Philips HUE anmeldelse af de NYE (!) LED pærer, Bloom og Lightstrip (opdateret)

19
26970
philips-hue-startkit
Første topkarakter i Living Smart TVs historie!

Philips Hue er et sæt pærer, som kan skifte farve og lysstyrke via din smartphone eller tablet – se her i vores anmeldelse hvorfor HUE er et produkt, der virkelig kommer “ind under huden” på dig!

Vi mødte HUE systemet på IFA messen 2013 hvor Philips præsenterede de to nye produkter i Hue-familien, nemlig Bloom og Lightstrip. Oprindeligt blev Hue udgivet som et sæt almindelige LED-pærer til dine eksisterende lamper men nu kom der altså nye produkter, som står på egne ben og ikke kræver en lampe.

Philips Hue startkit

For at komme i gang med HUE, skal man dog stadig købe startkittet bestående af 3 LEDpærer og en såkaldt bridge, som sørger for at du kan kommunikere med pærerne via dit trådløse netværk.

Jeg må personligt tilstå at prisen på ca. 1.500 kr. for startkittet fik mig til at se bort fra det da det udkom i 2012, ganske enkelt fordi jeg ikke forstod at værdien er meget mere end 1.500 kr. men når man først har prøvet HUE gennem de mørke vintermåneder, oplever vi i vores familie at pengene er givet rigtig godt ud.

Desværre findes pærerne i startsættet kun i to typer sokler: enten de store, gammeldags fatninger til lamper som spots til eks. loftindbygning. De findes på nuværende tidspunkt ikke med små sokler til mindre lamper.

LÆS OGSÅ: Philips Ambilight TV fjernstyrer HUE

Den medfølgende bridge har du som sådan kun personlig kontakt med under selve opsætningen, hvor du sætter bridgen til din router med et netværkskabel og via din smartphone eller tablet registrerer den på netværket i din bolig. Herpå kan du putte den væk ligesom i vores tilfælde, hvor bridgen ligger skjult under en kravlegård i stuen, for derfra kommunikerer den trådløst med Hue-pærerne. Dvs. når du på din iPhone, iPad eller Android-enhed tænder, skruer op, skifter farve eller slukker igen, ja så sender din enhed faktisk bare beskeden via Wifi til din bridge, som så styrer pærerne. Bridgen er altså Huesystemets hjerne.

Den gratis app som du henter til din telefon eller tablet kan dog meget mere end blot tænde, slukke og skifte farve. For det første kan du benytte de medfølgende presets, såsom “deep blue”, “sunrise”, “concentrate” osv. hvor Philips har givet nogle bud på farvesammensætninger til forskellige formål eller du kan lave dine egne presets hvor du så hurtigt kan skifte “scene” eller “fornemmelse” i dit rum.

Philips Hue er det første produkt i Living Smart TVs flerårige historie der får 100% topkarakter på én af de ting vi måler, nemlig “feel good”-værdien!

Man KAN også gøre en del flere og lidt mere avancerede ting, såsom lade HUE tænde automatisk når du kommer hjem. Det afgør Hue om du er ved at den kan registrere at din smartphone eks. kobler sig på dit trådløse wifi når du træder inden for døren. Du kan time det sådan at Hue er tænder og slukker på bestemte tidspunkter – det kan eks. være for at vækker dig om morgenen ved at fade op for sunrise-presettet fra kl. 7 eller random efter mørkets frembrud når du er på ferie for at signalere til tyveknægte at de ikke behøver vælge dit hus til indbrudet. Mange af de mere avancerede ting er noget vi har oplevet som spændende de første par dage men når nyhedens interesse falder lidt til ro, er det ganske enkelt lyset i sig selv, der har givet os værdien ved Hue.

Philips Hue Bloom

Ud over selve Hue pærerne, som jo kræver at du skruer dem i en eksisterende lampe, så har Philips også en lille lampe i HUE-serien ved navn Bloom.

Bloom er en lille rund lampe på størrelse med en halv liter mælk og den egner sig til at stå eks. i hjørner, på højttalere og lign. og lyse op af en væg.

Den har samme muligheder for farver som pærerne og forskellen er blot, at den dels købes i løs vægt til ca. 6-700 kr. og dels ikke kræver en eksisterende lampe.

