Chromebook i Danmark – se første erfaringer med ChromeOS

10
3317

chromebook
Samsungs Chromebook er super fed, selvom den lidt for meget ligner en anden computer.

Se unboxingen af Chromebook ovenover og læs herunder mine første tanker om Chrome som styresystem

Chromebook unboxing

Det er alt afgørende i dag, at vi kan tilgå alle vores filer, dokumenter, mails og lignende uanset hvilken enhed vi vælger at benytte, og hvilket mærke denne enhed er
Derfor skulle man jo tro, at en computer, der egentlig kun er en browser, ikke kan opfylde dette ønske. Hvordan skal jeg dog tilgå mine filer, tilgå tekstbehandling og høre Spotify!?

Well – vi lever i 2013. Og de fleste softwareudviklere har fundet ud af, at vi tilgår det indhold vi ønsker på nye måder – vi benytter primært en browser på computeren og en app på telefonen. Og det gør vi fra en Windows eller Apple computer og det gør vi fra en Android eller iOS telefon. Alene af denne grund er softwareudviklere forberedt på, at vi altså ikke længere tilgår indhold ene og alene i IE 6.

Så hvad betyder det for os den dag i dag? Tænk over, hvordan dine vaner har ændret sig. Mine har i hvert fald – for 6 år siden tilgik jeg det meste, jeg havde brug for, via et program på min computer. Jeg havde ikke en smartphone, så min stationære computer var faktisk det eneste sted, jeg var online. For bare 6 år siden!? I dag er jeg jo tilgængelig på mit smartwatch (Pebble), min smartphone (LG G2), min tablet (Nexus 7) min bærbare computer (Ubuntu), og min stationære computer (Windows).

Se bare, hvor mange platforme jeg er på – og hvor mange platforme softwareudviklere skal understøtte.

Dette har ændret mine vaner til, at jeg i dag primært vælger services ud fra, hvad der understøttes overalt – jeg benytter stort set ikke en service, hvis jeg ikke kan tilgå den på Ubuntu eller Android. Og sådan er der mange, der har det – det har fostret Google Chrome Apps!

Chrome Apps!?

Min første tanke om dette var både “åh nej, ikke endnu en platform” og “har vi ikke allerede det?” – begge dele kan vi svare ja til. Jo, vi havde allerede Chrome Apps, men vi havde det ikke som native apps der kan tilgås udenfor browseren – det er dét, vi har nu. Og ja, det er endnu en platform – en platform, der vil blive understøttet overalt.

Ideen er nemlig, at softwareudviklere laver én app, de så tilpasser i forskellige skærmversioner så de kører som de skal uanset hvilken skærmstørrelse du tilgår appen fra (mobil, tablet, 13″, 27″ osv). Disse apps vil så kunne køre på alle platforme, Google understøtter med Chrome Apps frameworket, hvilket de lige nu er på både Windows, Mac og Linux, og i 2014 er planen at de vil understøtte iOS og Android. Fan-f******-tastisk!

Dette betyder, at der i fremtiden vil være en app store for ALLE platforme. Woop. Ikke mere “det kan jeg ikke på Mac” og “den app er ikke til Android” – alt understøttet, alle steder.

Og dette ser vi som sagt allerede i dag på computere – efterhånden benytter jeg Chrome Apps til alt. Jeg kan ikke komme i tanke om noget, jeg ikke kan, blot jeg benytter Chrome browseren på en computer, om den så hedder Mac, Windows eller Ubuntu. Det skal siges, at jeg er heavy-user og benytter elektronik hvert minut af min dag – og jeg har behov for at udføre mere komplekse opgaver end hr. og fru Danmark vil benytte deres computer til. Jeg skal kunne skrive artikler til sitet her, samt scripts og storyboards til mere omfattende udsendelser og ellers blot have tekstbehandling til husbehov – det har jeg med Google Docs. Jeg skal kunne redigere billeder, smide grafik på og ændre i belysningen til artikler og covers på Youtube samt selvfølgelig til husbehov – det har jeg fuld funktionalitet til i appen Pixlr. Jeg betaler for Spotify Premium – det kan jeg tilgå via en html5 app i browseren. Alt, jeg stort set behøver, er i skyen og fungerer i en Chrome Browser.

Bortset fra…

Der er jo altid et men. Vi må bare erkende, at Chrome er begrænset og ikke giver dig den funktionalitet en “rigtig” computer gør. Mine to store drawbacks ved Chromebooks er, at jeg har behov for at kunne redigere video samt jeg vil gerne spille letvægts-spil såsom League of Legends og lignende. Det kan jeg ikke på nogen måde her – der findes godt nok et par apps til videoredigering, men dem synes jeg slet ikke er en værdig spiller mod Adobe Premiere sådan som Pixlr er det mod Adobe Photoshop.

Afsluttende tanker

Der er ingen tvivl om at jeg sagtens kunne forestille mig Chrome være en fantastisk computer til let surfing – lidt som vi bruger en tablet – men samtidig har den et tastatur og muligheden for at fungere som en rigtig computer, hvilket gør den ideel til skoler. Hvis skoler slap sit jerngreb om Office for faktisk at benytte en standard, der er gratis og fuld funktionel ville de ikke blot spare penge på licenser til Office (som de skal tilbyde eleverne), men også en masse undervisning i at bruge programmerne da jeg er af den holdning, at Docs er MEGET mere lige til, selvom man dog mister en anelse af mulighederne for formattering.

Alene det, at man kan tænde en hvilken som helst Chromebook op, indtaste sit password og så er du logget ind med adgang til alle dine dokumenter, bogmærker osv, er ideel for et hurtigt workflow i virksomheder samt perfekt til skoler, hvor elever jo ofte – i hvert fald i mindre klasser – ikke selv har en bærbar med og derfor får en stillet til rådighed af skolen. Og så er Chromebooks jo pivbillige i forhold til ALLE alternativer – jeg vil gætte på, du kan forsyne en skole med Chromebooks til det halve af, hvad det ville koste med eks. iPads, som langt fra er lige så funktionelle, men dog kan være bedre til mindre børn, da touch bare virker mere intuitivt for dem.

Så har Chromebooks og Chrome OS en fremtid? Helt sikkert. Jeg er slet ikke i tvivl om, at en Chromebook er dén bedste laptop til alle, der bare skal have en enhed med tastatur til at surfe på og lave tekstbehandling til husbehov.

Netop tekstbehandling har jeg nævnt mange gange, og jeg ser det som Google’s største udfordring i forhold til udbredelsen af Chromebooks men også Chrome Apps i det hele, at hele Google Docs pakken er en værdig konkurrent til Office – der er lidt vej endnu, men det tror jeg godt, Google ved. De har netop lavet en KÆMPE opdatering til Google Sheets, der er deres Excel konkurrent, og denne opdatering har givet en masse positive reaktioner på nettet – hvis Google er seriøse omkring Docs og giver dokumenterne en ligeså stor opdatering, hvor formatteringen bliver bedre, kan jeg ikke se hvorfor man skulle vælge Office over Docs.

Chromebooken er her for at blive. Og jeg er spændt på at se, hvad Chrome Apps i fremtiden kan tilbyde os.