Yosemite anmeldelse: 5 områder hvor det nye Apple Mac OS 10.10 Yosemite ændrer din hverdag markant

15
2968
Efter ca. 4 måneder i beta-test, har Apple her til aften frigivet deres nye styresystem til Mac-computerne, Mac OS 10.10 Yosemite. På Living Smart TV tog vi fra dag 1 chancen og installerede det på alle vores arbejdscomputere for VIRKELIG at få det ind under huden inden officiel lancering.

Du skal vide en speciel ting om Yosemite: det er det første styresystem fra Apple, der for alvor viser den synergieffekt, man har fået ud af at lade Jony Ives styre både hardware og software hos Apple. Aldrig har vi set så tæt samarbejde mellem hardware og software ELLER mellem computer, mobil og tablet.

Du skal også vide en speciel ting om denne anmeldelse: den er ikke til nørder og raketforskere. Den er til dig og mig. Helt almindelige Applebrugere, som bare vil have at tingene virker og som er ligeglade med bits og gimmicks. Her er det så nemlig Yosemite er vanvittig spændende for den kommer til at ændre den måde vi bruger computer på i dén grad.

Yosemite indeholder nemlig en del spændende nyheder som virkelig skubber til de forventninger vi har til eks. hvornår vi vælger computeren og hvornår vi i stedet vælger at bruge en tablet og efter at vi på Living Smart TV har brugt Yosemite dagligt på vores Macs i studiet, er vi nået frem til at der specielt er 5 ting der vil ændre din hverdag. Her er overskrifterne:

 1. Continuity og Handoff
 2. Telefon og SMS unified
 3. Instant hotspot
 4. Ny spotlight
 5. Mindre hardwarekrav

Hvad er continuity og handoff ?

Selv vi, som technørder, gik helt i “uh” og “ah”-mode da Apples software-høvding, Craig Federighi, præsenterede Continuity. Vi udbrød nærmest i munden på hinanden, at det var en genistreg ud over alle grænser. Vi var helt oppe at køre. Sådan er det tit med nyheder, men så dør de i virkeligheden fordi det ofte bare er gimmicks og gode ideer, man måske bare ikke alligevel RIGTIG havde brug for.

Sådan forholder det sig IKKE med Continuity. Det er seriøst det bedste der er sket for MIN Mac og MIT workflow. Ever. Basta.

Continuity er en ny “motor” der er kommet i Mac OS og samtidig også i iOS 8, styresystemet til iPhone og iPad og det er en form for……… butler.

Faktisk giver Continuity dig en række fordele, så det er ikke bare én funktion, men overordnet set er målet at du kan arbejde på en hvilken som helst Apple enhed, skifte og arbejde videre på en hvilken som helst anden enhed OG BARE FORTSÆTTE HVOR DU SLAP!

Hvis jeg eks. på vej i studiet om morgenen er ved at læse en mail og begynder at besvare den må min iPhone men når hen til min Mac Pro inden jeg er færdig, popper et lille ikon op på min Mac-skærm og spørger og jeg vil fortsætte på dén – og det vil jeg så typisk fordi det er lettere at skrive email på et rigtigt tastatur end på en iPhone.

Det kan også virke den anden vej, så jeg måske på min Mac var ved at læse en artikel men ikke blev færdig inden jeg forlod studiet. Når jeg så om aftenen åbner min iPad, spørger den mig om jeg har lyst til at læse videre – som intet var hændt.

Det betyder meget mere end de fleste forestiller sig og giver en fantastisk frihed at du aldrig behøver tænke på om det nu er smartest at vælge iPhone, iPad eller Mac til en opgave. Du skifter bare rundt som det passer dig.

Handoff er en del af continuity, som fungerer for filer. Dvs. hvis du er ved at skrive et dokument i Pages eller laver en præsentation i Keynote, så er de umiddelbart tilgængelige for at arbejde videre på i 100% identiske funktioner med alle de samme muligheder, udseende osv.

Klart den største nyhed i helt almindelig daglig brug og så afgjort noget der fremadrettet ændrer på vores måde at bruge computeren og de mobile enheder i samspil.

