Pizzasten guide: din grill bager verdens bedste hjemmelavede pizza

23
54485
pizzasten 1258

Hvordan laver man pizza på en grill med pizzasten?

Sommeren står for døren og det begynder for alvor at blive sæson for at få tændt min Weber grill – og en af mine absolutte favoritter er at grille hjemmelavet pizza.

Da jeg selv gik i gang med min første Weber grill sidste år, greb det hurtigt om sig og inden jeg så mig om, havde jeg både en Weber Q300 gasgrill og en klassisk 57 cm Weber kulgrill med alt lige fra pizzasten over kyllingeholder til wok og små forme til pandekager – ak ja, man bliver jo bidt af det 🙂

I dag har jeg udvidet med også at have en såkaldt Kamadogrill, som er sådan en rigtig “hulemands”-grill i tyk keramik, som fyres op med gammeldags trækul – nam nam !

pizzasten 1259En af de ting jeg selv brugte mest tid på at finde, var dels en forklaring på hvordan man griller en pizza, hvorfor man skulle grille den frem for at bage den i ovnen og evt. også en god opskrift. Her er hvad jeg fandt ud af og har brugt med held lige siden !

Hvorfor bliver pizza bedre på grillen end i ovnen?

Det er faktisk et godt spørgsmål og selvom man kan lave riiiiigtig gode pizzaer i en almindelig ovn, så er der bare “noget” ved det, der smager bedre, når det er på grillen! Jeg har talt med en gammel bager, som har stor erfaring i eks. at bruge stenovne og det er jo lidt dén effekt man efterligner med en pizzasten på sin grill.

Fidusen er åbenbart at en grill (modsat hvad man skulle tro) bevarer mere af fugtigheden i pizzaen end hvis man bruger en traditionel varmluftsovn.

Hvis du har tålmodighed til at vente på kul, så giver det nok den bedste smag (jeg har aldrig smagt bedre pizza end på mine kamado-griller), men jeg føler mig stadig mere tryg ved bedre at kunne styre min gasgrill, så ind til videre bliver de fleste af vores pizzaer lavet på min Weber Q300 gasgrill fordi det er så let at styre men jeg bliver mere og mere modig i forhold til at bruge Kamadoen, men det er bare sværere at styre/justere undervejs.

pizzasten 1257Skal man købe en pizzasten og hvilken sten er den bedste?

Ja, det synes jeg bestemt man skal – og jeg har meget blandede oplevelser med dem.

Først købte jeg en billig en i Bilka, der mest af alt mindede og en stor tagsten i ler – men den gav overhovedet ikke den rigtige effekt.

Så købte jeg en “dyr” Weber pizzasten i Bauhaus og brugte den 3-4 gange inden den sprang (bogstaveligt talt eksploderede mellem hænderne på mig) og kunne forstå på Weber, at de havde fået et dårligt parti, så de byttede den bare med det samme, uden bøvl.

Fordelen ved den originale Weber pizzasten er at den er glat og let at rengøre og fås både i aflang, hvilket er sk… smart til Q300 grillen, ikke mindst fordi vi ofte snyder og køber de færdige pizzadej ruller.

I mellemtiden havde jeg dog nået at købe en hjemmelavet pizzasten af en privat fyr, der laver dem selv af sådan noget man også isolerer pejse og brændeovne med.

Tror jeg gav omkring 200 kr. og den er var egentlig god i starten – meget lettere og dermed mere til at håndtere end den originale Weber pizzasten men rigtig, rigtig god men efter et par måneder begyndte overfladen at smuldre og det er altså ulækkert, for det bages så fast i pizzaen og pejseindsats smager ikke godt !