LÆS OGSÅ: Philips nye Bloom og Lightstrip på IFA messen

Philips Hue Lightstrip

Lightstrip er den anden nyhed og udgør en ca. 2 meter lang LED lyskæde til HUEsystemet – men det er ikke lyskæde som dem du hænger rundt om juletræet men mere en bøjelig plastikstrimmel med LEDlys på.

Hvis du piller et plastiklag af bagsiden, fungerer Lightstrip som en rulle tape, som du let kan sætte den under bordkanten eller køkkenskabene som vi har gjort eller klistre det rundt om et spejl, bag på dine højttalere osv.

Ligesom Bloom, kobler Lightstrip sig bare på dit eksisterende HUEsetup og kan så tænde, slukke, skifte farve og lysstyrke sammen med resten af pærerne.

Philips Ambilight kan styre Hue

Philips har et andet lyssystem ved navn Ambilight som i mange år har siddet bag på nogle af Philips fladskærme, så når du ser TV, farves væggen bag ved dit fjernsyn i samme farver som det, du ser på skærmen.

Ambilight kan styre HUE, således at HUEpærerne også reagerer på det, du ser på din fladskærm. Dvs. når du ser X-factor og programmets store, røde logo toner frem på skærmen, ja så toner HUElysene sammen med Ambilight også over i røde nuancer.

På en måde er det ligesom surroundLYD, det her er bare surroundLYS for hele din stue skifter så farve rundt om dig og det er en virkelig speciel fornemmelse.

Det virker dog bedst på langsomme skift, såsom rolige film eller en fodboldkamp, der primært viser de grønne græsfarver. Ser du en koncert med vildt skiftende lys eller en actionfilm med masser af hurtige tjubang-scener, så fornemmer man en lille forsinkelse mellem farveskiftene på skærmen og samme skift på HUE lysene.

Philips HUE anmeldelse

Konklusionen om HUE og værdien af ideen i HUE træder for alvor frem når man – som vi gjorde i vores familie – virkelig bruger systemet i praktisk, daglig brug over nogle måneder.

Der findes en type produkter, som ….. ja …..  når du først kommer i gang med at bruge dem, så udvikler det sig bare og du køber mere og mere. Det er sådan mange har det med eks. Apple. Man skal “bare lige” have en iPhone – så bliver man bidt af det og køber en iPad …… og inden man ser sig om, har man købt for 50.000 kr. Apple computere, skærme osv.  Sådan er det med HUE, Sonos og lign. som vokser når man først forstår hvor godt det er.

Vi har personligt oplevet to ting her i huset:

 1. Vi har tændt vores Hue LANGT mere tid end vi tænder vores almindelige lys – simpelthen fordi farverne løfter stemningen i rummet – Hue bidrager simpelthen med stemning
 2. Man begynder at kikke på de eksisterende lamper og tænke “hmmmm hvorfor nøjes med en gammeldags pære der?” – eks. tænkte jeg så sent som her til morgen over, hvorfor vi har en traditionel juletræslyskæde rundt om spejlet i vores entre, når det nu kunne være en lækker Lightstrip og sådan bliver man bare ved

En rigtig positiv oplevelse har været at se hvordan hele familien UDEN BØVL – og det synes jeg er vigtig at fremhæve – uden bøvl kan finde ud af at bruge systemet. Min familie er nok meget typisk omkring gadgets – farmand synes det er skægt at nørde rundt, men i praksis gider hverken min kone eller børn at gøre det – det skal bare virke. Det må gerne være smart teknologi, men det skal bare virke uden at man skal pille og rode i tingene. Og sådan er Hue – min kone har brugt den uden spørgsmål siden dag 1 og min datter er helt pjattet med at lave sine egne presets med flotte farvesammensætninger, såsom da hun juleaften lavede et preset der matchede farverne på vores juletræ. Hue er et smart produkt, som er let at bruge for folk der ikke interesserer sig for selve teknologien.

Farverne er utrolig lækre – lyset er ganske enkelt bare behageligt og alle farverne er flotte og kraftige, hvis du vil.

