Stor test af 5 fitnessarmbånd på vej efter 30 dages praktisk brug i hverdagen

2
16010

Her ses jeg med en Withings Pulse fitnesstracker og et Jawbone UP24 på den anden. Her ses jeg med en Withings Pulse fitnesstracker og et Jawbone UP24 fitnessarmbånd på den anden. Det er to MARKANT forskellige bud på løsning af samme behov![/caption]

Fitnessarmbånd test

Vi har en rigtig spændende miniserie på vej her efter sommerferien med de såkaldte fitnessarmbånd.

Med i feltet er Jawbone UP24, Withings Pulse, FitBit Flex og Polar Loop og i dag tager vi hul på den sidste omgang med Garmin Vivofit.

Alle 5 armbånd har jeg personligt haft på samtidig i knapt en måned og har indsamlet flere personlige erfaringer end de har indsamlet data – nej, spøg til side, men jeg har virkelig fået mange erfaringer med dem, som man på ingen måde ville kunne læse sig til.

Eller – det er jo så det I kommer til at kunne, for alle de erfaringer bliver nemlig til den lille serie med både udsendelser og artikler,  dels om de 4 armbånd og dels om konceptet i det hele taget.

I starten er det sjovt at tracke alt muligt men så kommer behovet for at kunne BRUGE det til noget!

Jeg har sideløbende haft forskellige armbånd monteret på både min kone og datter og kan se nogle fælles træk: I starten er det meget sjovt at tracke alt muligt men så oplever jeg at man kommer til en skillevej. Enten sætter man pris på de data, armbåndene indsamler (og fortsætter med at bruge dem) eller også bliver det lidt sådan en “hmmm”-oplevelse hvor man måske bare ikke oplever at have brug for dem.

Faktisk oplever jeg at den største fordel ved trackerne også bliver deres ulempe: de indsamler rigtig mange data men derpå har de i forskellig grad svært ved at få os til at BRUGE disse data til noget. Hvad vil du eks. rent faktisk bruge en viden om hvor mange skridt du tager hver dag til? Rationelt set vil mange svare “til at se om jeg går nok” og ja, det kan være et bud, men REAGERER vi rent faktisk så efter det eller bruger vi det blot til at KONSTATERE status? Du kan også tage punktet om søvnmåling – jeg har stadig til gode at opleve en ændring af min søvn, bare fordi jeg tracker den med et armbånd.

Er fitnessarmbånd mon en teknologi der stadig leder efter et behov at løse?

Selvom de 4 armbånd PÅ PAPIRET gør stort set det samme, så er de faktisk meget forskellige i brug og hvis du forventer at vi peger én bestemt af dem ud som den bedste / vinder, så bliver du skuffet. Jawbone UP24 vinder på nogle punkter, Polar Loop vinder på andre. Withings Pulse har nogle fordele mens FitBit Flex har nogle andre.

En ting mange forbrugere formentlig slet ikke vil tænke over, er at indgangsvinklen fra producenterne er vildt forskellige. Polar Loop og Garmin Vivofit er lavet af producenter indenfor TRÆNINGSudstyr. Jawbone og Withings er lavet af producenter inden for TEKNOLOGI. Det giver markant forskellige filosofier i produkterne og der er ingen tvivl om at nogle af armbåndene virker mere som seriøse bud til sport mens andre virker mere legetøjsagtige……… men netop det sidste (som man også kalder gamification) er netop motiverende for de af os, der måske ikke ligefrem er sportsfolk.

Udbyttet afhænger efter min oplevelse rigtig meget af den software, der er med – og her er den måske største forskel. Jawbone UP24 er et moderne fitnessarmbånd, sjov at bruge og kan en “milliard” ting. Omvendt er Polar Loop et mere oldschool fitnessarmbånd – den er grænsende til kedelige men funktionel og mangler alt det “eyecandy”,  Jawbone har ……. men den løser opgaven virkelig godt.

Hertil kommer alt det tekniske fnidder du skal være opmærksom på – alt kører på iPhone mens nogle ikke fungerer med eks. Android-telefoner (konkret eksempel: Jawbone UP24 virker ikke med LG G3). Nogle bruger specielle pulsmålere der kun fungerer med det konkrete armbånd mens andre virker med standard bluetooth-pulsmålere.

Det helt store problem med fitnessarmbånd – og måske feststopperen for mit vedkommende – er at de er unøjagtige og man har ikke indtryk af hvor meget. I går gik jeg en tur med alle fire armbånd på armen og antal skridt blev målt af alle men resultatet svingede fra 8.000 til 12.000 skridt. Min vurderede kalorieforbrænding var mere end dobbelt så høj på den “bedste” i forhold til den “dårligste” måling. Hertil kommer indbyggede “fejl” som at de ikke måler en gåtur med barnevogn eller en cykletur fordi dine arme ikke bevæger sig men til gengæld tror de at du har løbet 2 kilometer fordi du har børstet tænder …..

Omvendt giver de en virkelig god mulighed for at fokusere på dit helbred og som sagt købte vi ét af armbåndene til alle i familien, voksne som børn, og det har givet et utrolig spark bag i – personligt har jeg tabt 5 kilo på få uger alene fordi jeg begyndte at tracke min kost som er en af sidefunktionerne i flere af armbåndene. Her egner specielt 2 af armbåndene sig fordi de skaber et helt “økosystem” og arbejder sammen med andre apps (såsom løbe-app’en RunKeeper osv.) hvor andre desværre mere blot lever i sin egen verden.

Alle disse personlige erfaringer om fordele og ulemper bliver nogle af de første produktioner vi går i gang med i første uge af august, når vi er tilbage fra ferie. Forvent at de udkommer hen over august / starten af september her på kanalen 🙂

  • Det lyder super spændende med den her test! 🙂 Er testen at finde et sted, eller er I ikke færdige med den endnu? Jeg synes ikke umiddelbart jeg kan finde den her eller på YouTube 🙂

    • Testen er lavet med produkter vi har lånt hos Komplett.dk og de har programsat det i uge 44 🙂