Sonos Play 5 anmeldelse – er den største og dyreste Play-højttaler også den bedste?

2
12813

Sono Play 5 (oprindeligt kaldet S5) er den første, største og dyreste af de almindelige streaminghøjttalere fra Sonos – men er den også det bedste eller trykker alderen lidt?

Sonos Play 5 design og teknik

Play 5 er fysisk den største af de 3 højttalere i den, kan man sige, almindelige del af Sonos’ produktudvalg. Den har også flest højttalerenheder inden i samt flest “muskler” i form af den bedste aktive forstærker af de tre.

Hertil kommer at den har et input der via et stik i højttaleren gør det muligt for dig at sætte andre lydkilder til (eks. et lydkabel fra din iPad direkte over i) så du kan afspille på denne måske lidt “oldschool” men meget brugervenlige måde, uden så mange fiksfakserier som streaming KAN være.

Sonos Play 5 lydkvalitet

Når man står i en butik og lytter på skift til eks. Play 1, Play 3 og Play 5, kan man høre to ting:

 1. Lyden i Play 5 “fylder” mere – det skyldes ikke mindst at den fysisk er størst
 2. Den lyder mere neutralt og “bare” godt, hvor de andre, specielt Play 1, egner sig specielt godt til nogle musikgenrer

Personligt har jeg været med på “rejsen” med Sonos fra 2005 og til i dag og jeg oplever at lyden har udviklet sig, er blevet mere finpudset men også – på godt og ondt – lidt mere “fastfood” agtig. Kan du li’ pop, moderne musik med noget fut i, så vil du elske Play 1 som har en mere “festlig” lyd men er du mere til andre musikstile, kan Play 5 måske lyde mere “ægte”.

sonos play 5 anmeldelse
Sonos Play 5 anmeldelse – er den største og dyreste Play-højttaler også den bedste?

 

Betjening af Play 5

Sonos Play 5 kan betjenes på to måder:

 1. Du kan fjernbetjene den enten med en app på din smartphone, tablet eller computer eller, naturligvis, Sonos egen fjernbetjening
 2. Du kan også starte og stoppe musikken samt skrue op og ned for lydstyrken på knapperne i toppen af højttaleren til hurtig betjening

Montering og placering

Play 5 fylder rimelig meget…… vel i omegnen af 3 stk. Play 1 ved siden af hinanden. Derfor tager den typisk pladsen op i hjørner, hvor den kan “runde” det af. Mange vil nok synes at den er noget af en klods at hænge på væggen hvor den både er for tung og for stor til at det vil være den mest oplagte løsning.

Hvad bruger man Sonos Play 5 til?

Play 5 er til de største rum i huset. Altså, du kan sagtens have en Play 5 på dit badeværelse, som vi har, ligesom du også kan købe en 4hjulstrækker, selvom du aldrig forlader vejen 🙂

På grund af størrelsen og lydkvaliteten er det nok Play 5, som kommer tættest på at være lyttevenlige hifi-højttalere, som man sætter sig rigtigt foran i stereo-positionen med et glas rødvin (og Living Smart TV på YouTube) men hvis man ER til dén type lytning, tror jeg man vil savne noget i lyden.

Play 5 er bestemt ikke dårlig, men det ER ikke en hifi-højttaler i gængs forstand. Det er en let og brugervenlig måde at fylde huset med okay lyd på men man besvimer ikke af glæde over lyden (hvilket jeg – og mange andre – heller ikke savner).

Sonos Airplay

Play 5 har som den eneste Sonoshøjttaler mulighed for at spille vha. Apple Airplay. Den har nemlig en lille lydindgang bag på som gør det muligt at sætte et lydkabel fra en Apple Airport Express i og på den måde kan højttaleren så selv tænde når du begynder at afspille musik eks. på din iPhone og vælger at det skal ud via Airplay.

Ekstra ethernetstik

En anden bonus ved Play 5, som hverken Play 1 eller Play 3 har, er dobbelt ethernetstik bagpå. De betyder at du kan bruge den til at give netsignal til de enheder, der ikke er trådløse.

I vores soveværelse har vi eks. en medieafspiller, som ikke har wifi – den kan så bruge alligevel fordi Sonos Play 5 kan modtage signalet trådløst og give det videre med ethernetkabel til medieafspilleren.

Fordele og ulemper ved Play 5

 • Fordelene er at den kan spille boligens største rum op og så lyder den mægtig godt hvis man sætter to sammen til stereo. Den er skræddersyet til stue og køkken.
 • Ulemperne er at måske mangler at blive justeret i pris. Den koster det samme som 2 stk. Play 1 og jeg ville personligt til enhver tid vælge 2 Play 1 frem for 1 Play 5.

Sonos Play 5 anmeldelse

Play 5 er den af Sonos almindelige serie af højttalere, som er mest “all round” fordi den kan spille stort set hvilket som helst GENRE musik og den kan spille stort set alle dine rum i huset op.

Til gengæld begynder alderen at trykke lidt for den er stadig prissat sådan at den giver mindre for pengene end eks. Play 1. En prisjustering ville gøre Play 5 mere attraktiv for de fleste for som det er nu, er det for “bekvemt” for dankortet at vælge Play 1 mens ørerne ville få mere ud af et sæt traditionelle højttalere.

Den eneste rigtige fordel Play 5 har, er dens mulighed for at bruge eksterne lydkilder og dermed eks. Airplay.

 • Christian Hoelgaard

  Play 5 er fin nok. Men hvis du gerne vil høre musik i ordentlig kvalitet, skal du overveje at købe en Connect:Amp og et par (gode!) højttalere i stedet.

  Selv med 2 små reolhøjttalere er lyden klasser bedre end Play 5 – og det til kun lidt mere end Play 5 koster – og til mindre end et stereosæt af 2 stk Play 5.

  Har selv prøvet Play 5 hjemme. Og den drukner så snart den bliver sat på prøve med meget fyldig musik eller bare høj volumen.

  Og nej – jeg arbejder ikke i Hi-Fi Klubben… 😉

 • Pingback: Sonos anmeldelse - test og sammenligning af Play 1, Play 3 og Play 5()