Trådløse headsets – fordele og ulemper

0
1715

Det helt store i 2014 og nu også 2015 er trådløse headsets. Men hvad er egentig fakta og hvad er myter, når vi snakker om hovedtelefoner tilsluttet med bluetooth? Lad os dykke ned i det her.

Lad os starte med at kigge på det positive – den åbenlyse, største fordel er selvfølgelig, at headsettet er trådløst. Det giver dig en masse frihed og er helt ideelt til sport og idræt, hvor et kabel ofte gør musiklytningen til et større problem end det burde være.
Med et trådløst headset har du den fordel, at du bare kan tage headsettet på, og så lægge din smartphone eller medieafspiller et helt andet sted i rummet – specielt hvis du træner i et fitnesscenter er dette fedt, så du ikke har en telefon der slasker i lommen og ledninger der kommer i vejen, hvis du eksempelvis løber på løbebånd.

En myte vi lige skal have punkteret er lydkvaliteten – efter bluetooth 4 er lydkvaliteten på bluetooth headsets rigtig god, og kun de mest audiophile kan høre forskel på trådløse headsets og headset med ledning.

Men ulemperne er der flere af, og afhængig af hvem du er og hvad du kan tolerere. For der er ting, der skal tolereres.

Først og fremmest kræver de trådløse headsets jo batteri – normalt får et headset strømmen via jackstikket, men med trådløse headsets er det genopladelige batterier, der driver hovedtelefonerne. Ved de større headsets er det nogle gange batterier du kan tage ud og skifte, hvor det i de mindste hovedtelefoner såsom in-ears bliver opladet med et mikro-usb kabel.

At høre musik tager dog ikke så meget strøm, og de fleste trådløse headsets i dag kan fylde dit hoved med musik i en god rum tid før de går død. Jeg selv har testet Jaybird Bluebuds X og Plantronics Backbeat GO, hvor førstnævnte, der er simple in-ears holder strøm i ca. 8 timer og sidstnævnte, der er et stort og traditionelt headset holder strøm i ca. 24 timer på én opladning. Det burde være nok tid før du ser en stikkontakt igen.

På et trådløst headset er du ikke garanteret en mikrofon, som du er vant til på typiske smartphone-headsets hvor der er remote og mikrofon på ledningen. Dog er der i dag mange trådløse headsets der har mikrofon og remote på selve øre-koppen eller lignende, og selv på in-ears såsom Jaybird Bluebuds X er der mikrofon og remote.

Afhængig af hvilket headset du vælger, kan de også være noget tungere i forhold til traditionelle headsets – batteriet tilføjer vægt, men det er mere udpræget ved nogle end ved andre.

Og som en sidste bemærkning: når du er på udkig efter et bluetooth headset, så skal du sikrer dig, at den har bluetooth 4, der er meget mere stabilt, hurtigere – det vil sige at der er mindre forsinkelse – og mere strømbesparende end tidligere versioner af bluetooth. Skal du game med headsettet er det endnu vigtigere, at du går op i, om der er forsinkelse – også omtalt som delay – på headsettet. Det eneste headset jeg har prøvet, som jeg vil anbefale til gaming, er Steelseries H – det headset har jeg lavet en seperat anmeldelse af.

Som nævnt er der et par ting omkring trådløse headsets du skal tolere – de kan løbe tør for strøm, de kan være lidt tungere og ikke mindst så er de ofte noget dyrere end headsets med ledning for at få den samme lydkvalitet.

Screen Shot 2015-01-15 at 15.46.58