Umiddelbart har jeg efter nogle måneders brug kun to ting, jeg synes kunne være bedre:

 1. [Opdatering: app’en er nu udvidet med en cloudløsning, så hvis du eller I logger ind med samme ID på flere enheder, har I adgang til de samme presets]
  FlerBRUGERstyring er ikke godt nok. Hvis min kone tænder Hue fra sin iPhone og jeg vil skrue ned for lysstyrken på min Androidtelefon, ja så VED min app ikke hvilket preset min kone har valgt og derfor bliver jeg nødt til at gætte og vælge det preset jeg tror HUN valgte og SÅ kan jeg skrue ned. Det bør laves fra Philips sådan at det er en ægte, synkroniseret cloudløsning, så det virker på tværs af alle enheder uden gætværk – i det mindste sådan at de ændringer man foretager i presets spejles ud på alle enheder så man ikke har én variant af sunrise på sin iPhone og en redigeret udgave på sin iPad
 2. [Opdatering: app’en er nu opdateres således at du får en form for multirums-styring via grupper af pærer, men det er stadig ikke optimalt og langt fra så effektivt som eks. Sonos]
  En anden ting er at fler-RUMSstyring er ikke muligt. Vi har Hue i stuen og i køkkenet men vi kan ikke styre det i grupper, uafhængigt af hinanden. Vi ville rigtig gerne have HUE på eks. vores hjemmekontor og badeværelse,men sålænge man har den her “alt eller intet” løsning og ikke kan tænde og slukke eks. badeværelset uafhængigt af stuen så får vi det ikke monteret i dé rum. Sonos har en glimrende løsning for lyd i forskellige rum og Philips kunne godt lære lidt af Sonos på det punkt.

Hvad koster HUE?

 • Startkittet koster med 3 pærer og 1 bridge ca. 1.500 kr.
 • Bloom koster ca. 700 kr.
 • Lightstrup koster ca. 700 kr.
 • Løse / enkelte pærer koster ca. 500 kr.

HUE kan primært købes hos Apples danske onlinebutik.
Summa summarum, så er HUE virkelig blevet et vigtigt produkt for vores familie – som nævnt tænder vi det meget mere og i længere tid af gangen, end vores almindelige lamper og da Philips skulle have det udlånte sæt tilbage efter vi var færdige med at teste, bestilte vi prompte et komplet sæt for egen regning.

Nåh – men det var det der spejl vi kom fra……. skulle jeg mon ikke lige få bestilt en lightstrip til dét?

 • Jacob Kirkegård

  Er selv meget glad for mit Hue, men begejstringen er dog blevet endnu større efter jailbreak af ios7. Med det er det nemlig muligt nemt at ændre på ens iPhone så lysene starter ved fx at holde home knappen nede. Var rigtig irriteret over at skulle ind i en app hver gang jeg ville tænde lyset og nu Siri ikke kan bruges til så meget her i dk er det jo en perfekt brug af knappen 🙂 http://idroid.us/cydia-tweak-huehuehue-1-2.html

 • Rolighed

  Jeg troede at I havde et LG fladskærms-TV i stuen. Det ser dog på videoen ud som om I har Ambilight kørende? Har I et Philips TV?

  • Vi har privat et 60″ LG fra 2010 i stuen men har i en periode testet Philips Ambilight TV sammen med HUE-systemet. Derfor har vi på dé her billeder det af Philips udlånte TV 🙂

   • Rolighed

    Øv! Jeg troede lige at der var kommet et slags add-on Ambilight fra Philips, som man kunne bruge på andre TV (eller en projector for den sags skyld). 🙂
    Siden jeg udskiftede mit gamle Philips LCD 37″ med et Samsung 50″ plasma har jeg savnet Ambilight. Jeg er næsten sikker på at det hedder Philips næste gang igen – alene pga. Ambilight!

   • Jeg har det præcis på samme måde – når man først har haft Ambilight, mangler det virkelig men det kommer vi også ind på i anmeldelsen af skærmen næste mandag 🙂

 • Pingback: Hjemmebiograf tema - anmeldelser af udstyr()

 • Allan Sørensen

  Hvordan ser det ud hvis man ikke ejer en adroid eller ios device?
  Jeg har fx en nokia lumia mobil? (windows phone 8)
  Skal man så låne en andoid/ios device af en ven og sætte HUE op med en officiel app, for så bag efter at kunne bruge 3parts app til windows phone? (kan ikke se nogen officiel app)
  Eller kan man fint købe et Hue starter kit og sætte det op fra bunden med en 3parts app hvis man som jeg har windows phone?