Kan man ringe fra sin Mac?

Ind til Yosemite skulle man bruge sin telefon når man skulle ringe og sms’e …… eller bruge forskellige mere eller mindre gode alternativer som Skype, online SMS-tjenester osv. men det er slut nu.

Ligesom foregående punkt, handler dette også om samspillet mellem computer, smartphone og tablet for nu rykker telefonsamtaler og SMS ud på alle platformene. Få en sms på din iPhone – svar på din iPad. Skriv en ny fra din Mac, og læs svaret på din iPhone.

Du kan på samme måde ringe på kryds og tværs – får du et opkald, ringer både din Mac, iPad og iPhone og du kan besvare på dem alle. Det lyder som noget der måske ikke er det vildt revolutionerende i, men det er jeg faktisk ligeglad med at nogen synes, for igen er det en ting der bare ændrer rigtig meget i daglig, praktisk brug.

Jeg var selv lidt skeptisk og tænkte at det var lidt for “popsmart” at besvare et opkald på sin computer, men for det første er det utrolig praktisk og for det andet virker det bare vældig naturligt – og i øvrigt dejligt hvis man har brug for at kunne gøre noget på computeren samtidig med.

Det er en mægtig smart funktion og ville i sig selv kunne få mig til anbefale alle at opgradere til Yosemite.

To ønsker: det ville være fedt hvis man kunne viderestille opkald eller have gruppefacetime.

Det er nu endnu lettere og for alvor BRUGBART at gå online på din Mac eller iPad via din iPhone.
Det er nu endnu lettere og for alvor BRUGBART at gå online på din Mac eller iPad via din iPhone.

Online via mobilen

Det er som om det med gratis WIFi og offentligt tilgængelige, trådløse netværk bare aldrig er blevet så fedt, som vi tænkte det for nogle år siden. Der er tit for mange krav om enten at du skal oprette brugerprofiler eller at nettet ganske enkelt er ringe.

En iPhone 6 med 4G LTE kører rasende hurtig og derfor har mange været glade for funktionen “Internetdeling” ind til nu, men i kombination med iOS 8 tager Apple det til nye højder med Yosemite.

Før skulle du nemlig dels manuelt oprette et trådløst netværk med din iPhone og dele det manuelt med andre, som så skulle have dit password osv. Selv skulle du endda også bøvle med at indtaste dit password selvom du jo er dig selv (?) og i praksis oplevede mange at det var så som så med stabiliteten.

I Yosemite er det anderledes let og smart. Her er din iPhone (og iPad hvis du køber den i LTE versionen) helt automatisk hotspot for dine andre enheder. Du skal ikke oprette det. Du skal ikke dele passwords ud til Gud og hver mand – og det er stabilt.

Din iPhone dukker ganske enkelt helt automatisk op, som du kan se på billedet her til højre, som et personligt hotspot.

Nye søgefunktioner

Spotlight har i de seneste af Apples udgaver af Mac OS fungerer utrolig godt – den søger på tværs af “hele pivetøjet” og er utrolig nem og hurtig at bruge.

I Yosemite tager det bare en drejning der giver en ny dimension til Spotlight i vores hverdag.

Nu tager Apple nemlig konsekvensen af at vi ofte søger efter ting der måske ikke lige er på vores LOKALE Mac men enten i vores forskellige cloud-løsninger eller på nettet.

Det betyder at du kan skrive “Elvis Presley” og så finder den både alt på din Mac om Elvis – tekster, fotos, musik, film osv. – den slår Elvis op på Wikipedia, den tjekker om du har noget liggende på din iCloud om Elvis osv.

Før i tiden skulle man så manuelt åbne de forskellige søgeresultater men nu er Spotlight udvidet til også at have preview på alle de filtyper vi bruger til daglig. Du kan både læse pdf-filer, se fotos, tjekke filmklip, åbne landkort (!) men du kan også let ringe til en person, for når du søger, kommer deres kontaktinfo frem med telefon, mail, facetime osv.

