WD RED anmeldelse – harddiske specielt til hjemmebiograf NAS

1
7009

Det er mere populært end nogensinde før at have en NAS hjemme – altså en netværksharddisk såsom Synology DiskStation – til deling af musik, billeder og film på familiens netværk.

Næsten alle netværksharddiske kommer som selve NAS enheden men uden diske – dem køber man så selv bagefter i det antal og den størrelse man vil.

Men hvad med kvaliteten af disse harddiske – er alle harddiske lige gode til NAS og specielt hvis vi snakker hjemmebiograf?

WD RED anmeldelse

Lad os lige tage matematikken først. En film i digital form består af en række data på din harddisk. Når du streamer (afspiller) filmen, transporteres dataene løbende fra din NAS via dit netværk og hen til den medieafspiller, du bruger.

Tommelfingerreglen: jo højere billedkvalitet (eks. fuld HD 1080p bluray i 50 megabit) desto flere data.

Efterfølgende tommelfingerregel: med det samme du får installeret en NAS og bruger den til hjemmebiografen, sat op med lydbibliotek til dit Sonosanlæg, automatisk backup, fotodeling så alles billederne hentes fra smartphones, Facebooksynkronisering osv. …… ja så stiger trafikken og ligesom midtbyen i rushhour, fredag eftermiddag, giver det kø og slidtage på vejen hvis ikke det hele går op i en højere enhed.

SE OGSÅ: Hvad er RAID?

Her er det så specielle NAS harddiske kommer ind i billedet, for de mindsker netop de to problemer: trafikprop og huller i vejen.

Hvordan gør de det?

Jo det gør de eks. som i Wester Digitals tilfælde med WD RED harddiskene, ved at de er hurtigere og har en minimumskvalitet, der gør at de kan køre i mange timer om dagen og stadig holde sig friske.

RED serien er desginet specielt til NAS brug og specielt til os, der har en netværksharddisk sat op som filmserver og / eller musikserver, som kører mange timer dagligt. Mens jeg skriver dette er det en helt almindelig dag og jeg hører 80er-hits på mit Sonosanlæg via mit iTunes bibliotek på min Synology NAS og samtidig streamer min datter Teletubbies fra samme NAS.

WD RED Hastighed

Western Digital har sørget for at der ikke opstår hverken kø eller trafikprop i dataene fra harddiskene i RED serien ved at de for det første har en meget hurtig overførselshastighed via SATA-600 grænseflade. Dernæst har den 64mb cache, således at den kan mellemlagre de data der ofte bruges, så de kan hentes direkte og meget hurtigere end fra selve diskene.

Selvom de kun roterer med 5.400 rpm, så har jeg ikke oplevet en eneste gang at dataene ikke blev leveret hurtigt nok – vi har testet streaming af 3 film fra NAS til forskellige afspillere sideløbende og alt kørte smooth.

SE OGSÅ: Hvad er en NAS ?

Strøm bruger de ikke meget af og har strømsparefunktion indbygget så de “lukker ned” når du ikke bruger dem. De bruger ca. 4W i brug, så i forhold til hvad resten af dit hjemmebiografudstyr bruger, så er det her vist en bagatel.

wd red anmeldelse
WD RED anmeldelse – se vores montering af harddiske til hjemmebiograf NAS

En af de fordele, som gemmer sig “under motorhjelmen” på WD RED diskene er NASware 2.0 men det er et helt kapitel for sig, så det kan du evt. supplere op med ved selv at læse Wester Digitals NASware 2.0 introduktionsside.

De er yderst støjsvage og selvom jeg har 2 i den Synology NAS vi brugte til testen så kan jeg ganske enkelt ikke høre om den er tændt og i brug eller ej. Derfor egner de sig rigtig godt til de af jer, der har NAS’en stående i eks. stuen eller jeres hjemmebiograf.

Jeg har i dag i PRÆCIS en måned kørt med 2 stk. 3 TB RED diske venligst udlånt af Komplett.dk i min Synology DS213 NAS

SE OGSÅ: Sådan øger du hastighed og sikkerhed med RAID harddisk

Hvad koster WD RED?

WD RED fås i forskellige størrelser fra 1 til 4TB (i skrivende stund) og du kan se en oversigt med priserne på de forskellige modeller .