sorterer i mine favoritter endnu – det er muligt at man kan, jeg har bare ikke opdaget hvordan endnu, så det savnes også pt.

  Fjernbetjeningen er noget billigt skrammel. Den fortjener bestemt en upgrade – jeg overvejer en Logitech Harmony som samtidig kan håndtere alt andet.

  Det spiller ikke med frontrow, men der findes et plugin til frontrow så du kan se dine optagelser derfra. Det samme kan også laves til Plex (plexapp.com) eller XBMC (xbmc.org).

  Men man er sgu næsten nødt til at prøve det af selv. Jeg vil sige, køb en på nettet og prøv den af. Hvis du ikke kan li det, så send den retur inden for 14 dage.

  Jeg synes ikke det er en perfekt løsning, men der er mange rigtig gode elementer i den, og nok til at den får lov at blive hos mig.

 • Kenneth WedMore Lund

  Tak, Daniel!

  Er det med sorteringen ikke bare drag n’ drop på programlisten? Det var sådan jeg sorterede mine 🙂

 • Morten G

  Tak til jer begge (Daniel & Kenneth)

  Super respons fra jer.. Hvor er det fedt at der findes så mange apple “freaks” som deler viden.. Som jeg forstår det ud fra dit svar (Daniel) så kræver det ikke andet end eyetv sat og mit kort fra viasat? Skal der ikke noget andet gear til at få det til at spille? Ved godt at det måske ikke lige er trouble shooting siden her, men har virkelig prøvet at søge mig frem til svar, dog uden held…

 • Kenneth WedMore Lund

  @Morten: Velbekomme 🙂 Du kan evt. også skrive inde i http://www.kennethlund.dk/forum/ hvis du synes det bliver for langt væk fra trådens fokus men der er ikke noget galt i at fortsætte her 🙂

 • Dan Kronholm

  @ Kenneth: Det glæder mig at du vil lave en Elgato screencast, det ku være rart at se, hvordan du bruger Elgato i din hverdag. Og tak for din besvarelse af mine spørgsmål.

  @ Daniel Duvald: Tak for din meget fine forklaring og dine erfaringer med det Elgato 🙂

 • Flemming

  Hvordan optager du TV eller måske laver timeshift med mac mini som mediacenter?

 • Kenneth WedMore Lund

  Hej Flemming

  Det gør jeg med Elgato Eye-TV 🙂

  Se evt. mere her: http://www.kennethlund.dk/?s=elgato

 • Thomas

  Hej Kenneth…. Ja, er da en smule misundelig over at det er den nye version af mini’en du har, men jeg har længe tænkt over den her løsning og fik den sat op for et par måneder siden, dog med den gamle mac mini.

  Men med hensyn til Yousee…. får du alle de digitale kanaler frem??? Jeg døjer virkelig med det. Har nemlig ikke mulighed for at indtaste netværks-id eller noget….argh,,,, 🙂

 • Troels

  Hej Kenneth, kører helt samme setup, som dig. MacMini, Elgato, Yousee. Har dog installeret Windows 7 Mediacenter på min for at køre dette.

  I den forbindelse er jeg så løbet ind i et problem med kominationen mellem Win7 Mediacenter og Elgato tuneren – Mediacenter kan simpelthen ikke finde nogen kanaler, når den søger.

  Har installeret det Terratec software, der følger med og der i kan jeg godt finde mine kanaler. Har du nogen idéer?

  Mvh
  Troels

  • Hmmmmmm det lyder underligt, Troels. .. .. ..

   Og du har valgt den rigtige antennetype i opsætningen ?