 • Jesper Pedersen

  Hej Kenneth, jeg kunne personligt godt tænke mig systemet, men er nok lidt afholdende aht. pærernes pris. Er du under din test stødt på hvordan garantien er med disse pærer? Med en pære til 500 kr. Vil det være rigtig surt hvis den ikke virker efter nogle måneder.
  Ps tak for nogle gode anmeldelser.

  Vh Jesper

 • Robin Roy Krigslund-Hansen

  Hej Kenneth,

  Vi deler din glæde over Philips Hue og har brugt det siden dag 1 – både startsættet og nu også 5 light strips.

  Det er altså muligt at gruppere pærerne per rum og dermed kontrollere dem i grupper. Det er også muligt at styre pærene enkeltvis, så jeg forstår ikke, at du kalder det for en alt-eller-intet-løsning?

  • Hej Robin

   Philips skrev ellers umiddelbart efter vores anmeldelse at de A ) var klar over begge tingene og B ) det var noget de arbejdede på at løse snart 🙂

   Du kender sikkert Sonos lydanlæg, ikke? Der kan man tænde og slukke eks. “køkken”, “stue” osv. og som jeg oplever det, kan man ikke gøre det i HUE med mindre man eks. laver ét preset der “tænder køkken, tænder stue” og derpå alle kombinationer af presets med “tænder køkken, slukker stue”, “slukker køkken, slukker stue” osv.

   Eller mener du vitterlig at man KAN (modsat hvad Philips svarede os) lave et preset der tænder og slukker køkkenet samtidig med stuen kan tændes og slukkes uafhængigt af dette med andre presets?

   • Robin Roy Krigslund-Hansen

    Hej Kenneth,

    Man kan da bare manuelt skrue ned for lampen i køkkenet eller gruppen af lamperne i stuen. Du har ret i, at det ikke kan laves som et preset, men det fungerer nu meget nemt manuelt. Vi bruger udelukkende Philips Hue manuelt, det virker ganske fint. Vi kontrollerer det fra iPads og iPhones – manuelt – så det gør ikke noget, at vi har forskellige presets på hver enhed, for vi bruger slet ikke presets til noget.

    Måske taler vi forbi hinanden her, men i videoen lød det som om, at man skulle styre alle lamper samtidigt, når du sagde en “alt-eller-ingenting-løsning”.

    Mange hilsener
    Robin

   • Helt enig – så moralen må være at jeg bare efterlyser en mere “Sonos-lignende” måde hvor man ikke behøver at gøre det helt så manuelt? 🙂

 • Kim Granly Hansen

  Hej Kenneth og Co.

  Jeg har selv fået 2 Hue pærer sammen med mit nye Philips TV. Det var en kampagne der kørte før jul.

  Jeg er vild med farvekvaliteten på pærerne. Der er dog 2 ting jeg ikke helt forstår. Hvordan sætter man skidtet til at starte automatisk f.eks. om morgenen? Jeg bruger iOS versionen af app’en, og jeg synes altså ikke at der er særligt intuitivt. Jeg er også sonos ejer og savner virkelig ligesom Kenneth at tingene flyder lidt lettere med HUE.

  En anden ting er at jeg synes at lamperne er lige langsomme nok til at følge med tv’et til at jeg kan have dem til at følge signalet på fjernsynet.

 • Stephen Sørensen

  Du skriver at efter opsætningen ligger hue-bridgen inde i stuen under en kravlegård. Betyder det at den kan undvære den direkte kabelforbindelse til routeren, når den er sat op? Min router har nemlig kun 4 kabelindgange, og de er i brug alle sammen 🙂

 • Pingback: Philips HUE lancerer ny fjernbetjening og en ny type LUX pærer | Living Smart TV()

 • Michael Thyregod Jensen

  hej, jeg har lige købt disse pærer virker nogenlunde.. jeg har dog problemer med at mit lys går ud 5 min efter jeg tænder dem, hvad er problemet