Sådan tager man skærmprint på en Mac computer

0
18816

Hvordan tager jeg et screenprint på min Mac?

Har netop fået spørgsmålet og da det er en af gengangerne, tænkte jeg at jeg lige ville skrive om det her.

Mange spørger til hvilken app eller hvilket program man skal installere for at kunne tage en “bid” af skærmen i OSx – se her:

Sådan laver jeg skærmprint på Apple OSX:

Det med at spørge til hvilket program, man skal installere, kommer sig nok af den “manglende” knap: PRINT

På PC-tastaturer, er man vant til bare at kunne trykke PRINT knappen og vupti, så tager den et skærmprint.

Netop denne tast findes ikke på Apples tastaturer og jeg tror heller ikke funktionen virker, hvis du har eks. et PC tastature fra Logitech, Microsoft og lign. (nogen kan måske af- eller bekræfte det?)

Til gengæld findes der sikker mange stykker software, der på forskellig vis kan lave screenprints, men hvis det bare er helt almindelige skærmkopier, du vil have, så er funktionen indbygget i OSx, altså Apples “windows”:

 1. Hvis du samtidigt trykker SHIFT CMD 4 tasterne, kommer der et lille sigtekorn, som du med musen (og bare slip tasterne nu) kan trække uden om det, du vil have skærmprint af
 2. Du kan også vælge SHIFT CMD 3 for at tage et skærmprint af hele skærmen, men efterhånden som vi alle får større og større skærme/opløsninger, bliver det mere og mere irrelevant at tage screenprint af HELE skærmens område – derfor bruger jeg selv i 99% af tilfældene #1, hvor jeg bare klipper den ønskede del ud

Når du gør det, vil du få skærmprintet lagt ud som en lille fil på dit “skrivebord” og så kan du smide den på Facebook, sætte den ind i Word / Pages eller hvad du nu planlagde at gøre med den.

 • Morten Fjord Stengaard

  Aj, det har jeg ledt længe efter!! Super. Tak for info!

 • Johnny Poulsen

  Hvis man desuden trykker space ned lige efter at man har fået sigtekornet frem med CMD SHIFT 3, så ændres cursoren til et kamera som man kan holder over det vindue som man vil lave et skærmprint af.

 • Ronni Jensen

  Verdens klasse

  takke & bukker ;o)

 • Niels Granlie

  Som du skriver kan man bruge det indbyggede program til at tage screenshots. Hvis man gerne vil have lagt billedet op på nettet kan jeg varmt anbefale programmet TinyGrab. Det gør præcis det samme, men det smarte er, at det i samme omgang som man tager billedet uploader det til nettet så man i løbet af nul komma fem kan sende et link til en bekendt over for eksempel MSN. Hvis man vil kan man give 10 pund for den fulde version. Med denne version kan man uploade sine screenshots til sin egen FTP server.

 • Kenneth WedMore Lund

  Det er da utroligt: http://www.fjordstengaard.dk/index.php/2010/07/23/printscreen-pa-imac/

  Bare tyvstjålet herinde fra – ordret kopieret – er det takken for at skrive en masse gode råd 🙁

 • Johnny Poulsen

  Ikke engang en kreditering. Gooo Copyright HAMMER!!

 • Johnny Poulsen

  Ser desuden ud til at billedet er “stjålet” her fra http://www.co-bw.com/Mac_OS_Keyboard_Shortcuts.htm

 • Nogen der ved om man kan sætte den folder screenshot’et gemmes i et eller andet sted…?

 • Johnny Poulsen

  @Normann P. Nielsen

  Der findes et Terminal tricks
  http://www.macosxhints.com/article.php?story=20050824073301844

 • Tak for det, jeg var lige på vej ud af døren, så jeg gad ikke lige google efter det 🙂 Det vil jeg straks vende mig til at bruge, jeg har ellers brugt grab, men været banan-irriteret over at den ikke kan gemme i jpg, men kun i tiff.

 • Morten Fjord Stengaard

  Kenneth – jeg beklager meget hvis det sårer dig at se dit skrevne gentaget. Jeg havde ikke troet at det var et problem – dette er ikke et betalingssite – og derfor alligevel offentlig tilgængelig for alle. Sådan så jeg på det, men ser nu at det anfægtes, hvilket jeg tager til mig. Jeg beklager meget, og skal undlade dette fremover. Det samme gælder det valgte billede, som blot er googlet – aner ikke hvor det hører hjemme – jo, internettet.
  Undskyld her fra!

  • Kenneth WedMore Lund

   Hej Morten

   Jeg tror du lægger to og to forkert sammen – at det ikke er et betalingssite, gør ikke at du må kopiere fra sitet. Det er ikke noget jeg bestemmer – sådan er loven om ophavsret.

   Havde du bare skrevet “se hvad jeg fandt på Kenneths site – her er et link” så havde jeg nok heller ikke mulet over det, selvom det iflg. copyright-lovgivningen stadigvæk ikke ville være lovligt. 🙂

 • kongemoder

  Jeg har ledt lidt,og har fundet dette link hvor bl.a tastaturgenvejene kan ses 🙂
  God hjælp når man ikke er så dreven en bruger af Mac ( endnu)

  http://www.humac.dk/nyheder/nyttige-links-til-din-mac/

 • Morten Fjord Stengaard

  Kenneth – igen – jeg har forstået det (kan godt lægge 2 tal sammen :)), men havde blot ikke tanke for det i situationen. Beklager fortsat.

  • Kenneth WedMore Lund

   Ingen problem 🙂

 • Hans Pedersen

  Hej
  Først og fremmest Kenneth: fed side, fandt dig via podcast på ATV.
  vedr. skærmprint findes der en fed gratis widget som hedder Screenshot Plus – findes her: http://www.apple.com/downloads/dashboard/business/screenshotplus.html