I dag bruger jeg en pizzasten, som fulgte med min Kamadogrill og jeg synes mest af alt bare den ligner en tung terracotta-lignende teglsten. Den virker fantastisk men det er min erfaring, at der ikke er så stor forskel på dem mere, som der har været og alle pizzasten er bedre end ingen pizzasten 🙂

Årsagen til at man i det hele tager bruger en pizzasten, om det så er en original Weber eller ej, er at varmen formidles til pizzaen på en anden måde, end over direkte eller indirekte varme fra gassen eller kullene. Stenen opsuger varmen og forsinker den men samtidig koncentrerer en pizzasten også varmen på bunden af pizzaen, som bliver meget mere sprød.

pizzasten 1256Kan man bage på en pizzasten?

Personligt synes jeg at det er helt fantastisk at bage eks. flutes eller boller på en pizzasten – det er lettere at styre, de bliver ikke så let brankede eller forbrændte og så får de den der herlige, sprøde overflade! Jeg tror egentlig det er lidt den samme effekt man forbinder med gammeldags stenovne.

En ekstra “bivirkning” af de positive er, at man kan servere pizzaen på bordet PÅ selve stenen, så den bliver holdt lun. Pas bare godt på, hvis der er små hænder ved bordet, for stenen kan være meget varm LÆNGE efter – så sæt evt. også stenen på et viskestykke, for at undgå direkte kontakt med dit bord.

Da stenene kan være “spændte” ligesom eks. en bilrude, så synes jeg du skal undgå eks. at trykke på den med et pizzahjul, du ved, sådan en pizzaskærer, for så beder du næsten om at stenen siger “BAAANG!” og flækker 🙂

  • Pingback: Papegøje Repeater PMR 446 | Long Range Two Way Radios()

  • Pingback: Gasgrill eller kulgril | hvilken slags grill er bedst?()

  • Pingback: Weber Grill | Top 10 tilbehør til din Webergrill()

  • alex

    Hej,noget af det der gør pizza og bagning bedre på grillen ,end i ovnen,er den højere luftfugtighed der er i en grill -)

  • Pingback: Mobil Weber grill | sådan griller du på sommerens familieudflugter()

  • bleze

    Fordelen ved en sten er også at den suger fugten ud af dejen – præcis som en rigtig stenovn. Noget en bradepande ikke kan gøre 😉 Jeg bruger mine sten både i ovenen og på grillen. Det er vigtigt at man ikke går og løfter på låget for at se hvordan det går. Løft forsigtigt på låget efter ca 12 min og kig ind under det. Normalt skal en pizza have 10-15 min. Grunden til at det går hurtigere på et pizzeria er at deres ovne er varmere.

    • Jan Benzon

      En 3-400 grader varm sten suger naturligvis ikke fugt. Er du i tvivl så prøv næste gang at hælde et par dråber vand på.

  • Kenneth WedMore Lund

    Nåh det vidste jeg ikke – altså at stenen også har dén effekt.

    Jeg troede egentlig bare at den samlede varmen på en bestemt måde, som egnede sig godt til bagning.

    Vil det sige at du lægger pizzaen direkte på stenen? Jeg plejer at lægge bagepapir mellem?!

  • Bleze

    Ja for den da 🙂 stenen bliver grim men sådan skal det være

  • Bjørn

    Jeg har en almindelig 57 cm weber og en weber pizzasten, men jeg er i tvivl om pizzastenen kan tåle at blive lagt på en varm grill.
    Der står i den meget korte vejledning at man lægger den på grillen straks efter optænding. Nu plejer jeg at tænde op med en grillstarter og først hælde kullene på grillen når de er helt glødende alle sammen. Men kan stenen tåle varmechokket ved at blive lagt over de glødende kul? Eller skal man tænde op på gammeldags maner og lægge stenen på med det samme? Jeg tænker bare at der kommer for lidt luft til kullene hvis man lukker af med stenen over dem?

    • Hej Bjørn – godt med et grillindlæg her midt i kulden 😀

      Pizzasten kan desværre flække ved pludselig opvarmning eller nedkøling. Materialet skal have lidt tid til at udvide sig og trække sig sammen ved temperaturskift.