Mindre krævende

I de 10 år jeg har brugt Apple, har jeg været vant til at nye OS’er krævede lige lidt mere end den foregående. Mere plads. Mere kraft. Mere RAM. Hurtigere grafikkort osv. men halelujah!

På trods af at Yosemite har en perlerække af nye funktioner, kræver det MINDRE af din computer.

Dvs. Yosemite måske kan spare dig for at opgradere din computer et helt år mere – fed forretning for dig – fordi du kan få bedre ydelse ud af din eksisterende computer, end før.

Faktisk oplevede vi at Yosemite helt fra 1. beta kørte BEDRE på samtlige Macs vi lagde det på, end Mavericks. Bedre. I beta!!! Det siger altså ikke så lidt.

Konklusion

Hvis du er nået helt her til, behøver jeg nok ikke klappe det i stavelser for dig – du HAR for længst luret at jeg er begejstret for Yosemite.

Men hånden på hjertet – det er et fantastisk styresystem og de 5 vigtigste nyheder (der er MANGE flere!!!!!!!) alene gør en verden af forskel i daglig, praktisk brug.

Kort sagt: Yosemite er skide godt. Installer det hurtigst muligt på din computer når du kommer og skriv herunder hvad du oplever !

 • stigmo

  Fedt. Glæder mig til updaten 🙂

 • Anders

  Hvordan får du SMS’er på Yosemite.?.. Jeg får kun iMessages til at virke – men ikke alm sms.

  • Jonas Stoltenberg

   Tror du skal være på, den endnu ikke udgivet iOS 8.1 før lige præcis det virker.

 • Kim Pries

  Giver i ikke lige en hurtig update på Bluetooth LE og Yosemite. Er det et krav til Handoff og Continuity?

  • Torben Troest

   Tror ikke engang Bluetooth LE er nok… Kører seneste Yosemite Beta på en Macbook Air mid 2011 med bluetooth LE men har Handoff: No 🙁
   Håber at det ændrer sig i den endelige version

   • Jesper Vang S J

    Torben, tror du det er fordi din MBA er fra 2011 ? Er også spændt på, om det hele virker på en Macbook pro 13″ – non retina fra mid 2012. Iflg alle de ting jeg har kunne læse mig frem til, så burde det virke på den. Den burde også have bluetooth LE.
    Men igen, spørgsmålet er, om det virker gnidningsløst …

   • Torben Troest

    Nej, de opgraderede desværre kravene undervejs, så en mid 2011 MBA ikke er nok, men kun 2012 og frem…. Jeg er ved at kigge på en “omgåelse” fra Macrumours forum, der måske kan slå det til alligevel. 🙂

 • Pingback: Nye iPad’s, nye iMac 5K Retina, ny Mac Mini | Life of Jesper …()

 • Kenneth Schmedegaard Rasmussen

  Hvorfor virker mit continuity ikke ?? er der nogen steder det skal slås til/fra ?? – Handoff er slået til på min iphone5 (med IOS8)

 • Torben Troest

  For dem med en MBA mid 2011 (som ikke officielt virker med handoff) er løsningen her:

  http://forums.macrumors.com/showpost.php?p=20015070&postcount=609

  Den er testet på den officielle endelige version af OS X 10.10 og virker fint.

  Ved ikke om man må lægge links som dette her på siden. Hvis ikke beklager jeg og håber i fjerner det 🙂

 • mig1195

  Fedt!
  Ville det på en eller anden måde være muligt at besvare opkald fra en android (One+ One) på min mac?
  – Nogen der kender en smart måde, at dette kunne lade sig gøre på?

 • Preben Faarkrog Hansen

  Har bemærket, at når man er på youtube, og ser en video, og vil klik tilbage i menubaren, der plejer man at komme tilbage til sin søgning (Mavericks), men nu starter den bare videon forfra ? (yosemite), for mig TRÆLS.

 • Mads Moldt Skovgaard

  nogen der oplever at batteritiden forringes efter opdate til Yosemite?

 • Pingback: Uge 44 top 10 mest ses på Living Smart TV - Living Smart TV()