      Jeg lægger altid mine pizzasten på grillen ved lav varme men da jeg bruger gasgrill (q300) er det også lettere sagt end gjort med kul 🙂

  • bleze

    Weber stenene revner for et godt ord men det betyder mindre i praksis andet det er grimt og irriterende specielt hvis den knækker i flere stykker. Helt sikkert hurtig opvarming eller afkøling kan hjælpe med til denne faktor. De første af rigtig sten var slemme til det.
    Jeg har købt andre sten i pris range 50-300 kr og de er ikke revnet hverken i ovn eller på grill. Til disse har jeg også fået træ spartler med som jeg mener er et must at have. Jeg har 2 stk hvilket gør det let at få pizza af og over på stenen uden at fyldet ryger ud over det hele.

  • Bjørn

    Tak for de meget hurtige svar
    /Bjørn

  • Lone

    Hvor holder denne “Fred” til henne? Jeg søger en Pizza-sten – og bor i Aalborg ;o)

    Hilsen
    Lone

  • thomashm

    eller Fredstone

    • Den anbefalede jeg også sidste år men må desværre se i øjnene, at det ikke er noget jeg kan anbefale i dag. Vi har flere af dem i forkellige størrelser og overfladen smuldrer og sidder fast i bunden af pizzaerne – da de er lavet af noget der minder om sammenpresset sand eller smulder af en art, er det ikke særlig lækkert at få i munden. Ideen var ellers god (og jeg omtalte dem også i Living Smart TV) og prisen var lav, men herfra bliver det et “nej tak!” efter at have brugt dem.

  • Den anbefalede jeg også sidste år men må desværre se i øjnene, at det ikke er noget jeg kan anbefale i dag. Vi har flere af dem i forkellige størrelser og overfladen smuldrer og sidder fast i bunden af pizzaerne – da de er lavet af noget der minder om sammenpresset sand eller smulder af en art, er det ikke særlig lækkert at få i munden. Ideen var ellers god (og jeg omtalte dem også i Living Smart TV) og prisen var lav, men herfra bliver det et “nej tak!” efter at have brugt dem.

  • Pingback: Hvad er en kamado grill og hvorfor er en kamadogrill så god?()

  • Søren Mosel

    Hej. Jeg bruger denne sten til at “Grille” pizza på min webergrill. http://www.pizzasten.dk/?page_id=68 . Den er fantastisk til at akkumulere varme, Den vejer 7.5 kg så det er en tung fætter.

  • Flemming Bakkensen

    Jeg er selv gået over til bageplade af 8mm skibsstål istedet for sten. Da stål er endnu bedre til at holde på varmen, og må sige at jeg ikke skifter tilbage igen.

    Ideen er på ingen måde min egen, og kommer fra denne artikel

    http://www.kvalimad.dk/artikler/broedbagning-teknik-og-metoder/bagesten-og-pizzasten?show_comments:int=1

  • John

    Jeg har et andet spørgsmål rengøring af en kamado grill. På en kuglegrill bruger man en dryp bakke når man griller, hvad gør man på en kamado grill ??? Hva med rengøring af sådan en grill ? En kylling , en time , masser af fedt ned i kul og på keramikken . Bliver det bare brændt af ?? Mvh John

    • Hej John – godt spørgsmål!

      Først tænkte jeg “hmmmm det har jeg aldrig tænkt over” hvilket jo må betyde at det ikke er et problem. Jeg HAR faktisk ikke skænket det en tanke før du spurgte 🙂

      Dernæst tænkte jeg “så hvor ER fedtet???”…..

      Første tanke var at det falder ned og bliver absorberet af kullene men så burde asken vel være fedtet og det er den ikke.

      Mit gæt er derfor at kullene er så varme at fedtet fordamper når det rammer dem – lyder som som en rimelig forklaring?

      Jeg har to kamadoer og de er brugt RIGTIG meget. De er fuldstændig knastørre inden i og har ingen tegn på fedt. Til gengæld bliver min Q300 hurtigt fedtet efter brug (både på låg og i bunden) …….